skip to Main Content
An152

Συντάξεις: 10% στο εφάπαξ, 15% στις επικουρικές, 40% στο μέρισμα του Δημοσίου οι αριθμοί του… τζόκερ των μειώσεων!

– Δεν θα έχει “τζακ ποτ” θα χάσουν όλοι οι συνταξιούχοι, τι προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου
– Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν 10% και οι κύριες συντάξεις
– Πως θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, ποιοι χάνουν τα περισσότερα χρήματα
– Ποιοι δικαιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ, πως θα αντικατασταθεί στα επόμενα χρόνια

Το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι ήδη έτοιμο και θα συζητηθεί αύριο με τους θεσμούς με την κυβέρνηση να προτείνει μια σειρά εναλλακτικών μέτρων στις δαπάνες του Ασφαλιστικού με κύριο στόχο να μην υπάρξει περικοπή στις κύριες συντάξεις.
Προϋπόθεση για τη μη μείωση των κύριων είναι να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση από τους δανειστές, αλλά και η αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζόμενων κατά 1%.
Έξι σημεία έχουν κλειδώσει σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό. Τα πέντε από αυτά περιλαμβάνουν σημαντική επιβάρυνση είτε για όσους έχουν βγει ήδη σε σύνταξη είτε για όσους πρόκειται να βγουν το επόμενο διάστημα.

Ασφαλιστικές εισφορές Αύξηση των εισφορών ΙΚΑ και ΕΤΕΑ κατά 2%. Το 1,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες και το 0,5% τους εργαζόμενους.
Επικουρικές συντάξεις Η μείωση θα είναι κλιμακωτή και θα ξεκινάει από το 8% για να φτάσει ως και το 15% σε ορισμένες περιπτώσεις. Πλαφόν τα 120 ευρώ το μήνα.
Εφάπαξ Κούρεμα της τάξης του 10% σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως εκείνα των Δημοσίων Υπαλλήλων
ΕΚΑΣ Μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων από 1/1/2016 έτσι ώστε να μειωθούν και οι δικαιούχοι.
Μέρισμα Δημοσίου Μείωση από 12% ως και 40% ανάλογα με το πότε βγήκαν σε σύνταξη. Όσο λιγότερα τα έτη ασφάλισης και όσο μικρότερη η ηλικία συνταξιοδότησης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η περικοπή.
Εισφορές ΔΕΚΟ, Τραπεζών Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με ταυτόχρονη διατήρηση των εισφορών των εργοδοτών στα ίδια επίπεδα.

Οι πιο χαμένοι από το νέο ασφαλιστικό είναι εκείνοι που βγαίνουν από ‘δω και πέρα σε σύνταξη καθώς θα υποστούν όλες τις παραπάνω περικοπές ενώ η κύρια σύνταξή τους θα υπολογιστεί με βάση το νέο καθεστώς και ποσοστό αναπλήρωσης στο 55%.

newsit.gr

 

 

Back To Top