skip to Main Content
100 Doseis 620×320

Οι 100 δόσεις… αύξησαν τα χρέη – Μπαράζ κατασχέσεων περιμένει μεγαλοοφειλέτες

Αυξάνονται και πληθύνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς ολοένα και περισσότεροι φόροι μένουν απλήρωτοι, παρά την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία ισχύει μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων προστέθηκαν τον Μάιο οφειλές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να εκτοξευθεί στα 77,877 δισ. ευρώ.

Αν συνυπολογιστούν σ’ αυτά και τα χρέη προς τα Τελωνεία, τα οποία δεν καταγράφονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 3,7 δισ. ευρώ, τότε το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς το Δημόσιο ξεπερνά πλέον τα 81,5 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους, οι απλήρωτοι φόροι που άφησαν οι φορολογούμενοι έφτασαν τα 5,234 δισ. ευρώ από 4,206 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Στο πεντάμηνο, μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 571 εκατ. ευρώ από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα (ποσοστό 11,1%) και 870 εκατ. ευρώ από τα παλιά, ενώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτα είσπραξης κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ.

Μπαράζ κατασχέσεων

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓΔΕ έχουν προειδοποιήσει με μπαράζ κατασχέσεων με τη λήξη της ρύθμισης των 100 δόσεων, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια για νέα παράταση.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στους μεγαλοοφειλέτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αγνόησε τη ρύθμιση, παρά τη διαγραφή προσαυξήσεων σε προκλητικό βαθμό.

Σε σύνολο 6.500 μεγαλοοφειλετών (με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ) έχουν ανταποκριθεί μόλις 200.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

Back To Top