skip to Main Content
Kalpi 620×3201 620×320

Πιθανές οι πρόωρες εθνικές εκλογές στις 22 ή 29 Ιουνίου

Κυκλοφορούν ήδη ημερομηνίες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες: 22 Ιουνίου και 29 Ιουνίου. Στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου να που συνέδεσε την κυβερνητική σταθερότητα με τις επιδόσεις της Ελιάς, στο παρασκήνιο συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να οδηγήσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές/ευρωεκλογές σε πρόωρες εθνικές εκλογές – μόλις δύο χρόνια μετά από τις προηγούμενες.

Η δήλωση Βενιζέλου «θα πάω στον Παπούλια» ερμηνεύθηκε ως δέσμευση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι την 26η Μαΐου, αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την Ελιά, θα δηλώσει ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα βουλή και αν αυτή δεν αποδώσει, το πιθανότερο, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Ιούνιο.

Δηλαδή, θα γίνουν όλα αμέσως, για να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο το φθινόπωρο όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους αλλά και για να είναι μπει με σκληρό τρόπο το εκλογικό δίλημμα, ίσως και με μια τιμωρητική διάθεση προς τους πολίτες, αφού οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι η πλειοψηφία θέλει εκλογές εδώ και τώρα παρά την αντικυβερνητική της διάθεση.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παρόλο που δεν τις επιθυμεί. Το κρίσιμο είναι η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, εφόσον η αξιωματική αντιπολίτευση προηγηθεί, αλλά και οι εντυπώσεις που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν, για παράδειγμα, οι υποψήφιοι της ΝΔ δεν περάσουν στον β γύρο ούτε στην περιφέρεια Αττικής ούτε στο δήμο Αθηναίων, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για το κόμμα του Α. Σαμαρά.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top