skip to Main Content
BAR2

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Τι μέτρα θα προτείνει ο Τσίπρας για φόρους, διαφθορά, ολιγάρχες

 

  • Ραγδαίες εξελίξεις
  • Σήμερα η πρώτη επιστολή προς τους θεσμούς
  • Τρισέλιδο κείμενο με τα βασικά σημεία
  • Μάρδας: Κυνήγι στο λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων
  • Με τα «μεγάλα ψάρια» τα βάζει ο Νικολούδης
  • Αισιόδοξος ο Βαρουφάκης ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση

Οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον καταρτισμό της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις κορυφώνονται, καθώς μέχρι αύριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της.

Οι πρώτες κινήσεις όμως γίνονται σήμερα, καθώς οι δανειστές θα λάβουν από την Αθήνα και το υπουργείο Οικονομικών τρισέλιδη επιστολή με τα καταρχήν σημεία. Στη συνέχεια θα περιμένει ως το βράδυ της Κυριακής την απάντηση με τις όποιες παρατηρήσεις, ώστε τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση να δώσει την οριστική της πρόταση. Για να ισχύσει η συμφωνία θα πρέπει αυτή η πρόταση να εγκριθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ αν γίνει αυτό, θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, ενώ σε αντίθεση περίπτωση θα συγκληθεί νέο Eurogroup.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, όπως θα προταθεί, δεν είναι κοστολογημένο και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Πληροφορίες θέλουν η κυβέρνηση να περιλαμβάνει στη λίστα μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων, αλλά και λίστα ιδιωτικοποιήσεων και δέσμευση για την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Εσόδων.

Το γεγονός ότι τα μέτρα δεν είναι κοστολογημένα δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στο κάποιες από τις παρεμβάσεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για την κατάληξη, κάτι που εξέφρασε και ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά από το μαραθώνιο κυβερνητικό συμβούλιο του Σαββάτου, όταν δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα εγκριθεί από τους θεσμούς. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση, η πρόταση της Αθήνας θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Νικολούδης: Πόλεμος με τους πλούσιους που παρανόμησαν

Οι στοχευμένοι έλεγχοι σε οικονομικούς παράγοντες που έχουν παρανομήσει και βλάψει το Δημόσιο είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Παναγιώτη Νικολούδη.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατά της Διαφθοράς μιλώντας στην «Καθημερινή» τόνισε ότι δεν έχει κανένα λόγο να κυνηγά τους πλούσιους και εύπορους, καθώς δουλειά του είναι η πάταξη της διαφθοράς και της παρανομίας των πλουσίων. «Γιατί δεν σημαίνει πως όποιος είναι πλούσιος και ισχυρός οικονομικός παράγοντας είναι και παράνομος», εξήγησε.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως οι πρώτοι έλεγχοι θα έχουν ως στόχο τις δημόσιες συμβάσεις, τις κρατικές προμήθειες και τα θαλασσοδάνεια.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα «μεγάλα ψάρια», όπως ανέφερε ο κ. Νικολούδης, αποσαφηνίζοντας όμως πως δεν παραγνωρίζεται το κόστος που έχει η καθημερινή διαφθορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μάρδας: Στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων

Ο Δημήτρης Μάρδας από την πλευρά του ανοίγει… πόλεμο με το λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων, το οποίο εκτιμά ότι αποτελεί τα 8/10 του γενικότερου προβλήματος. Στόχος μέσα σε έξι μήνες να έχουν μπει σε όλα τα μικρά δεξαμενόπλοια GPS, όπως είπε αναλύοντας στην «Καθημερινή» τις προτεραιότητες για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών μέτρων.

Η περικοπή της σπατάλης σε προμήθειες του Δημοσίου και η αναδιοργάνωση του ΣΔΟΕ με την καταπολέμηση του παρεμπορίου είναι οι άλλες κινήσεις στις οποίες θα κινηθεί το υπουργείο Οικονομικών, για να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» εισροών στον προϋπολογισμό.

Ακόμη, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εστίασε στην κίνηση μαύρου χρήματος, τονίζοντας πως η τεχνογνωσία για την καταπολέμηση των μαύρων ροών ήδη υπάρχει στη χώρα μας. Οπως είπε, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες έχουν στην διάθεση τους όλες τις κινήσεις των λογαριασμών που δείχνουν πως εισάγονται και εξάγονται κεφάλαια προς το εξωτερικό.

Πηγή: Τ| iefimerida.gr

 

Back To Top