skip to Main Content
SYRIZA SHMA1

Ο “ΕΜΦΥΛΙΟΣ” ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ, Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ, ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ & ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Έχουμε πλέον μπει σε προεκλογική περίοδο…Είτε το θέλουμε, είτε όχι αυτή η “ανασχηματισμένη” κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης. Οι περισσότεροι την τοποθετούν αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές και εκλογής τον Σεπτέμβρη ή το αργότερο τον Οκτώβρη. Κάποιοι άλλοι, πιο “τολμηροί” φοβούνται πιθανό “ατύχημα” στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας και κάνουν λόγο για κάλπες ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Ένα σενάριο πάντως με μικρές πιθανότητες καθώς η Ν.Δ. διά στόματος Μειμεράκη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει όλα τα προαπαιτούμενα των δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Με έναν άγριο εμφύλιο να μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή του έγινε το βράδυ της ψήφισης του τρίτου μνημονίου, κορυφώθηκε στον ανασχηματισμό και θα ξεκαθαρίσει στις εκλογές. Οι οποίες και θα γίνουν με λίστα. Άρα ο πρωθυπουργός έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαρίσει άπαξ και διά παντός τους λογαριασμούς του με τους αντάρτες.

Και θα ρωτήσετε: Αυτοί θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια; Όχι βέβαια είναι η εκτίμησή μου. Δεν θα αργήσει πολύ η δημιουργία του νέου κόμματος που θα διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύο. Στο “μνημονιακό” κομμάτι του Αλέξη και στο “κόμμα της δραχμής” του Λαφαζάνη ή οποιουδήποτε άλλου ηγηθεί. Είναι θέμα χρόνου και απόφασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα βαδίσει διχοτομημένος στις επόμενες εκλογές. Είναι αναπόφευκτο και σίγουρα η πολιτική τράπουλα ξαναμοιράζεται. Και πανελλαδικά αλλά και στο νομό μας που μας ενδιαφέρει και περισσότερο…

Η κατάσταση εδώ είναι λίγο “βουβή” μετά την υπερψήφιση του μνημονίου. Πέραν από την “απολογία” της Α. Θεοπεφτάτου δεν έχουμε κάποια άλλη επίσημη τοποθέτηση. Μόνο παραιτήσεις (Ιθάκη). Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά βρίσκεται σε αναβρασμό και το κλίμα είναι βαρύ.

Η βουλευτίνα μετά την στάση της στην ψηφοφορία του μνημονίου φαίνεται να έχει κερδίσει την πρώτη θέση στη λίστα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Όμως οι απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου θα είναι μεγάλες. Στελέχη που βρέθηκαν κοντά της είναι πλέον αμφίβολο αν θα συνεχίσουν να την στηρίζουν και το ενδιαφέρον έγκειται πλέον στο ποιοί θα εκφράσουν στο νησί μας το “κόμμα της δραχμής” που θα δημιουργηθεί.

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία αναμένεται να παίξει ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος και η πολιτική του ομάδα με εκφρασμένες θέσεις πιο κοντά σε αυτές του Λαφαζάνη παρά του πρωθυπουργού. Θυμίζουμε την τελευταία επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα να μην υπογράψει το μνημόνιο που όμως δεν εισακούστηκε. Άλλωστε και την κ. Θεοπεφτάτου η “ομάδα Θόδωρου” δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις. Μένει να δούμε αν κάποιος από τα στελέχη προσκείμενα στον Θόδωρο θα βγει μπροστά σε αυτή την μάχη που έρχεται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ένα είναι σίγουρο: Ο ενωμένος και δυνατός τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παρελθόν και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διεκδίκηση της έδρας των νησιών μας είναι μία ανοιχτή μάχη για πολλούς

Back To Top