skip to Main Content
Syntaxiouxoi 3.8 708

Μείωση στις συντάξεις από το Σεπτέμβριο -Αναδρομικό «ψαλίδι» για 3 μήνες

  • Αύξηση στο ποσοστό παρακράτησης στις κύριες συντάξεις
  • Από το 4% στο 6%
  • Υπολογίζεται επί του αρχικού μηνιαίου ποσού
  • Δηλαδή στα προ των περικοπών επίπεδα
  • Αναμένεται η αύξηση εισφορών και στις επικουρικές
  • Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΙΚΑ

Λιγότερα χρήματα θα παίρνουν πλέον οι συνταξιούχοι, αφού τίθεται σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο η αύξηση της εισφοράς για την περίθαλψη.

Το ποσοστό εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη, που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις αυξάνεται από 4% σε 6%. Οπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από τη 1η Ιουλίου του 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, το ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, η οποία συνεχίζει να ισχύει. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι για τις συντάξεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, τα ποσά της εισφοράς θα παρακρατηθούν αναδρομικά, από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου.

Το πιο σημαντικό είναι πως το 6% της εισφοράς υπολογίζεται επί του αρχικού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, με βάση εγκύκλιο του 2013 που παραμένει σε ισχύ, δηλαδή στα αρχικά ποσά του 2009 πριν τις περικοπές των μνημονίων. Για παράδειγμα, σε μια κύρια σύνταξη 1.200 ευρώ η μηνιαία παρακράτηση θα είναι 24 ευρώ και η αναδρομική παρακράτηση για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 72 ευρώ.

Επιπλέον, ανάλογη εγκύκλιος αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και για την επιβολή εισφοράς ύψους 6% στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες ωστόσο η παρακράτηση αναμένεται να γίνει στα καταβαλλόμενα ποσά, σύμφωνα με το Mega. Αυτό σημαίνει ότι μια μέση επικουρική σύνταξη 164 ευρώ θα έχει μηνιαία παρακράτηση 9,84 ευρώ, ενώ η τρίμηνη αναδρομική παρακράτηση για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο θα είναι 29,52 ευρώ.

Ολόκληρη η εγκύκλιος του ΙΚΑ

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top