skip to Main Content
Bar1

Ο «λιτός βίος» του Βαρουφάκη φέρνει τον Φόρο Επιδεικτικής Ζωής

Νέα φορολογία σε όλα τα επίπεδα ετοιμάζει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υλοποιώντας ουσιαστικά τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις της. Στο νέο φορολογικό σύστημα που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών εκτός από τον ενιαίο συντελεστή που σχεδιάζει θα υπάρχει και ένας καινούργιος φόρος που θα επιβαρύνει τους έχοντες και θα ονομάζεται φόρος επιδεικτικής ζωής και θα θεσπιστεί στα πρότυπα του «λιτού βίου» Βαρουφάκη.

Ο Φόρος επιδεικτικής ζωής θα επιβάλλεται στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης και κατανάλωσης ουσιαστικά αντικαθιστώντας τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Η θέσπιση του φόρου επιδεικτικής ζωής θα επιβαρύνει (σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης ή  αρχικής εμπορικής αξίας κλπ.)

Στόχος του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η αλλαγή της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων, αφενός μέσω της ενίσχυσης των εσόδων από δίκαιους άμεσους φόρους, αφετέρου μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων. Αυτό μπορεί να γίνει με δραστικά μέτρα περιορισμού της άδικης έμμεσης φορολογίας, η οποία πλήττει κυρίως τα εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο και μέτρα καταπολέμησης της λαθρεμπορίας στα προϊόντα ειδικών φόρων (καύσιμα, καπνός, αλκοόλ) όπως αναφέρει στο φορολογικό πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά. Οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.

Βασική αλλαγή είναι αυτή που αφορά στη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με τον ίδιο συντελεστή. Παράλληλα θα θεσπιστούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες από αυτές που υπάρχουν σήμερα ώστε η φορολόγηση να γίνει πιο αναλογική και έτσι και πιο δίκαιη, ενώ θα υπάρξει αύξηση των ανώτατων συντελεστών, αύξηση δηλαδή στους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.

Επιπλέον οι δαπάνες θα αφαιρούνται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα κάτι που θα ευνοεί περισσότερο όσους έχουν μικρό εισόδημα και θα αυξάνει τον φόρο σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα. Σημαντικές αλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο και ως προς τον ΦΠΑ, όπου αναμένεται μείωση των συντελεστών σε βασικά είδη διατροφής όπως γάλα, ψωμί, ζυμαρικά, ενώ χαμηλά θα παραμείνει ο συντελεστής στην εστίαση με παράλληλη αναπροσαρμογή σε παιδικές τροφές κλπ.

Από μηδενική βάση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες θα εξεταστούν οι περίπου 700 φοροαπαλλαγές εκ των οποίων οι περισσότερες λόγω μνημονίου είχαν καταργηθεί, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές και στα φορολογικά κίνητρα ειδικών φορολογικών καθεστώτων όπως των εφοπλιστών, βουλευτών και της Εκκλησίας.

www.dikaiologitika.gr

Back To Top