skip to Main Content
TSAKALL 533 355

Μέτρα φωτιά με νέο plan b αν δεν κλείσει έγκαιρα η συμφωνία – Ποιοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα

– Αγκάθια στη συμφωνία η ύφεση και οι αποκρατικοποιήσεις
– Χωρίς συμφωνία έρχονται νωρίτερα φόροι και αλλαγές στο Ασφαλιστικό
– Ισοδύναμα μέτρα για τις συντάξεις βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ
– Φόροι φωτιά για τους αγρότες και αλλαγές στις 100 δόσεις

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ώστε να κλείσει η συμφωνία άμεσα και να μην απαιτηθεί δάνειο – γέφυρα που θα σημάνει και νέα μέτρα άμεσα μέσα στον Δεκαπενταύγουστο.

Οι κύριοι Τσακαλώτος και Δραγασάκης έχουν νέο ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών με ανοιχτά τα ζητήματα όπως τα ισοδύναμα μέτρα που απαιτούνται βάση των αλλαγών που επέβαλε στις συντάξεις η απόφαση του ΣτΕ.

“Ημερολόγιο – φωτιά”

Υπάρχουν πολλά κενά, ουσιαστικά μιλάμε για ένα κείμενο συμφωνίας που θα ξεπερνά κατά πολύ τις 100 σελίδες. Η ελληνική πλευρά ελπίζει στις 11 του μήνα και μετά από μια θετική εισήγηση του
κουαρτέτου των ελεγκτών να συνεδριάσει το Eurogroup (πιθανότατα με τηλεδιάσκεψη) για να εγκρίνει το νέο 3ετές πρόγραμμα.
Αυτό σε μια ιδανική συγκυρία και μόνο εάν μέσα στα επόμενα 24ωρα έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Επίσης αυτό θα είναι μονάχα το πρώτο (το σημαντικότερο ίσως) βήμα σε μια σειρά ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να αποφύγει η χώρα το plan b που προϋποθέτει και νέα μέτρα.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια η συμφωνία για το τριετές πρόγραμμα στις 14 του μήνα και στη συνέχεια να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό στις 18 Αυγούστου.
Τότε και μόνο τότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία ώστε στη συνέχεια και ως τις 20 Αυγούστου να υπάρξει τελική έγκριση από Ε.Ε. και ESM και την εκταμίευση της δόσης των περίπου 24 δισ.

Το plab b και τα μέτρα

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν πολύ καλά για να συμβούν ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν ανοιχτά καυτά ζητήματα όπως το ζήτημα της ύφεσης για φέτος. Οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν στον υπολογισμό της ύφεσης για το 2015 και έτσι υπάρχει απόκλιση απόψεων και για το ύψος μιας σειράς μέτρων
Ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις στο θέμα του ΤΑΙΠΕΔ, το Ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια κλπ και έτσι το ενδεχόμενο θετικής γνωμάτευσης του κουαρτέτου προς το Eurogroup απομακρύνεται ή τουλάχιστον δεν φαίνεται εφικτή μια έγκριση της συμφωνίας στις 11 του μήνα.
Έτσι υπάρχουν φόβοι ότι θα ενεργοποιηθεί το plab b που προβλέπει νέο δάνειο γέφυρα από τον EFSM ο οποίος έχει διαθέσιμα περί τα 6 δισ και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν πρώτα απ’ όλα για την πληρωμή των 3,2 δισ. προς την ΕΚΤ.
Νέο δάνειο ωστόσο μέσω EFSM σημαίνει νέα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή και όπως όλα δείχνουν αυτά δεν είναι άλλα από μέτρα που έχει ήδη βάλει στο τραπέζι το κουαρτέτο και περιλαμβάνουν φόρους και προκαταβολές φόρων αλλά και άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

newsit.gr

Back To Top