skip to Main Content
Tsipras Alexis Meg Max 708

Ρήξη με τους αντάρτες και ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε κυβέρνηση & ΣΥΡΙΖΑ

  • Μετά την μετωπική με Λαφαζάνη-Βαρουφάκη, το σκηνικό της κόντρας μεταφέρεται στη Βουλή
  • Η κυβέρνηση «τα δίνει όλα» για την αποψινή ψηφοφορία
  • Στοίχημα του πρωθυπουργού να αυξηθούν τα «ναι»
  • Κόκκινη γραμμή οι «120» βουλευτές
  • Ο ΑλέξηςΤσίπρας έδωσε ραντεβού για τον Σεπτέμβριο με τους διαφωνούντες
  • Συντεταγμένα σε Συνέδριο για αλλαγές στο κόμμα

Λεπτές είναι οι ισορροπίες σε κυβέρνηση και κόμμα στην προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, και με τον πονοκέφαλο των «32» διαφωνούντων το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει απόψε να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα υπερψηφίσει τα μέτρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, προηγήθηκε η μετωπική επίθεση του πρωθυπουργού προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες. «Φωτογραφίζοντας» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, το Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας τους κάλεσε  να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής του υπογραφής και τους κατηγόρησε για έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου. Επίσης, φρόντισε να καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχει άλλη υποχρέωση νομοθέτησης στο εγγύς μέλλον, καθώς και ότι θα πρέπει να ρίξουν το βάρος στη διαπραγμάτευση.

Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός έδειξε πως είναι αποφασισμένος να φτάσει κυρίαρχος στο κόμμα του ως τις εκλογές, ενώ όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές στο iefimerida.gr «δεν ανησυχούμε ότι δεν θα υπάρξουν οι «120», συμπληρώνοντας πως «η προσδοκία παραμένει ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τους «123» της προηγούμενης εβδομάδας».

Διόλου τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι επέλεξαν να διευκολύνουν, φέρνοντας προς ψήφιση ένα σχετικά… ελαφρύ πακέτο:

  • Οριστικά εκτός μένει η φορολόγηση των αγροτών
  • Μετατίθενται για αργότερα οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
  • Η ρύθμιση για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας  θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Σε θέση μάχης οι «συνιστώσες»
Την ίδια ώρα, στο εσωκομματικό πεδίο, αμετακίνητοι στις θέσεις τους μένουν «προεδρικοί» και «Αριστερή Πλατφόρμα».

Οι μεν επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν αυτό το δυισμό και προειδοποιούν ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό. Από την άλλη τα στελέχη της πτέρυγας Λαφαζάνη αφήνουν αιχμές λέγοντας ότι «δεν γίνεται κάποιοι να αδιαφορούν για το κόμμα» και διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις επικείμενες ψηφοφορίες, ούτε να αλλάξουν στάση και να υποχωρήσουν σε μια πολιτική που δεν πιστεύουν.

Ερχεται ξεκαθάρισμα «λογαριασμών» στο συνέδριο
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, περιμένει να δει απόψε και τις αντιδράσεις των βουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των «53» και επέλεξαν το «παρών».

Σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει αύριο, οπότε και έχει προηγηθεί το τυπικό της ψηφοφορίας, και η ηγεσία θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δυνατότητα ή μη μιας επανασυγκόλλησης.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα πως από Σεπτέμβρη το κόμμα θα οδηγηθεί σε «ευρείες συλλογικές διαδικασίες», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας συνέδριο, με την Αριστερή Πλατφόρμα να επιμένει σε σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top