skip to Main Content
Ekloges Aftodioikisi.gr 1 620×3202

Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους – Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις εκλογές

Λίγες ώρες πριν στηθούν οι κάλπες που θα αναδείξουν τους Περιφερειάρχες στις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους Δημάρχους στους 325 δήμους της Ελλάδας η aftodioikisi.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα  βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, τι να προσέξετε και πως να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν.

Σήμερα ψηφίζουμε για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές  από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Απαραιτήτως πρέπει να έχετε μαζί σας αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο,άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας.

Για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε μπορείτε να ενημερωθείτε  από:
1.το δήμο που κατοικείτε 
2.το υπουργείο εσωτερικών www.ypes.gr 
ή τηλεφωνικά στο 2131361500 όπου υπάρχουν 15 γραμμές διαθέσιμες για τους εκλογείς.

Ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και ακόμα και όσοι έχουν γεννηθεί το 1996 και δεν έχουν συμπληρώσει το 18 έτος ηλικίας τους.

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν ισχύει ο θεσμός του ετεροδημότη κάτι που σημαίνει ότι ψηφίζουμε μόνο στο Δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είμαστε εγγεγραμένοι.

 ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης για τις δημοτικές εκλογές θα αναγράφεται πάνω στο ψηφοδέλτιο που θα σας δοθεί.
Για τις περιφερειακές εκλογές οι σταυροί φτάνουν μέχρι τους τέσσερις ανάλογα με το πόσοι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται στην περιοχή  που ψηφίζετε .

Ειδικά για την περιφέρεια Αττικής βάζουμε:

-μέχρι 4 σταυρούς στις περιφερειακές ενότητες Βορείου,Δυτικού,κεντρικού,νοτίου τομεά και ανατολικής αττικής
-μέχρι 3 σταυρούς στην περιφέρεια Πειραιά
-μέχρι 2 σταυρούς στην περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής
-μέχρι ένα σταυρό στην περιφερειακή ενότητα Νήσων.

Όσοι εκ παραδρομής δεν βρίσκετε το όνομά μας στους εκλογικούς καταλόγους μπορείτε  να ψηφίσετε  σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου,στον οποίο είστε εγγεγραμένοι αφού δώσετε  στον δικαστικό αντιπρόσωπο το πιστοποιητικό εγγραφής σας  στα δημοτολόγια ή τα μητρώα Αρρένων με την ένδειξη ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙς ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 18Ης ΜΑΙΟΥ 2014 .

Οι διπλοεγγεγραμένοι οφείλουν να ψηφίσουν στο δήμο της νόμιμης εγγραφής η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Αστυνομικά τμήματα και δήμοι θα λειτουργούν την Κυριακή των εκλογών για όσους τελευταία στιγμή θυμηθούν ότι δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα ή άλλα πιστοποιητικά.

Όσον αφορά την ώρα εκτίμησης των αποτελεσμάτων την Κυριακή 18 Μαΐου, αυτή υπολογίζεται πως θα είναι περίπου στις 11 μ.μ., μισή ώρα αργότερα από ό,τι το 2012. Οι αιτίες βρίσκονται στο ότι υπάρχουν 10% περισσότεροι συνδυασμοί και 10% λιγότερα εκλογικά τμήματα, παράγοντες που θα καθυστερήσουν την καταμέτρηση. Η εκτίμηση αποτελέσματος αφορά τις 13 περιφέρειες και τους 5 μεγαλύτερους σε πληθυσμό δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης). Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν 4.900 εκλογικά τμήματα (το 20% του συνόλου), όπου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι εφοδιασμένοι με τηλεφωνική συσκευή του συστήματος (SRT) και στέλνουν άμεσα το αποτέλεσμα. Οταν θα έχει συγκεντρωθεί η πληροφορία από τα μισά εκλογικά τμήματα που συμμετέχουν στο σύστημα SRT, τότε θα μπορεί να δοθεί με σχετική ασφάλεια η πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Φέτος για 1η φορά οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την ροή των αποτελεσμάτων από το κινητό τους τηλέφωνο καθώς η σίνγκιουλαρ φρόντισε ώστε η web εφαρμογή που υπάρχει στην σελίδα του υπουργείου εσωτερικών να γίνει πιο φιλική στις οθόνες αφής των tablets και των smart phones.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top