skip to Main Content

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ

Οι πρόσφατοι σεισμοί γέμισαν με σοβαρές πληγές το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης, που απαιτούν πολύ χρόνο και μακρύ αγώνα για να επουλωθούν.
Ως απλός Ληξουριώτης και εγώ, μαζί με πολλούς  φίλοι και φίλες της Επαρχίας μου, ξεκινήσαμε αυτόν τον αγώνα, ζητώντας πρώτα-πρώτα την επανασύσταση του « Δήμου Παλέων», όπως από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστός, ώστε να αναλάβει ο ίδιος να διαχειριστεί το έργο της επούλωσης των πληγών των σεισμών.
Στην συνέχεια, όπως κάθε δημότης, οποιουδήποτε Δήμου, δυστυχώς είχα την ψευδαίσθηση, ότι το νόμιμο εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο του αγαπημένου μου νησιού, ως το κατεξοχήν όργανο ανησυχίας και ενδιαφέροντος για τους πολίτες που ορκίστηκε να υπηρετεί, θα έσπευδε να σταθεί σύσσωμο στον πληγέντα από τους σεισμούς ιστορικό «Δήμο Παλέων» και να δώσει λύσεις ή να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των πλείστων όσων προβλημάτων συσσωρεύθηκαν σε υποδομές, σπίτια και δημόσια κτίρια.
Πλανήθηκα πλάνην οικτράν…… και μάλιστα τρις!!!
Δεν σκέπτομαι πλέον να δώσω την χαρά στον κάθε υπερόπτη δημοτικό Σύμβουλο να με εμπαίζει ως Ληξουριώτη. Δεν ανέχομαι πλέον την κατάντια  των εκλεγμένων μας δημοτικών συμβούλων, να μετατρέπουν την σοβαρότερη συζήτηση που θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν και αφορούσε το αύριο  της Επαρχίας Πάλης μετά τους σεισμούς, σε μικροκομματική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, εστιάζοντας την κριτική τους μόνο στο ερώτημα: Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα.
Ναι μπορεί να έχουν δίκιο, ως προς αυτό!!! Το ενδιαφέρον όμως όλων τους για αυτό το αύριο της Επαρχίας Πάλης πού ήταν και πού είναι; Πότε θα το δούμε; Με ποιον τρόπο ανησυχούν για αυτό το αύριο της Επαρχίας Πάλης και εμείς δεν βλέπουμε αυτήν την ανησυχία τους;  
Γνώριζαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μηδενός εξαιρουμένου, ότι θα γινόταν νέα συνεδρίασή τους στο Ληξούρι.
Ανησύχησαν άραγε για το πότε θα γίνει;
Ενοχλούσαν τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να καθορίσει άμεσα ημερομηνία;
Επέμεναν και κατέθεσαν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου,  πρόταση άμεσης και συγκεκριμένης ημερομηνίας  διεξαγωγής του και μάλιστα πιεστικά, αν ήθελαν να δείξουν ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για τούτο τον ταλαιπωρημένο τόπο το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης;
 Ασφαλέστατα ΟΧΙ. Γιατί αν το είχαν κάνει, θα το επικαλούνταν, ως ατράνταχτο επιχείρημά τους, σε κείνη την κατ΄όνομα μόνο συνεδρίασή τους, το πρωϊ του Σαββάτου 22-3-2014, όταν ο πρόεδρος έχοντας θέμα συζήτησης  τους σεισμούς, το Ληξούρι και την Επαρχία Πάλης, ανακοίνωνε: «Δεν υπάρχει απαρτία, λύεται η συνεδρίαση». Τόσο απλά, τόσο ανερυθρίαστα. Και πού συνέβη αυτό; Στην πληγείσα πόλη και περιοχή!!!
Η πλήρης γελιοποίηση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου, από τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους, που με την απουσία τους μόνοι τους το απαξίωσαν.
Πόσο δύσκολο άραγε ήταν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου άμεσα, όχι μόνο ως καθ΄ύλην αρμόδιος, αλλά και με εντολή του Δημάρχου, να απαιτήσει άμεσα μάλιστα από τους απόντες δημοτικούς συμβούλους, να «τσακιστούν», όπως λέμε στην Κεφαλονιά και να έλθουν στην συνεδρίαση, απλά ως ένδειξη σεβασμού και συμπαράστασης στην Επαρχία Πάλης, για την οποία άλλωστε κατά κύριο λόγο είχαν προσκληθεί.
Δεν σεβάστηκαν τον ίδιο τον θεσμό, τον οποίο μόνοι τους επέλεξαν και ζήτησαν την ψήφο μας για να τον υπηρετούν. Το ένα και μοναδικό Δημοτικό Συμβούλιο, του ενός και μοναδικού Καλλικρατικού Δήμου Κεφαλλονιάς.
Γιατί αυτήν και μόνο την πεποίθηση αποκόμισε κάθε απλός κάτοικος του Ληξουριού και της Επαρχίας Πάλης, όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέροντας ονομαστικά τους «αιρετούς μας άρχοντες»  ανακοίνωσε ψυχρά: «Δεν υπάρχει απαρτία, λύεται η συνεδρίαση». Τόσο απλά, τόσο αυτάρεσκα και υπεροπτικά. Παντελής έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη που τους ψήφισε και τώρα ζεί σε συνθήκες δεκαετίας του ΄60. Χωρίς δρόμους, χωρίς παραλία, χωρίς δημόσια κτίρια, χωρίς……χωρίς…….χωρίς……
Με άλλα λόγια:
Κύριε Ληξουριώτη, Κύριε κάτοικε της Επαρχίας Πάλης, Κύριε σεισμόπληκτε,
«Αγρόν ηγόρασα και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν».
  
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας ότι η Κεφαλονιά, αποτελεί το «σημείο συνάντησης» όλων των λιθοσφαιρικών πλακών, όπως λένε οι ειδικοί και από αιώνων αποτελεί την περιοχή που παρουσιάζει την μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στην Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πώς θα  σας φαινόταν λοιπόν και τι θα αισθανόταν  ο καθένας από σας, αν η δική σας περιοχή, είτε λέγεται Επαρχία Κράνης, είτε Επαρχία Προννών, είτε Επαρχία Σάμης, βρισκόταν στην θέση που βρίσκεται σήμερα η Επαρχία Πάλης  και ο Ένας, ο Μοναδικός, ο Επιβληθείς Καλλικρατικός Δήμος Κεφαλονιάς, σε ένα παρόμοιο Δημοτικό Συμβούλιο σας απαντούσε:
“Αγρόν ηγόρασα και έχω ανάγκην εξελθείν και ιδείν αυτόν”
Μην απαντήσετε. Απαντώ εγώ για σας.
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ
Υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Παρίσης
Αμετανόητος οπαδός επανασύστασης

του ιστορικού Δήμου Πάλης
Back To Top