skip to Main Content
An98

Σεμινάριο για τις «Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες», απ το ίδρυμα Φωκά – Κοσμετάτου- Mέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Φωκά – Κοσμετάτου, Παρασκευή Βασάλα: «Η συνεργασία του Ιδρύματος Φωκά –Κοσμετάτου με το Τει Ιονίων Νήσων, αλλά και με άλλους φορείς έχει μεγάλη σημασία στην ανάδειξη των δραστηριοτήτων του ιδρύματος και σε νέες ακόμη δραστηριότητες και συνεργασίες. Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι να διαμορφώσουμε στους μαθητές στάσεις τέτοιες, που να ενδιαφέρονται για την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου».(ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) Γράφει η Αναστασία Κανάκη

Στη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Φωκά – Κοσμετάτου και ο Δρ. Άρης Γεράκης, με την ευκαιρία του Σεμιναρίου για τις Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες, σήμερα το πρωί, η Δρ Παρασκευή Βασάλα, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Φωκά – Κοσμετάτου, ο ομιλητής του σεμιναρίου Δρ Άρης Γεράκης και ο σύμβουλος επικοινωνίας του σεμιναρίου Καθηγητής, κ. Κώστας Πετράκης, μας ανακοίνωσαν το πρόγραμμα και κάποιες λεπτομέρειες του σεμιναρίου «Ελληνικές Αυτοφυείς Ορχιδέες: Βιοποικιλότητα και Εγγενής Πολλαπλασιασμός In Vitro», το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 25 Απριλίου στις 11.00, και συνδιοργανώνεται από τον Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Η Κεφαλονιά με τα βουνά, τις πεδιάδες και τις μοναδικές παραλίες της, έχει μια πλούσια βλάστηση από αυτοφυή φυτά, χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας. Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς παρουσιάζει πολλά από τα φυτά αυτά στο φυσικό τους περιβάλλον. Ο παραμελημένος ελαιώνας έχει σταδιακά μεταμορφωθεί σε έναν κήπο αφιερωμένο στην ανάδειξη και προστασία της τοπικής χλωρίδας, και σε έναν τόπο γαλήνης για περιπάτους, περισυλλογή και ανάπαυση. Το Σάββατο, όσοι παρακολουθήσουν το σεμινάριο αυτό, μπορούν μετά να επισκεφθούν το βοτανικό κήπο.

Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 235 είδη και υποείδη αυτοφυών ορχεοειδών. Κάποια από αυτά είναι κοινά, ενώ άλλα ιδιαίτερα σπάνια, όπως η βορειοαφρικανική Ανακαμπτίς, η τελματώδης υποείδος εύρωστη, η οποία έχει αναφερθεί μόνο στην Κεφαλονιά και την Κρήτη. Πέρα απ την αδιαμφισβήτητη καλλωπιστική αξία των άγριων ορχιδέων, από τους κονδύλους τους παράγεται το σαλέπι, προϊόν με διατροφική και θεραπευτική αξία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ετήσιος τζίρος από την εμπορία των ανθοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ, από τα οποία το 70% προέρχονται από την εγχώρια παραγωγή.

http://youtu.be/OHBf28HzTXg

http://youtu.be/SO-0CGbLgJA

http://youtu.be/-DJa7j-yZYw

http://youtu.be/F4wAVHD-USU

 

 

Back To Top