skip to Main Content
An19

Οι 3 «νάρκες» της αξιολόγησης: Πλειστηριασμοί, προαπαιτούμενα και ισοδύναμα

Με την «πλάτη στον τοίχο» και δεκάδες μέτωπα ανοικτά, που κανείς δεν ξέρει πως θα κλείσουν, βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται:

  • Το καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας,
  • Οι σκληρές δεσμεύσεις των 48 προαπαιτούμενων, χωρίς την ολοκλήρωση των οποίων δεν μπορούν να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης, αλλά και
  • Η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σ ‘αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και τα ισοδύναμα που αναζητούνται για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, για τα οποία η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει πως τα «αποκαλυπτήριά» τους θα γίνουν τα επόμενα 24ωρα.

Σε….ασφυκτικό κλοιό
Το Μέγαρο Μαξίμου, καλείται να νομοθετήσει με ταχείς ρυθμούς σκληρά μέτρα και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές. Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ήδη γίνονται επεξεργασίες για τα όσα θα περιλαμβάνει και η δεύτερη δέσμη μέτρων (εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αγρότες, κ.ά.), ενώ τονίζουν πως μέσα στην εβδομάδα θα έρθει νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο χρόνος, ωστόσο, κυλάει αντίστροφα και ημερομηνία – ορόσημο θεωρείται η 15η Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, με δεδομένες τις έως τώρα καθυστερήσεις όλα δείχνουν πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα έχει καταστεί εφικτή και θα πάει πιο πίσω.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος –προσωρινός;- στόχος από το Μαξίμου, γι’ αυτή τουλάχιστον την εβδομάδα, είναι να δοθεί το “πράσινο φως” για την πρώτη εκταμίευση, ώστε στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου να έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος.

Διπλή επίσκεψη Μοσκοβισί – Σουλτς 
Με φόντο τα παραπάνω, καταφθάνουν αύριο Τρίτη στην Αθήνα ο επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η επίσκεψη Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, θα είναι “εφ’ όλης της ύλης” και πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Με ορίζοντα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κεντρικό ζήτημα στις συζητήσεις αναμένεται να αποτελέσουν τα “κόκκινα δάνεια”, για τα οποία, πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, αναφέρουν στο iefimerida.gr πως “θα πρέπει να έχουν κλείσει στο επόμενο δεκαήμερο”.

Η Αθήνα επενδύει στην επίσκεψη του κοινοτικού επιτρόπου για να επιτύχει τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό, επικαλούμενη, ταυτόχρονα, και την τήρηση όλων των υπόλοιπων δεσμεύσεων. Πρόσφατα, άλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ εμφανίστηκε από ελληνικού εδάφους υποστηρικτικός στο εν λόγω θέμα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως θα επιδιώξει “πολιτική λύση σε κάθε περίπτωση”.

Ανοικτή πληγή το προσφυγικό
Στη σκιά της διαπραγμάτευσης, μείζον παραμένει το θέμα των προσφυγικών ροών.
Την Τετάρτη το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Μάρτιν Σουλτς και, πολύ πιθανόν, θα επισκεφθούν τον Βοτανικό και το Γαλάτσι, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, ενώ την Πέμπτη οι δυο πολιτικοί θα βρεθούν στη Μυτιλήνη, ώστε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα καταγραφής και φιλοξενίας.

Το πρόγραμμα των δύο προβλέπεται πυκνό, καθώς το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει ήδη οργανώσει, μεταξύ άλλων, και εκδήλωση εθελοντικών οργανώσεων στην οποία θα παραστεί ο κ. Σουλτς.  Απώτερος σκοπός της Αθήνας είναι να επωφεληθεί της επισκέψεως Σουλτς, για να βελτιώσει, κατά το δυνατό, τις σχέσεις της με την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top