skip to Main Content
Public Issue Apotelesmata Aftodioikisi 620×320

Περιφερειακές εκλογές: 8,6% το προβάδισμα της ΝΔ – Ποια κόμματα κέρδισαν και ποια έχασαν συγκριτικά με το 2010

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση με βάση την ψήφο των πολιτών στον α΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών κάνει η public issue, αποτυπώνοντας τη δύναμη των κομμάτων. Συγκεκριμένα, η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό 26,3%(έναντι 32,6% το 2010), ο ΣΥΡΙΖΑ 17,7% (έναντι 4,5%), ενώ την μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ από 34,6% σε 16,2%. Στους κερδισμένους είναι η ΔΗΜΑΡ που αύξησε τα ποσοστά της από 2,2% το 2010 σε 3,8% αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (από 1,8 σε 2,3%), ενώ στους χαμένους είναι το ΚΚΕ που μείωσε την επιρροή του από 10,9 σε 8,8%.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μόνο σε μία περιφέρεια (Αττική), στις υπόλοιπες 11 πρώτοι είναι υποψήφιοι ΝΔ και πρώην ΠΑΣΟΚ, ενώ σε μία (Κεντρική Μακεδονία) ένας ανεξάρτητος (ο Α. Τζιτζικώστας).

Συγκεκριμένα σε εννέα (ΑΜΘ, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Ιόνια, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία) προηγούνται υποψήφιοι της ΝΔ και σε τρεις προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σε οκτώ περιφέρειες οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός β΄γύρου, η ΝΔ έχει υποψήφιο στο β΄γύρο σε 12περιφέρειες (πλην της Αττικής), ενώ οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ θα δώσουν μάχη την επόμενη Κυριακή σε έξι περιφέρειες.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top