skip to Main Content
Rizo2

ΜΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΛΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΛΙΚΗΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο.Τ.Α


. Κατάργηση του ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» ταυτόχρονα με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Δήμων για την Κεφαλονιά.
. ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ του Δήμου Παλικής συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Θηνιάς στα όρια του νέου Δήμου.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μετά τους σεισμούς της 26ης Ιανουαρίου και της 3ης Φεβρουαρίου 2014 η ζωή ΟΛΩΝ μας αλλάζει δραματικά.


Ζητάμε:


. Άμεση αποκατάσταση όλων των πληγέντων συμπολιτών μας, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
. Άμεση αποζημίωση και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας για τις οικοσκευές τους (υπολείπονται ακόμη αρκετοί να αποζημιωθούν, γιατί τελείωσαν τα λεφτά!!!), ώστε να ξαναλειτουργήσουν όλα τα νοικοκυριά.
. Έναρξη των έργων για τους οδικούς άξονες τόσο της επαρχιακής οδού Ληξούρι- Αργοστόλι όσο και των επαρχιακών οδών Ληξουρίου – Ανωγής και Ληξουρίου – Κατωγής με διαπλατύνσεις, όπου απαιτούνται, και ευθυγραμμίσεις που θα βελτιώσουν την προηγούμενη κατάστασή τους.
. Άμεση αποκατάσταση των ζημιών ΟΛΩΝ των δημόσιων κτηρίων με αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
. Άμεση ουσιαστική αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι του Ληξουρίου με παράλληλη πρόβλεψη αναβάθμισης των λειτουργιών του (δημιουργία σταθμού αποβίβασης και επιβίβασης των επιβατών για την εξυπηρέτηση της πορθμειακής γραμμής, καθώς και χώρο πώλησης των αλιευμάτων των αλιέων της περιοχής με την ανάλογη υποδομή).
. Ιδιαίτερη μέριμνα για την ανέγερση Νέων Εργατικών Κατοικιών, καθώς επίσης και αναζήτηση των ευθυνών για τις κακοτεχνίες που διαπιστώθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας με τις οικογένειές τους να βρεθούν στο δρόμο.
. Καταγραφή και έλεγχος των σπιτιών των ετεροδημοτών που λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν προσήλθαν να τα δηλώσουν και πολλά από αυτά αποτελούν εστίες κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια.
. Άμεση αποζημίωση των αγροτών συμπολιτών μας που λόγω του σεισμού υπέστησαν ζημιά στις αποθήκες τους και έχασαν μαζί με τα υπόλοιπα αγροτεφόδια (λιπάσματα, εργαλεία, μηχανήματα κ.λ.π) το λάδι, το κρασί ή το μέλι τους και ΚΑΝΕΙΣ δεν τους αποζημιώνει γι΄ αυτά.
. Ουσιαστική ενίσχυση των επαγγελματιών της Παλικής με κρατική επιχορήγηση που να φθάνει στο 80% των ζημιών που υπέστησαν και 20% άτοκα δάνεια μακράς διάρκειας αποπληρωμής, χωρίς να τους ζητείται ίδια συμμετοχή.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ για μας τους ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ είναι: η Ζωή, η Υγεία και η Ασφάλεια των κατοίκων της Παλικής .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:


. Άμεση αντικατάσταση ΟΛΟΥ του δικτύου ύδρευσης που είναι από αμίαντο.
. Άμεσα μέτρα για την οδική προστασία και ασφάλεια σε όλο το οδικό δίκτυο Παλικής.
. Επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας με βάση την πρόσφατη εμπειρία από τους σεισμούς.
. Αντισεισμική θωράκιση και αντικεραυνική προστασία σε όλα τα δημόσια κτήρια με προτεραιότητα το Νοσοκομείο, το Γηροκομείο και όλα τα Σχολικά Συγκροτήματα και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης που υπάρχουν στην περιοχή.
. Πυροπροστασία με ταυτόχρονη ενίσχυση και στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
. Αντιπλημμυρική προστασία, ιδιαίτερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Ανωγής (Αγ. Θέκλη).
. Επέκταση του αποχετευτικού δικτύου με σεβασμό στο περιβάλλον και με προτεραιότητα τα Χαβδάτα, τον Αγ. Δημήτριο και το Λιβάδι.
Παράλληλα αγωνιζόμαστε για:
. Δημιουργία ΒΙΠΕ ικανής να φιλοξενήσει όλους τους ΕΒΕ της Παλικής.
. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο επίπεδο των νησιών του Αιγαίου. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συμπαρασταθούμε και θα στηρίξουμε κάθε διεκδίκηση που προστατεύει τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
. Κατασκευή σύγχρονου σφαγείου στην Παλική.
. Εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για την αξιοποίηση της περιοχής «Μετόχι» Κατωγής προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ξένα προς το συμφέρον του τόπου.
. Ενίσχυση κάθε προσπάθειας παραγωγής βιολογικών προϊόντων και κατοχύρωση ονομασίας προέλευσης.
. Εκπόνηση μελέτης για την τυποποίηση και τη συσκευασία αγροτικών προϊόντων.
. Επικαιροποίηση του φακέλου «Φράγμα Κατωγής».
. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, γιατί είμαστε άρρηκτα δεμένοι μαζί τους, σε αντίθεση με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, που τους έχει πλήρως εγκαταλείψει.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός για εμάς είναι δικαίωμα και ανάγκη κάθε κατοίκου της περιοχής μας. Αρχή μας είναι ότι πρέπει να βασίζεται στις παραδόσεις και στην πολιτισμική μας κληρονομιά.

Γι΄αυτό αγωνιζόμαστε για:
. Δημιουργία φορέα διάσωσης, ανάδειξης και προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει, μετά τις επιβαρύνσεις που έχουν δεχθεί από τους πρόσφατους σεισμούς αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά μνημεία, εκκλησίες και νεκροταφεία, σπήλαια, ιστορικά κτήρια κτλ.
. Στήριξη και ενίσχυση του έργου της Φιλαρμονικής Σχολής, αλλά και όλων των ενεργών Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων της περιοχής μας.
. Θεσμική οργάνωση και ισχυροποίηση του Ληξουριώτικου Καρναβαλιού με στόχο την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών όλης της Κεφαλονιάς στις εκδηλώσεις.


ΥΓΕΙΑ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

Η υγεία και η κοινωνική πρόνοια είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε πολίτη και βασική υποχρέωση ενός κράτους στο οποίο λειτουργεί στοιχειωδώς η κοινωνική μέριμνα και η αλληλεγγύη. Δυστυχώς, οι μνημονιακές πολιτικές έχουν συρρικνώσει δραματικά την κοινωνική πρόνοια και την πρωτοβάθμια υγεινομική περίθαλψη.

Γι΄αυτό αγωνιζόμαστε για:
. Θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου με αναβάθμιση της Παθολογικής Κλινικής του και δημιουργία νέων κλινικών.
. Αποκατάσταση των ζημιών στις κτηριακές υποδομές του και αναβάθμιση τους με
παράλληλη επέκταση τους.
. Δωρεάν είσοδο στα εξωτερικά ιατρεία.
. Αποκατάσταση της ομαλής επικοινωνίας και μεταφοράς ασθενών από την Παλική στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Ο Αγώνας για τη διατήρηση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, την κανονική λειτουργία του και την περαιτέρω αναβάθμισή του πρέπει να είναι διαρκής και η κοινωνία της Παλικής σε ετοιμότητα για να προλάβει τα χειρότερα.


ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι «Ριζοσπάστες Ξανά» θεωρούν ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Εκπαίδευσης στον τόπο μας, πρέπει να αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής.

Ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να αναλυθεί μόνο σε τοπικό επίπεδο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των κεντρικών μνημονιακών πολιτικών. Το μεσοπρόθεσμο φέρνει περαιτέρω μείωση των δαπανών για την παιδεία που το 2018 θα είναι πάνω από 40% μειωμένες σε σχέση με το 2009. Είναι βέβαιο πως αυτές οι περικοπές θα φέρουν νέες συγχωνεύσεις σχολείων και ΑΕΙ-ΑΤΕΙ, νέες διαθεσιμότητες – απολύσεις και θα διαλύσουν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Το κλείσιμο των σχολείων και η απομάκρυνση των παιδιών μας από την εκπαίδευση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τόπο μας, που ήδη οδηγείται στην απομόνωση.

Η δημοτική αρχή πρέπει να είναι έτοιμη να αντισταθεί σθεναρά σε αυτές της πολιτικές και να προστατέψει το δικαίωμα των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση. Σε καμιά περίπτωση ένας τόσο σκληρός αγώνας δεν μπορεί να δοθεί από τους εκφραστές αυτής της πολιτικής ή από έναν δήμαρχο, που τη στιγμή που ο κεφαλονίτικος λαός δοκιμαζόταν, περιέφερε ως πολιτικό τρόπαιο το ότι μιλούσε με τους αρχι-βαρόνους της διαπλοκής και τους καταστροφείς των ζωών μας στον ενικό.

Πιο συγκεκριμένα οι «Ριζοσπάστες Ξανά» θα διεκδικήσουν για την Παλική:

1. Ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου,
2. Κατεδάφιση και ανέγερση νέου σύγχρονου εργαστηρίου για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου,
3. Άμεση επισκευή του Γυμνασίου Ληξουρίου,
4. Άμεση επισκευή του Γυμνασίου Αγ. Θέκλης,
5. Άμεση επισκευή του 2ου Δημοτικού Ληξουρίου και
6. Άμεση επισκευή του 2ου Νηπιαγωγείου Ληξουρίου
ώστε όλα τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε ασφαλείς, αξιοπρεπείς και σύγχρονες συνθήκες.

Όλα τα παιδιά να έχουν δωρεάν μεταφορά από και προς το σχολείο τους.

Επιπρόσθετα θα συμμαχήσουμε με όλες τις υγιείς δυνάμεις του Κεφαλονίτικου λαού που κινητοποιήθηκαν μαζικά για την ουσιαστική αναβάθμιση του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων και τη σύσταση νέου βιώσιμου τμήματος στο παράρτημα Ληξουρίου.
Τέλος δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για το γεγονός ότι υπήρχαν τόσες αστοχίες στην κατασκευή των δημοσίων κτιρίων και ειδικά των σχολείων, που -χωρίς υπερβολή- τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των παιδιών μας.

 

γραφείοτύπου

ΜΠΟΖΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Back To Top