skip to Main Content
Epidoma 620×320 1 620×320

Τι αλλάζει στους μισθούς από την 1η Ιουλίου

H προγραμματισμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου 2014 φέρνει μικρές αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών περικοπών.

Συγκεκριμένα, ο καθαρός μισθός θα ανέβει οριακά, ενώ το όφελος για τους εργοδότες θα είναι μεγαλύτερο αφού οι εργοδοτικές εισφορές μειώνονται σημαντικά. Επίσης, καταργούνται ορισμένα επιδόματα που χρημαδοτοτούνταν με τις εισφορές των εργαζομένων.

Από τον Ιούλιο όλοι οι μισθωτοί θα πρέπει να δούν μείωση κρατήσεων στις αποδοχές τους κατά 1%, που μεταφράζεται σε μια έμμεση αύξηση μισθού, εκτός αν κάποιοι εργοδότες να την απορροφήσουν συνεχίζοντας να πληρώνουν τους ίδιους μισθούς παρότι οι κρατήσεις θα έχουν μειωθεί για τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, το μισό οικογενειακό επίδομα (τέκνων) θα πάρουν φέτος οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα από τον ΟΑΕΔ, λόγω κατάργησης των εισφορών που χρηματοδοτούσαν την παροχή αυτή από τον Ιούλιο. Το οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ λαμβάνουν περίπου 250.000 μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προβλέπεται στη σύμβασή τους, ή δεν λαμβάνουν από την επιχείρηση που εργάζονται επίδομα τέκνων.

Εισφορές που καταργούνται από 1ης Ιουλίου 2014:

1. εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ),

2. εργατική εισφορά 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ

3. ειδική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.

Εισφορές που μειώνονται από 1ης Ιουλίου 2014:

1. εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%, από την οποία το 0,36% είναι του εργοδότη και το 0,10% του εργαζόμενου.

2. εισφορά εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα, από 0,80% σε 0,25%.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top