skip to Main Content
Asfalistiko 534 355

“Μακελειό” από το πόρισμα των Σοφών! Σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα – Πώς μπορεί η σύνταξη να είναι μηδέν

Το πόρισμα των Σοφών για το ασφαλιστικό προβλέπει και εμπλοκή της εφορίας
– Η πρόταση προβλέπει και τη δημιουργία ενός ταμείου μαμούθ για όλους
– Με αυτή την πρόταση και η βασική σύνταξη των 360 ευρώ μπαίνει σε αμφισβήτηση
– Ουσιαστικά προβλέπουν έναν ατομικό κουμπαρά όπου εκεί θα μπαίνουν όλες οι ατομικές εισφορές

Τεράστιες ανατροπές στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις προβλέπονται με βάση το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη. Όπως αποκάλυψε το Mega, το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση των συντάξεων, συνυπολογισμό της ατομικής και οικογενειακής περιουσίας στην απονομή συντάξεων και εμπλοκή της εφορίας για να εισπράττονται κανονικά οι ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, οι Σοφοί προτείνουν να δημιουργηθεί ένα τεράστιο ασφαλιστικό ταμείο, στο οποίο θα είναι τόσο οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά θα ενταχθούν και οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η εναλλακτική σε αυτή την πρόταση είναι να δημιουργηθούν μόνο τρία μεγάλα ταμεία. Στο ένα θα εισέρχονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στο δεύτερο ταμείο, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ένα τρίτο ταμείο για τους αγρότες.

Το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών που ξεδιπλώνεται σε 28 σελίδες, ουσιαστικά προτείνει τη δημιουργία ενός ατομικού κουμπαρά για κάθε ασφαλισμένο στον οποίο κουμπαρά θα μπαίνουν όλες οι ατομικές εισφορές.

Η βασικότερη αλλαγή που προτείνουν είναι στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Αυτή λοιπόν η σύνταξη θα συνδέεται με την περιουσία του κάθε συνταξιούχου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα συνυπολογίζονται τα εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, καταθέσεις και τόκους και ανάλογα με αυτά τα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα θα μειώνεται ανάλογα και η σύνταξη.

Σε κάποιες περιπτώσεις φυσικά αυτό θα σημάνει το τέλος των συντάξων κυρίως για τις περιπτώσεις εκείνων των ανθρώπων που έχουν πλούσια εισοδήματα από άλλες πηγές, οι οποίοι μπορεί να δουν τη σύνταξή τους να μηδενίζει.

Για την περιβόητη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, το πόρισμα προτείνει την κατάργησή της και την αντικατάστασή της με τη ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος.

newsit.gr

Back To Top