skip to Main Content
Dosi Metro 708

Μαρτύριο σταγόνας στο Eurogroup: Δόση με το… μέτρο σκέφτεται το Βερολίνο

  • Πολύ δύσκολη η συνεδρίαση της Δευτέρας
  • Νούμερα και κάτι χειροπιαστό ζητούν οι Ευρωπαίοι
  • Μόνο με την Ελλάδα ασχολήθηκε το EuroWorking Group
  • Περιμένουν απαντήσεις για το χρηματοδοτικό κενό από τον Βαρουφάκη
  • «Αγκάθι» και το όνομα της Τρόικα
  • Διχογνωμία στο Βερολίνο
  • Ενα δισ. ανά μέτρο σκέφτεται η Ανγκελα Μέρκελ, αρνητικός ο Σόιμπλε

«Μόνο αν η Αθήνα παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό, που να είναι συμβατό με το πρόγραμμα, θα έχει θετικό αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Δευτέρας» τονίζουν πηγές της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας το ότι το επικείμενο Eurogroup θα είναι εξαιρετικό δύσκολο για την ελληνική αντιπροσωπεία αν μείνει στις περιγραφές αξόνων.

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε στο Euroworking Group της Τετάρτης, λόγω του ότι το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης για τις επόμενες εβδομάδες δεν απασχολεί μόνο την Αθήνα αλλά και τους εταίρους.

Επί της ουσίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν από τον Έλληνα ομόλογο τους ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μόνο αν η ελληνική πλευρά παρουσιάσει κάτι χειροπιαστό και άμεσα εφαρμόσιμο μπορεί να «σπάσει» η δόση των 3,6 δισ ευρώ που εκκρεμεί από τους Ευρωπαίους, ενδεχόμενο που δεν μοιάζει πιθανό. Κι αυτό γιατί τα όσα λέγονται και ακούγονται στην Αθήνα, φτάνουν στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει οχυρωμένη πίσω από τη «δημιουργική ασάφεια» που επικαλείται ο Γ. Βαρουφάκης, για να αποφύγει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Δεν αρκούν οι δεσμεύσεις του Φεβρουαρίου

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, δε, ότι αυτή τη φορά δεν αρκούν οι δεσμεύσεις- που οδήγησαν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου- αλλά θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις ή και νομοθετικές ρυθμίσεις, που να πείθουν για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Αθήνας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή κάποιου συντελεστή ΦΠΑ, το οποίο θα ερμηνευόταν ως μέτρο για τη διατήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών, ωστόσο από τις αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων ακόμα και στις γενικόλογες σχετικές δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στην κυβέρνηση.

Παραμένει αγκάθι η ονομασία της Τρόικα

«Αγκάθι» εξακολουθεί να είναι και η διαδικασία συνεννόησης με τους «θεσμούς» και είναι ενδεικτική η… κόμπλα που έγινε όταν διέρρευσε ότι υπάρχει τηλεδιάσκεψη με στελέχη της γνωστής Τρόικας. Μπορεί η Αθήνα να εμφανίζει…. αλλεργικά συμπτώματα και μόνο στο άκουσμα της λέξης, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ίδιες κοινοτικές πηγές, μόνο αν υπάρχει κάποια διαδικασία αξιολόγησης θα καταστεί δυνατή η επικοινωνία και πολύ περισσότερο η εκταμίευση μέρους της εκκρεμούς δόσης πριν «σκάσει» η οικονομία.

Δόση με το μέτρο σκέφτονται οι Γερμανοί

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο φαίνεται πως επικρατεί διχογνωμία για το ενδεχόμενο εκταμίευσης μέρους της δόσης στην Ελλάδα, καθώς, η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται πιο θετική από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οπως ανέφερε το Mega, πηγές της καγκελαρίας ανέφεραν πως υπάρχει η σκέψη εάν η Ελλάδα εφαρμόσει κάποια μέτρα να υπάρξει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και να καταβληθείο μέρος της δόσης.

Αυτό άλλωστε ήταν και το παραθυράκι που είχε αφήσει ανοικτό ο Γερούν Ντάισελμπλου προτού  το απορρίψει ο κ. Σόιμπλε.

Ωστόσο, από την πλευρά της καγκελάριο φαίνεται πως η σκέψη υπάρχει και έχει ως στόχο να οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση να λαμβάνει τα μέτρα ένα ένα με δέλεαρ κάποιο δισεκατομμύριο της δόσης.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top