skip to Main Content
An 9

Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή σε blogs, ιστοσελίδες και facebook

Την φοροδιαφυγή που εντοπίζεται εδώ και λίγα χρόνια από έσοδα ατόμων που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο αλλά και στα social networks (όπως το facebook και το Twitter), βάζει στο στόχαστρο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ προβλέπει την διενέργεια έρευνας εντοπισμού και παρακολούθησης φορολογουμένων οι οποίοι, χωρίς να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας, δραστηριοποιούνται οικονομικά κυρίως μέσω διαδικτύου ενώ θα γίνει και ανάπτυξη επικοινωνιακής δράσης ως προς την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ετσι θα μπουν στο στόχαστρο «διαδικτυακοί επιχειρηματίες» που εισπράττουν έσοδα χωρίς να έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος και χωρίς αυτά να φορολογούνται αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, εισπράττουν κέρδη από το εξωτερικό χωρίς να δηλώνονται και χωρίς να μπορεί έως τώρα η εφορία να τα εντοπίσει.

Οι παράνομες «επιχειρήσεις» αυτές δραστηριοποιούνται σε Facebook, twitter αλλά και γενικά στο διαδίκτυο εισπράττοντας έσοδα από «μίσθωση» των σελίδων τους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται νόμιμα στο διαδίκτυο προκειμένου να αυξάνουν την επισκεψιμότητα τους αλλά και απο έσοδα διαφημίσεων.

Παράλληλα η ΓΓΔΕ προβλέπει να προβεί σε προσδιορισμό τηε Διαδικασίας Εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή Ε9 με χρήση κατάλληλων κριτηρίων και επικοινωνία με υπόχρεους που δεν έχουν συμμορφωθεί ενώ προβλέπεται και ο προσδιορισμός της διαδικασίας εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή Φ.Μ.Υ. με χρήση κατάλλη-λων κριτηρίων και επικοινωνία με υπόχρεους που δεν έχουν συμμορφωθεί.

Τέλος σχέδιο για τον εντοπισμό όσων δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και την αυτόματη βεβαίωση φόρων σε αυτούς, καταρτίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

www.dikaiologitika.gr

Back To Top