skip to Main Content
VAR LAG 656 355

Τέσσερις μέρες διορία – Όλα για όλα τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής – Σφύγκει ο κλοιός με τελεσίγραφα

Σενάριο παράτασης για να αποφευχθεί η χρεοκοπία με ανυπολόγιστες ενέργειες
– Οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για να βγει λευκός καπνός τη Δευτέρα στηΣύνοδο
– Βρώμικα παιχνίδια για έλεγχο κεφαλαίων και κλειστές τράπεζες για να αυξηθεί η πίεση
– Τηλεδιάσκεψη με την ΕΚΤ για να εξεταστεί η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα

Μια ακόμη παράταση αγωνίας υπήρξε και χθες μετά το Eurogroup. Την ίδια ώρα όμως και ενώ ανακοινώθηκε Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής άρχισαν και τα … όργανα πίεσης με διαρροές για τραπεζικό πρόβλημα και “ερωτήματα” για το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να ανοίξουν τη Δευτέρα.

Η Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια για “κλείσιμο τραπεζών” και έλεγχο καταθέσεων, τονίζοντας ότι η εξέλιξη στο Eurogroup ήταν αναμενόμενη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Σύνοδος της Δευτέρας δεν σχεδιάστηκε τυχαία.
Μια σύνοδος ορίζεται όταν υπα΄ρχει στόχος να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να υπάρξει απόφαση, λένε κυβερνητικές πηγές.
Την ίδια ώρα πάντως Ντάισελμπλούμ και Μοσκοβισί έστειλαν μήνυμα ότι χρονικά περιθώρια πλέον δεν υπάρχουν και πως πρέπει πλέον η Ελλάδα να καταθέσει επιτέλους ολοκληρωμένες προτάσεις προς τους Θεσμούς.

Δεν παρέλειψαν βέβαια να τονίσουν με κάθε τρόπο πως η μπάλα είναι πλέον στο ελληνικό γήπεδο και πως οι θεσμοί έχουν κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να δώσουν μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν από την Αγία Πετρούπολη όπου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας ότι ελπίζουν η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας να είναι παραγωγική.

Το σενάριο της παράτασης

Όλα πλέον είναι ανοιχτά. Οι πιέσεις αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα μέσα, ενώ Τσίπρας και Γηιούνκερ θα έχουν τηλεδιάσκεψη ώστε να προετοιμάσουν τη Σύνοδο. Την ίδια ώρα αυξάνεται και η φημολογία για ύπαρξη σχεδίου παράτασης του προγράμματος ώστε να αντιμετωπιστεί προσωρινά, βάσει των μέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί, το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας, ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί ώστε να κλείσουν ανοιχτά ζητήματα όπ[ως το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά όπως επιθυμούν οι Θεσμοί και το ζήτημα του χρέους που επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά.

Νέα αμερικανική παρέμβαση για άμεση λύση

H αμερικανική κυβέρνηση προτρέπει όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού με στόχο την επίτευξη μίας λύσης στο ελληνικό ζήτημα, δήλωσε χθες εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την επίλυση (του ελληνικού ζητήματος) και να το κάνουν αυτό όσο το δυνατόν ταχύτερα» τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου Τζον Κίρμπι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Νομίζω ότι όλοι μας παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ, πολύ στενά. Δεν συμμετέχουμε άμεσα σε αυτές τις συνομιλίες αλλά τους προτρέπουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία τους» προσέθεσε ο ίδιος.

Σε ετοιμότητα οι τράπεζες

Με τα τρομο0σενάρια για κλειστές τράπεζες κλπ τραπεζικές πηγές της Αθήνας λένε πως σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα.
Μετά τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ώρες και ημέρες το κύμα εκροών έχει αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα οι αναλήψεις ήταν 300 εκατομμύρια και πλέον φτάνουν το 1 δισ. την ημέρα.
Την ίδια ώρα πάντως υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η ρευστότητα είναι επαρκής και δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα σε κανένα επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως διαψεύδει μετά βδελυγμίας τις διαρροές για πρόβλημα σε επίπεδο τραπεζών.
newsit.gr

Back To Top