skip to Main Content
Simaies Ellliniki Ee 708

Τα 2 σενάρια για την πορεία της διαπραγμάτευσης -Το καλό και αυτό που απεύχεται η Αθήνα

Επώδυνη προβλέπεται για την κυβέρνηση η νέα φάση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν αύριο με τους εκπροσώπους των δανειστών, με αρχικό στόχο στις 18 Αυγούστου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το τρίτο μνημόνιο.

Yστερα από το σίριαλ με την επιστολή στο ΔΝΤ αλλά και το πού θα μείνει η Τρόικα, με την ελληνική πλευρά να θέλει να στείλει τους εκπροσώπους των δανειστών σε… ειδυλλιακή εξορία, σε ξενδοχεία στην παραλία με το επιχείρημα (διά στόματος Φλαμπουράρη) «ε να μην κάνουν και τα μπάνια τους;», όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση θα αρχίσει με καθυστέρηση αφού, ενώ η Τρόικα  αναμενόταν την Παρασκευή, αύριο αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα κάνουν τις αναγνωριστικές συναντήσεις, και τις επόμενες ημέρες και οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Η τρόικα -που έγινε «κουαρτέτο» (αφού προστέθηκε και εκπρόσωπος του ESM στην αποστολή), θα ανοίξει και πάλι τα βιβλία της ελληνικής οικονομίας για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και για τις μεταρρυθμίσεις του νέου προγράμματος.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο οικονομικών επεχείρησαν να αποφευχθεί η διεξαγωγή των συναντήσεων μέσα στα υπουργεία. Ωστόοσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκρίνεται και σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr σχεδόν όλοι οι υπουργοί βρίσκονται «επί ποδός» για τις επισκέψεις των ελεγκτών.

Στο επίκεντρο ακόμα και τώρα μελετάται η «μέθοδος εργασίας» με την τρόικα, με τους εμπειρογνώμονες να κάνουν ήδη φύλλο και φτερό πάσης φύσεως στοιχεία.

Τα δύο σενάρια για την πορεία των διαπραγματεύσεων 

Ενόψει των τελικών διαπραγματεύσεων πάντως, τα επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι» σχετικά με το χρονικό ορίζοντα και την κατάληξη που μπορεί να έχουν είναι δύο:

  • Το πρώτο, θέλει στην καλύτερη περίπτωση, Αθήνα και τρόικα να έχουν συμφωνήσει το νέο μνημόνιο ως τις 15 Αυγούστου, ώστε μέχρι τις 18 του μήνα να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Εάν αυτό συμβεί, η ελληνική πλευρά θα αποπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, κυρίως στην ΕΚΤ με το ομόλογο-γίγας 3,2 δις ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.Θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα, η ψήφιση των οποίων θα συνοδευτεί μάλλον με την κύρωση του μνημονίου, με κύκλους της κυβέρνησης να θυμίζουν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να αρκεστούμε στα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής».
  • Το δεύτερο, το οποίο απεύχεται η Αθήνα, αφορά στο ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και να προκριθεί η λύση του δανείου-γέφυρα από το Ταμείο. Παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός χρόνος θα είναι περισσότερος, υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία, όπως το αυξανόμενο πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση που θα κληθεί να φέρει ένα ξεχωριστό πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να πάρει ενδιάμεση χρηματοδότηση και ένα δεύτερο πακέτο (το Σεπτέμβριο) τεστάροντας εκ νέου τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Με αφορμή τα παραπάνω, κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο iefimerida.gr άφηναν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας πως «δεν υπάρχει προς ώρας απολύτως τίποτα για προαπαιτούμενα και δάνειο-γέφυρα, αλλά και τίποτα δεν αποκλείεται», εξηγώντας ότι πολλά θα κριθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Όλοι άλλωστε στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα αποτελέσει και το χρονικό σημείο-κλειδί, ολοκληρώνοντας την προσχώρηση της κυβέρνησης σε μια νέα φάση με νέα δεδομένα.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top