skip to Main Content
Oikon708 0

Συμφωνία-φωτιά με δύο άρθρα έρχεται στη Βουλή -Τι θα προβλέπει

  • Εφικτός ο στόχος να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Τρίτη τα ξημερώματα
  • Αμέσως μετά θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση
  • Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους δανειστές
  • Τι συζητούν αυτή την ώρα για 100 δόσεις, «κόκκινα» δάνεια και μετενέργεια
  • Από τις 3 μ.μ. συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Συνεχίζονται από τις 3 το μεσημέρι οι διαβουλεύσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές.

Οι πρώτες πληροφορίες από τις συζητήσεις που διεξάγονται στο Hilton αναφέρουν ότι είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να υπάρξει τεχνική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, και μάλιστα αυτή αναμένεται να έχει επιτευχθεί μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οσον αφορά τη συμφωνία, αυτή -όπως όλα δείχνουν- θα έρθει σε δύο άρθρα. Στο πρώτο άρθρο θα περιλαμβάνεται η δανειακή σύμβαση και ως προσάρτημα το Μνημόνιο, ενώ στο δεύτερο άρθρο θα περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα.

Αλλαγές στις 100 δόσεις

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων συζητείται να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές. Ετσι, για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί, από το 3% σήμερα, στο 5%, ενώ οι οφειλές κάτω από 5.000 θα παραμείνουν άτοκες, υπό τρεις όμως προποθέσεις:

  • Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα (άρα εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες).
  • Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
  • Οταν ο οφειλέτης μπήκε στη ρύθμιση, το χρέος του να μην ξεπερνούσε το 50% του εισοδήματός του.

Επίσης, με υπουργική απόφαση αναμένεται να καθοριστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία θα μειωθούν οι δόσεις για όσους χαρακτηριστούν ως «έχοντες».

Οσον αφορά στο εν λόγω θέμα, τις 100 δόσεις δηλαδή, οι δανειστές ζητούν να αποβάλλονται από τη ρύθμιση όσοι δεν εκπληρούν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι ίσως υπάρχει νομικό θέμα πάνω σε αυτό, ίσως και αντισυνταγματικό.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης στον οποίο θα υπάγονται όλα τα δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά κ.λπ.), με βάση προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν αργότερα. Επίσης, λέει «όχι» στην εισήγηση των δανειστών να πουλούνται τα «κόκκινα» δάνεια σε διεθνή funds.

Μετενέργεια

Αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τη μετενέργεια ισχύει το εξάμηνο, αλλά οι δανειστές ζητούν να πάει ξανά στο τρίμηνο. Τα υπόλοιπα θέματα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων από το φθινόπωρο.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top