skip to Main Content

Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές συνιστούν ένα διπλό στοίχημα για τους πολίτες των Ιονίων Νησιών.

Πρέπει να απαλλαγούν από την μνημονιακή λαίλαπα που έχει προκαλέσει ερήμωση στην πατρίδα μας και έχει φέρει σε απόγνωση την συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αν επιβραβευτούν ξανά οι περιφερειακές  διοικήσεις των μνημονιακών και κυβερνητικών κομμάτων η επόμενη μέρα θα είναι γκρίζα. Η κυβέρνηση θα μιλά για επιβράβευση των πολιτικών της και θα υλοποιήσει αμέσως μια νέα δέσμη μέτρων, η οποία θα φορτώνει νέα βάρη στα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς,  τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, την νεολαία. Οι άνεργοι θα μείνουν ακόμα  περισσότερο ανυπεράσπιστοι ενώ ένα σημαντικό τμήμα των νέων θα οδηγηθεί στη μετανάστευση.

Αυτή η εικόνα μπορεί να ανατραπεί αν νέες πλειοψηφίες, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενες προοδευτικές δυνάμεις, αναδειχθούν στην πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας και εφαρμόσουν στην πράξη μια σειρά πολιτικών στον αντίποδα αυτών που εφαρμόζονται σήμερα. Αυτές θα έχουν στο κέντρο τους  τον κοινωνικό τομέα, με στήριξη δομών εξυπηρέτησης του πολίτη και ιδιαίτερα των  σκληρότερα πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων. Με αυτοδιοικητικές αρχές που θα σηματοδοτήσουν την απαρχή της συνολικότερης ριζικής μεταβολής στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας και την αφετηρία ριζικών αλλαγών στους συσχετισμούς δύναμης στην Ευρώπη.

Η δεύτερη πλευρά του στοιχήματος  αφορά τις  ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες για τα νησιά μας οι οποίες σχετίζονται με δράσεις της περιφέρειας. Η διεκδίκηση περισσότερων πόρων από την κεντρική διοίκηση με την ανάδειξη της νησιωτικότητας και των άλλων ειδικών παραμέτρων οι οποίες αφορούν τα Ιόνια Νησιά  είναι ένας βασικός στόχος.  Ο νησιωτικός χαρακτήρας της περιφέρειας του Ιονίου μπορεί να γίνει καθοριστικός παράγοντας ώστε να ενεργοποιηθούν σχετικοί  Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί (μειωμένος ΦΠΑ, επιδότηση προϊόντων και πρώτων υλών).

Ιδιαίτερη μέριμνα χρειάζεται για την προάσπιση του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών καθώς και την  προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να έχουν ένα ρόλο σε ένα αναπτυξιακό άλμα προς τα εμπρός αν κινηθούν σε ένα προοδευτικό προγραμματισμό, ριζικά διαφορετικό από τον σημερινό. Η Επιτροπή των Περιφερειών και ιδιαίτερα οι τομείς της  Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής καθώς και της  Εκπαίδευσης,  Νεολαίας και Έρευνας μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

Γιώργος  Ματαράγκας –Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την ΑΝ.Α.Σ.Α.

( υποψήφιος περιφερειάρχης: Θεόδωρος Γαλιατσάτος)

Μέλος της Ν.Σ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

 

 

 

Back To Top