skip to Main Content
SamarasVenizelos 620×3201

Ποια ονόματα «παίζουν» στον ανασχηματισμό

Θέμα λίγου χρόνου θεωρείται πλέον ο ανασχηματισμός, ο οποίος ήδη συζητείται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Υπάρχουν δύο σενάρια: Να γίνουν οι αλλαγές αμέσως γιατί η σεναριολογία και η ονοματολογία λειτουργούν διαλυτικά για την κυβέρνηση ή να ανακοινωθούν μετά το τέλος της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. Φαίνεται ότι προκρίνεται το πρώτο σενάριο.

Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για άνοιγμα στο κέντρο, με την ένταξη τεχνοκρατών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ πιο έντονη θα είναι η παρουσία στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που ήδη συζητείται με ενόχληση μεταξύ Νεοδημοκρατών.

Στο επίκεντρο των κυοφορούμενων αλλαγών βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η νέα εκκίνηση στην οικονομία και η στροφή σε θέματα καθημερινότητας. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι διάδοχος του Γ.Στουρνάρα θα είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ευ.Βενιζέλο.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Γ.Στουρνάρας αξιοποιηθεί σε άλλη θέση -ενδεχομένως αναλαμβάνοντας την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ή εφόσον επιλεγεί ως Επίτροπος.

Επιπλέον, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα αξιοποιηθούν οι Αρης Σπηλιωτόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης και Γιώργος Κουμουτσάκος ως ανταπόδοση από την πλευρά του Α. Σαμαρά για το ρίσκο που ανέλαβαν με τις υποψηφιότητές τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανώς σε παραγωγικό υπουργείο -ο ίδιος φέρεται να θέλει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ίσως του προταθεί να αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε περίπτωση που ο Ανδρέας Λοβέρδος πάει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας, για το οποίο έχει ακουστεί και ο Η. Μόσιαλος.

Ακούγεται έντονα ότι θα ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ο οποίος εκφράζει το σκληρό δεξιό κομμάτι του κόμματος του Α. Σαμαρά.

Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί πιθανότατα ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς δεν είναι λίγοι στη ΝΔ αυτοί που του καταλογίζουν ότι με την πολιτική του απομάκρυνε το πιο συμπαγές κλαδικό σώμα της ΝΔ, αυτό των γιατρών. Ο ίδιος, όπως ακούγεται, θέλει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και μάλιστα στο Πολιτισμού.

Πιθανό είναι να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα ή να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο οι Χαρ.Αθανασίου, Ν.Δένδιας και Κ.Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ενόχλησε πολλούς Νεοδημοκράτες λόγω της ανοιχτής στήριξης προς τον Γ. Μώραλη στον Πειραιά.

Το θέμα του ανασχηματισμού, των διορθωτικών κινήσεων και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας αναμένεται να τεθούν εκ των πραγμάτων στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα της Πέμπτης.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top