skip to Main Content
Petrelaio Thermanis 4 Aftodioikisi 620×320

Τα 7 μυστικά της θέρμανσης – Δείτε πώς θα γλιτώσετε χρήματα

Το τοπίο φέτος είναι εντελώς διαφορετικό από πέρυσι. Το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε φθηνότερο ενώ διατηρείται και το επίδομα. Το φυσικό αέριο επιδοτείται προκειμένου να κάνετε την εγκατάσταση με έκπτωση 60% ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα ναι μεν είναι ακριβότερο από πέρυσι αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί μονόδρομο.

Τι θα κάνετε φέτος; Τα επτά «μυστικά» της φετινής σεζόν θα σας βοηθήσουν να λάβετε σωστή απόφαση

1. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται φέτος προς 1,15 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο. Προφανώς στις νησιωτικές περιοχές, η τιμή θα είναι σαφώς υψηλότερη. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι συγκρίσεις με τις υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης, θα πρέπει να γίνεται με τιμή χαμηλότερη κατά 12 λεπτά το λίτρο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Με τιμή πετρελαίου θέρμανσης στα 1,15 ευρώ, το φυσικό αέριο είναι περίπου 30-32% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

2. Δεν θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για όσους αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα δοθεί προκαταβολή φόρου 25% ενώ για κάθε λίτρο η επιδότηση θα φτάνει στα 35 λεπτά του ευρώ. Άρα, για όποιον δικαιούται το επίδομα θέρμανσης, οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται με βάση το 0,8 και όχι το 1,15. Να σημειωθεί ότι με τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,8 ευρώ ανά λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ελάχιστα ακριβότερο από το φυσικό αέριο. Προσοχή βέβαια διότι ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να επιδοτηθεί για το σύνολο της ποσότητας που αγοράζει.

3. Με το ισχύον καθεστώς, δεν μπορείς να εγκαταστήσεις ατομικό λέβητα φυσικού αερίου παρά μόνο αν εξασφαλίσεις τη συγκατάθεση του 50% συν μια ψήφο, στην συνέλευση της πολυκατοικίας. Εννοείται ότι στις μονοκατοικίες μπορεί ο καθένας να επιλέξει ελεύθερα. Πριν βιαστείτε να απορρίψετε την όποια λύση, κάντε υπομονή μέχρι τον Οκτώβριο. Θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο θα ορίζει ότι επιτρέπεται η ατομική εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση των υπόλοιπων ενοίκων. Αν αυτό ψηφιστεί, η αγορα θα «ανοίξει».

4. Ούτως ή άλλως, η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα ήταν ασύμφορη από πέρυσι. Φέτος, η επιβάρυνση για όσους επιλέξουν αυτή τη λύση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς το ρεύμα είναι η μοναδική πηγή ενέργειας που ακρίβυνε. Και το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, κοστίζει λιγότερο. Προσοχή λοιπόν, ειδικά στις εξαιρετικά ενεργοβόρες συσκευές κινέζικης προέλευσης.

5. Η εγκατάσταση ατομικού λέβητα για τη θέρμανση με φυσικό αέριο, κοστίζει περίπου 1800 ευρώ. Με το πρόγραμμα επιδότησης που ανακοινώθηκε προχθές από το υπουργείο Περιβάλλοντος (και το οποίο αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 2500 ευρώ το τετραγωνικό), ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιδοτηθεί σε ποσοστό 60% για την εγκατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να εκταμιεύσει ποσό της τάξεως των 1000 ευρώ και η εγκατάσταση να του κοστίσει 800 ευρώ. Άρα όποιος μπει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υπολογίσει σε πόσο διάστημα θα αποσβέσει αυτά τα 800 ευρώ. Αν κάποιος κάνει την άσκηση θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

α) Η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα (ακόμη και σε δύο σεζόν) αν ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης που σημαίνει ότι θα αγοράσει με 1,15.

β) Η απόσβεση θα καθυστερήσει αρκετά γι’ αυτούς που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και ταυτόχρονα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης για να εξασφαλίσουν την επιδότηση εγκατάστασης.

6) Το φυσικό αέριο έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του πετρελαίου: Πληρώνετε τους λογαριασμούς με τον μήνα και δεν χρειάζεται να εκταμιεύσετε ένα μεγάλο ποσό όπως συμβαίνει με το πετρέλαιο (σ.σ οι έμποροι πετρελαίου δεν κάνουν δόσεις). Η μόνη λύση για να πληρώνετε σε δόσεις και το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι να κάνετε χρήση της πιστωτικής σας κάρτας. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα έχετε μεγάλο υπόλοιπο στην κάρτα σας.

7) Σε γενικές γραμμές το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ασύμφορο για τη θέρμανση του σπιτιού.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι μονόδρομος και αυτό αποδείχτηκε πέρυσι. Σε χιλιάδες πολυκατοικίες αποφασίστηκε λόγω χρεών να μην ανάψει η κεντρική θέρμανση λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ταυτόχρονα όμως, η γενική συνέλευση των πολυκατοικιών (δηλαδή το 50%) δεν έδινε τη συγκατάθεσή του για να εγκαταστήσει κάποιος ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο, ή το φυσικό αέριο δεν ήταν διαθέσιμο στη συγκεκριμένη περιοχή. Ποια λύση έμενε; Οι συσκευές ρεύματος. Τουλάχιστον, αν υποχρεωθείτε να καταφύγετε σε αυτή τη λύση, να επιλέξετε συσκευές υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης. Είναι πιο ακριβά αλλά η «επένδυση» αποσβένεται πολύ γρήγορα λόγω της διαφοράς που υπάρχει στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top