skip to Main Content
Velculescu Delia 708

Στην Αθήνα σήμερα οι 4 επικεφαλής Τροϊκανοί -7 συν 2 θέματα στο μικροσκόπιο

  • Ερχονται Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρέφερε και Τζιαμαρόλι
  • Ξεκινά το κρίσιμο δεκαπενθήμερο
  • Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα για την κυβέρνηση
  • Φουντώνει η φημολογία για νέα προαπαιτούμενα
  • Οι γκρίζες ζώνες της διαπραγμάτευσης

Καθοριστικές είναι οι επόμενες δυο βδομάδες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, οπότε και οι συνομιλίες Αθήνας-δανειστών θα πρέπει να έχουν τελεσφορήσει υπό το βάρος της αποπληρωμής των επερχόμενων δόσεων.

Σήμερα αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων που ξεκίνησαν χθες με την επίσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ χθες εκτιμούσαν ότι οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων  αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί  έως και την Παρασκευή και μόνο σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας, παράλληλα, ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Οπως και να έχει, πάντως, το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων-όπως αυτές προκύπτουν για την κυβέρνηση-είναι ασφυκτικό, με την τελευταία να βρίσκεται σε στενό κλοιό, δεδομένου ότι καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων εν μέσω δυσμενούς κομματικού περιβάλλοντος και έντονης φημολογίας για νέα προαπαιτούμενα.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι «έχουμε τηρήσει όλα τα συμφωνημένα, οπότε παραμένει στόχος στις 18 του μήνα να έχουμε ψηφισμένη συμφωνία», υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι το διάστημα που θα μεσολαβήσει είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κι αυτό, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ανταποκριθεί σε δανειακές υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και προηγουμένως να έχει εγκριθεί η συμφωνία από το eurogroup και βέβαια τα εθνικά Κοινοβούλια.

Oι «γκρίζες ζώνες» της διαπραγμάτευσης

Οι πρώτες τεχνικές συζητήσεις σε διάφορες ομάδες εργασίας με τους θεσμούς για το τριετές πρόγραμμα, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησαν ήδη, ενώ από σήμερα θα πάρουν τη σκυτάλη οι επικεφαλής των Θεσμών. Στο «μικροσκόπιο» σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνουν:

  • φορολογικό
  • εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων
  • συνταξιοδοτικό
  • Ασφαλιστικό
  • Φορολογία αγροτών
  • Ενιαίο μισθολόγιο
  • Υλοποίηση των δράσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν εμπλουτισμό της… λίστας που θα δίνει στην ουσία το «φιλί της ζωής» στις τράπεζες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητήσει και αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.

Ξορκίζουν το δάνειο γέφυρα

Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο επιτακτικά επανέρχεται το θέμα περί νέων προαπαιτούμενων, με Μέγαρο Μαξίμου και πηγές του ΥΠΟΙΚ να διαμηνύουν ότι δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου ούτε από τις επιστολές Τσακαλώτουκαι από τις έως σήμερα συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιθυμεί να ολοκληρώσει εντός του χρονοδιαγράμματος τη διαπραγμάτευση ώστε να αποφύγει τον σκόπελο ενός ακόμα δανείου «γέφυρα», καθώς γνωρίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση οι «σκληροί» της Ευρωζώνης θα απαιτήσουν να ενταχθούν στο νέο πακέτο με τα προαπαιτούμενα σκληρά μέτρα. Μάλιστα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβαέκανε σαφές – και χθες –  ότι περισσότερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top