skip to Main Content
Baruf708new

Πιέζουν τον Βαρουφάκη για πρόσθετα μέτρα και ΦΠΑ

  • Μαραθώνιος συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών
  • Σκληρά παζάρια και διαπραγματεύσεις με τους εταίρους
  • Δεν φάνηκαν να πείστηκαν από φοιτητές, νοικοκυρές και τουρίστες… εφοριακούς
  • Ζητούν άμεση προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και αλλαγές στον ΦΠΑ
  • «Να συνεχιστούν οι συνομιλίες», η απάντηση του Ντάισελμπλουμ στη λίστα Βαρουφάκη
  • Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας
  • Τι θα γίνει με την εκταμίευση της δόσης
  • Γιούνκερ: Θα μιλήσω με τον κ. Τσίπρα

Αυξημένη είναι η αγωνία για το Eurogroup της Δευτέρας, καθώς απομένουν μόνο λίγες ώρες για τη πραγματοποιήσή του και οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά αυξάνονται συνεχώς.

Ολα δείχνουν ότι η αγωνία θα παραταθεί και μετά το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για εκταμίευση «ρευστού» από τους δανειστές.

Οι «θεσμοί» δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα που προτείνει ο κ. Βαρουφάκης (ακόμα και αυτό με τους… ράμπο για την πάταξη της φοροδιαφυγής) και επιμένουν, όπως αναφέρει το «Eθνος», στην ανάγκη να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και να υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Μάλιστα, θέτουν σχεδόν ως προαπαιτούμενο να υπάρξουν αυτές οι αλλαγές προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές και την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία (τουλάχιστον ο βασικός κορμός της) μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Μόνο ένα κοστολογημένο μέτρο

Ουσιαστικά, το μόνο κοστολογημένο μέτρο που αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup είναι η είσπραξη, σε ετήσια βάση, ενός ποσού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Σε αυτό θα μπορούσε να περιληφθεί και το μέτρο που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση, το ύψους του οποίου ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Καμία απόφαση στο Eurogroup

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι είναι σχεδόν απίθανο να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας για εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ., καθώς δεν θα έχει προηγηθεί συζήτηση και αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο.

Οχι ότι δεν θα γίνει συζήτηση, αλλά αυτή θα αφορά, όπως εκτιμάται, την… υπενθύμιση που θα κάνουν οι εταίροι στον κ. Βαρουφάκη για αξιολόγηση και μετά λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Reuters: Η επιστολή άργησε να πάει

Στο ίδιο θέμα, το Reuters σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι έφθασε αργά η νέα επιστολή Βαρουφάκη, σημειώνοντας πως το Euro Working Group -η ομάδα τεχνοκρατών που προετοιμάζει το Εurogroup- συνεδρίασε ήδη από την Πέμπτη 5 Μαρτίου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τη νέα λίστα με τις 7 προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup, όμως ήδη κοινοτικοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμηνύουν στην Αθήνα πως απαιτούνται ακόμη αρκετά βήματα προτού ληφθεί απόφαση για εκταμίευση κεφαλαίων προς την ελληνική οικονομία.

Το Reuters προσθέτει, ακόμη, ότι η Ελλάδα δίνει μάχη για να εξασφαλίσει ρευστότητα προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη χρεοκοπία, ενώ σημειώνει ότι η χώρα αρχίζει να ξεμένει από επιλογές σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή της, παρά το γεγονός πως συμφώνησε με τους εταίρους της την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Βαρουφάκης: Μου απάντησε ο Ντάισελμπλουμ

«Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ έχει απαντήσει στην επιστολή μου. Το θέμα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, γιατί η Ελλάδα τις θέλει και τις θέλει περισσότερο. Συνεπώς, το αντικείμενο εργασίας είναι να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας, με την οποία οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και αξιολογηθούν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποτίμησή τους από το Eurogroup. Η επεξεργασία και η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί από τεχνικά κλιμάκια που θα συνέλθουν σύντομα στις Βρυξέλλες», είπε από τη Βενετία o Γιάνης Βαρουφάκης.

Ουσιαστικά, δηλαδή, και ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια απόφαση στο Eurogroup για εκταμίευση…

Μαξίμου: «Να συνεχιστούν οι συνομιλίες» απάντησε ο Ντάισελμπλουμ στον Βαρουφάκη

«Με την επιστολή του ανταποκρίνεται θετικά στον Έλληνα υπουργό και επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση συνεχίζει με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ενημέρωση του Μαξίμου.

Γιούνκερ: Θα μιλήσω με τον κ. Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κόντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με μία λεπτομέρεια: αυτό θα συμβεί μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Ο κ. Γιούνκερ το κάνει αυτό επειδή δεν θέλει να υπάρχουν παράλληλες διαπραγματεύσεις τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sontag, ο κ. Γιούνκερ τονίζει πως βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με την Αθήνα και δηλώνει βέβαιος πως θα συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όμως διευκρινίζει πως δεν θέλει να επηρεαστούν οι αποφάσεις του Eurogroup από άλλες επαφές.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο άλλου δημοσιεύματος στον γερμανικό Τύπο που ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ είχε απορρίψει αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τετ α τετ χθες, Παρασκευή, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top