skip to Main Content
 AR 6516

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ.ΙΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: “Ο στόχος μας πάντοτε είναι : Η Α΄θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι θεσμικά ισχυρή, Να είναι οικονομικά αυτοδύναμη, Να λειτουργεί αποτελεσματικά”

Στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο παραβρέθηκε και μίλησε ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς και Πρόεδρος της ΠΕΔ.ΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης. Το κείμενο της ομιλίας του είναι το εξής:

Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ

Κύριε Δήμαρχε Αγρινίου και Πρόεδρε της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Φίλες και φίλοι

 

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ  στη φιλόξενη πόλη του Αγρινίου.

Χαιρετίζουμε την  πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του Προέδρου της για την πραγματοποίηση προσυνεδριακών εκδηλώσεων πριν από το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο που έχει θέμα: «Η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με του Πολίτες μπροστά».

Οι εκδηλώσεις αυτές μας δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε, αναλυτικά και σε βάθος, όλα τα μεγάλα θέματα  που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτήν την ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο.

Η συνεργασία της Α’θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η κοινή δράση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της ΚΕΔΕ μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις των καιρών.

Απαραίτητη επίσης είναι  η συνεργασία της Α’ θμιας Τοπικής και της Β’θμιας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να προωθήσουμε κοινές δράσεις και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν οι τοπικές μας κοινωνίες.

Εμείς οι Δήμοι των Ιονίων Νήσων αντιμετωπίζουμε περισσότερες δυσκολίες που οφείλονται και στο νησιωτικό χαρακτήρα μας.

Ένα σημαντικό θέμα  που μας απασχολεί όλους είναι  η χρηματοδότηση της λειτουργίας, των υπηρεσιών και των δράσεων των Δήμων μας και γενικότερα τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και όπως όλοι  γνωρίζουμε, η μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων  τα τελευταία χρόνια είναι μεγαλύτερη από 60%.

Η είσπραξη εσόδων  είναι και αυτή  δύσκολη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία.

Μέσα σε αυτές τις  δύσκολες συνθήκες καλείται να λειτουργήσει ο Δήμος, να δώσει λύσεις στα προβλήματα και ιδίως να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Οι κοινωνικές δομές  είναι αυτές που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος και  πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά για  να δίνουν καθημερινά  λύσεις σε σοβαρά  προβλήματα.

Είναι απαραίτητο να στηριχθούν και να ενισχυθούν τα κοινωνικά μας προγράμματα και οι κοινωνικές μας δομές ώστε να συνεχισθεί η παροχή  υπηρεσιών στους δημότες μας και ιδιαίτερα στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος  πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα σε ολόκληρη τη χώρα.

Απαιτείται η επαρκής χρηματοδότηση των Δήμων και η ισότιμη συμμετοχή μας σε όλα τα  Ευρωπαϊκά και  Εθνικά προγράμματα και ιδίως στο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Επισιτισμού και στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

Nα υλοποιηθεί ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της  ανθρωπιστικής κρίσης και για να στηρίξουμε τις τοπικές οικονομίες.

Για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες  είναι απαραίτητη  η απόδοση στους Δήμους μέσω των Κ.Α.Π. όλων των  πόρων που προβλέπονται από το Ν.3852/2010.

Να αυξηθεί το μερίδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.

Να διατεθεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος με τελικούς δικαιούχους του Δήμους.

Να είναι ισότιμη η συμμετοχή των ΠΕΔ στο σχεδιασμό, στην εξειδίκευση και στην παρακολούθηση της εφαρμογής του ΕΣΠΑ.

Θα πρέπει επίσης να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες των Δήμων από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας όπως και οι δαπάνες από φθορές λόγω της κατάργησης των σχολικών φυλάκων.

Κοινό αίτημα ολόκληρης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η άμεση επανασύσταση της  Δημοτικής Αστυνομίας και να επανέλθουν οι σχολικοί φύλακες.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι είναι πολλά και σημαντικά και ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων πρέπει να αναφερθώ σύντομα σε αυτά.

Όπως γνωρίζετε τα νησιά λόγω της γεωγραφικής τους θέσης είναι αποκομμένα από την ηπειρωτική χώρα και επομένως και από την εσωτερική αγορά.

Οι μετακινήσεις, αλλά και οι εισαγωγές  και οι εξαγωγές προϊόντων επιβαρύνονται υπέρμετρα με αποτέλεσμα το κόστος ζωής να είναι μεγαλύτερο.

Ιδιαίτερα στα μικρά νησιά τα προβλήματα είναι περισσότερα επειδή ο  μικρός πληθυσμός που έχουν  δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν οικονομίες κλίμακας.

Η ακτοπλοϊκή κυρίως αλλά και η αεροπορική σύνδεση  είναι θέματα ζωτικής σημασίας για τα νησιά  ώστε να μην είναι απομονωμένα και να έχουν ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η θεσμοθέτηση του «μεταφορικού ισοδύναμου» και η εφαρμογή πολιτικών ειδικών ενισχύσεων για τα νησιά μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της απομόνωσης.

Υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένες δράσεις  με την ενίσχυση  των υποδομών και την καλύτερη λειτουργία της υγείας και της παιδείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχος είναι να μπορέσει να κρατηθεί ο κόσμος στα νησιά και ιδιαίτερα οι νέοι.

Έκτακτα περιστατικά και φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί που έπληξαν το 2014 την Κεφαλλονιά, δημιουργούν προβλήματα και πληγές που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί.

Εκτός από τις προσπάθειες του Δήμου και της Περιφέρειας απαιτείται και η ολόπλευρη στήριξη της Πολιτείας για να λυθούν τα προβλήματα.

Το άρθρο 101 του Συντάγματος προβλέπει  ότι η Διοίκηση και ο νομοθέτης πρέπει πάντα να λαμβάνουν  υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους.

Η διάταξη αυτή  πρέπει να μη μένει γράμμα κενό αλλά να εφαρμόζεται καθημερινά στην πράξη.

Ζητάμε να μην αλλάξει το ειδικό φορολογικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές  και παράλληλα να επεκταθεί και να περιλάβει και τα νησιά του Ιονίου.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

 

Η συνεργασία των Δήμων μας και η κοινή δράση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της ΚΕΔΕ, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτή τη δύσκολη περίοδο και για να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τις τοπικές μας κοινωνίες.

Ο στόχος μας πάντοτε είναι :

Η Α΄θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι θεσμικά ισχυρή,

Να είναι οικονομικά αυτοδύναμη,

Να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού βρίσκεται καθημερινά κοντά και δίπλα στον πολίτη και στα καθημερινά του προβλήματα.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, υλοποιεί έργα και δράσεις.

Είναι ο πρωταγωνιστής κάθε προσπάθειας για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικά σήμερα στις συνθήκες αυτής της πρωτοφανούς κοινωνικής και ανθρωπιστικής  κρίσης, χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες μας.

Είμαι βέβαιος ότι με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τον αγώνα μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ όλους

Back To Top