skip to Main Content
Paidikos1 620×3201 620×320 620×320

Τι επιτρέπεται να χρεώνουν οι παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ και τι όχι – Τι πρέπει να εξασφαλίζει ο κάθε σταθμός

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς που ωφελούνται φέτος απο το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας των μικρών παιδιών τους μέσω ΕΣΠΑ από παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.

Κάθε χρόνο παρατηρούνται παραβάσεις από παιδικούς σταθμούς, που επιδοτούνταν από το ΕΣΠΑ και οι οποίοι εξαπατούν γονείς και λαμβάνουν διπλές αμοιβές για υπηρεσίες που ήδη έχουν επιδοτηθεί για αυτές μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Ορισμένοι όμως βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κατά παράβαση των συμβάσεων και περαιτέρω της υφιστάμενης νομοθεσίας, απαιτούν από τους γονείς να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι το πρόγραμμα δεν αφορούσε (καθόλου) μετακίνηση.

Ανάλογη «πρακτική» ακολουθείται και στο θέμα της σίτισης, δεδομένου ότι προσφέρονταν γεύματα έναντι χρηματικής αμοιβής ή σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονταν μικρότερος αριθμός γευμάτων από τον προβλεπόμενο στη σχετική σύμβαση, κατά παρέκκλιση του προγράμματος, που απαγόρευε την οποιαδήποτε χρέωση στους γονείς.

Όπως σημειώνει το dikaiologitika.gr οι δομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν συνάψει σχετικές συμβάσεις με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων (δηλαδή την ΕΕΤΑΑ) και λαμβάνουν ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου οι γονείς να μην προβαίνουν σε πληρωμή τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή καταβολή οποιουδήποτε άλλου αντιτίμου (σίτιση, μετακίνηση από την οικία κ.λπ.).

Αναλυτικά τι παρέχει το πρόγραμμα στα φιλοξενούμενα παιδιά και τι ισχύει για τις υποχρεώσεις των δομών που συμμετέχουν:

Η δομή που συμμετέχει στο πρόγραμμα δεν δύναται να προβεί σε είσπραξη τροφείων ή άλλης μορφής διδάκτρων ή οποιουδήποτε αντιτίμου από τους ωφελούμενους (όπως για παράδειγμα κόστος εγγραφής) ή δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο των θρησκευτικών εορτών ή εθνικών επετείων.

Τι πρέπει να εξασφαλίζει ο εκάστοτε παιδικός σταθμός

* Υγιεινή, καθημερινή φροντίδα και ασφαλή παραμονή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ηλικίας φιλοξενούμενων. * Φύλαξη με δραστηριότητες για την απασχόληση, τη διαπαιδαγώγηση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Ειδικότερα, ανάλογα με την ηλικία, περιλαμβάνονται ομαδικά παιχνίδια στην τάξη και στην αυλή, δραστηριότητες γνώσεων και πληροφόρησης, δραστηριότητες απασχόλησης με ανάλογο υλικό, παιδαγωγικές δραστηριότητες, συζητήσεις, μουσικά ακούσματα, δραστηριότητες ζωγραφικής, κολλητικής, πλαστελίνης, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι, αφήγηση παραμυθιού, τραγούδι και εν γένει παιχνίδια για την εξέλιξη της αντιληπτικής ικανότητας του παιδιού.

* Μέριμνα για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική και υγιεινή ανάπτυξη των παιδιών και παροχή συμβουλευτικής ενημέρωσης και υποστήριξης στις οικογένειές τους.

* Υγιεινή και επαρκή διατροφή – όταν παρέχεται – με σωστή ποιοτική σύνθεση, για κάθε παιδί. Η διατροφή – σίτιση περιλαμβάνει υποχρεωτικά πρωινό και μεσημεριανό (όπως αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της Δομής).

* Φροντίδα για την ατομική καθαριότητα τους, καθώς και την καθαριότητα των χώρων της Δομής. * Τακτική ιατρική παρακολούθηση.

* Οι δαπάνες για γραφική ύλη και αναλώσιμα συνολικής αξίας μέχρι 100€.

Υπηρεσίες σίτισης

Εάν από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή οποιοδήποτε σχετικό επίσημο έγγραφο προκύπτει ότι παρέχεται σίτιση από το Φορέα / Δομή, τότε αυτός υποχρεούται να την παρέχει στο Πρόγραμμα.

Στην περίπτωση που ο Φορέας / Δομή δηλώσει με την Αίτησή του ότι δεν παρέχει σίτιση στο Πρόγραμμα και εφόσον προκύπτει από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή οποιοδήποτε σχετικό επίσημο έγγραφο προκύπτει ότι παρέχεται σίτιση, τότε η Ε.Ε.Τ.Α.Α. θα τον εντάξει στην αντίστοιχη κατηγορία με σίτιση.

Στην περίπτωση κατά την οποία δεν προκύπτει από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ή οποιοδήποτε σχετικό επίσημο έγγραφο ότι παρέχεται σίτιση από το Φορέα / Δομή για να ενταχθεί στην αντίστοιχη κατηγορία με σίτιση, θα πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του, στην οποία θα δηλώνεται ότι διαθέτει μάγειρα και μαγειρείο, το οποίο πληροί όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές.

Οποιαδήποτε άλλη μορφή παροχή σίτισης δεν γίνεται αποδεκτή από το Πρόγραμμα.

Οι Φορείς / Δομές που εκ της αδείας τους προκύπτει ότι δεν παρέχουν σίτιση δεν δικαιούνται να προβούν στην είσπραξη οποιουδήποτε ποσού αναφορικά με τις σχετικές αυτές υπηρεσίες. Σε αυτήν την περίπτωση οι Φορείς / Δομές θα πρέπει να αποδέχονται οποιοδήποτε φαγητό φέρνει το παιδί μαζί του, κατάλληλα συσκευασμένο και με ευθύνη του ωφελούμενου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σωστή σίτιση του παιδιού.

Ο Φορέας / Δομή θα πρέπει να φροντίζει για τη σωστή παροχή και το σερβίρισμα του φαγητού.

Υπηρεσίες μετακίνησης

Στα ανωτέρω ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης δεν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες μετακίνησης και κατά συνέπεια θα βαρύνουν τους ωφελούμενους εφόσον επιθυμούν την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Η εν λόγω εξαίρεση δεν ισχύει για τις μετακινήσεις των ΑμεΑ που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, καθώς και στους Φορείς/Δομές που φιλοξενούν προνήπια με αναπηρία (Κατηγορία Β3.), όπου η μετακίνηση συμπεριλαμβάνεται στην προσφερόμενη τιμή. Η μετακίνηση των ΑμεΑ που απασχολούνται στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, καθώς και των προνηπίων με αναπηρία της Κατηγορίας Β3 (Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών) συμπεριλαμβάνεται στην προσφερόμενη τιμή του Φορέα / Δομής.

Τυχόν άλλες ειδικές υπηρεσίες (π.χ. κολύμβηση, μπαλέτο, παρακολούθηση ξενόγλωσσων μαθημάτων, επισκέψεις σε μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών ή άλλων παραστάσεων, εκδηλώσεων κ.ά.), που παρέχονται από τις Δομές, είναι προαιρετικές και δεν αφορούν στη βασική απασχόληση και διαπαιδαγώγηση και ως εκ τούτου, εφόσον τις επιλέξουν οι ωφελούμενοι, θα επιβαρύνουν οικονομικά τους ίδιους.

Τα ανωτέρω ποσά καλύπτουν το συνολικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως αυτές αναφέρονται κατωτέρω, πλην της μετακίνησης για τις Δομές

Πόσα χρήματα λαμβάνουν απο το πρόγραμμα οι δομές

Βρεφικοί – Βρεφονηπιακοί – Παιδικοί Σταθμοί:

Α1.1. Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών: 2.500€ χωρίς σίτιση και 3.100 € με σίτιση

Α1.2. Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.500€ χωρίς σίτιση και 3.100 € με σίτιση

Α1.3. Βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών: 2.500€ χωρίς σίτιση και 3.100 € με σίτιση

Α2. Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 1.900€ χωρίς σίτιση και 2.500€ με σίτιση

Β. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας:

Β1. Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών: 2.500€ χωρίς σίτιση και 3.100 € με σίτιση

Β2. Προ-νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση: 1.900€ χωρίς σίτιση και 2.500€ με σίτιση

Β3. Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών: 5.500€.

Γ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.):

Παιδιά από την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα: 1.400€ ανεξαρτήτου βάρδιας.

Δ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π.- ΜΕ.Α.)

Παιδιά με αναπηρία ή /και έφηβοι ή /και άτομα με νοητική υστέρηση ή / και κινητική αναπηρία: 5.500,00 €.

Παράλληλα έχουν δοθεί διευκρινίσεις πριν απο λίγες ημέρες και απο την ΕΕΤΑΑ.

Οι δραστηριότητες για την απασχόληση, τη διαπαιδαγώγηση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία που αναφέρονται στην παρ. 2.3.2 περ.2 της Πρόσκλησης είναι ενδεικτικά προσφερόμενες και ανάλογα με την ηλικία.

Επίσης, σημειώνεται, ότι οι δαπάνες για γραφική ύλη και αναλώσιμα συνολικής αξίας μέχρι 100€ συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά στα προσφερόμενα από τους υποψηφίους Φορείς / Δομές ετήσια ανώτατα όρια δαπάνης ανά θέση, όπως αυτά αποτυπώνονται στην αίτηση συμμετοχής τους.

Η διάρκεια λειτουργίας των δομών στο πλαίσιο του προγράμματος αφορά σε χρονικό διάστημα 11 μηνών για την περίοδο 2014 – 2015.

Το ωράριο λειτουργίας, το οποίο υποχρεούται ο κάθε ανάδοχος Φορέας / Δομή να τηρεί για την υλοποίηση του Προγράμματος, είναι αυτό που αναφέρεται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του ή στο κανονισμό λειτουργίας του ή στην συστατική του πράξη ή στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου και το οποίο ωράριο υποχρεούται να δηλώσει και είναι σύμφωνο στην αίτηση συμμετοχής του, στο πλαίσιο της βάρδιας.

Οι Φορείς / Δομές που λειτουργούν σε δύο βάρδιες, σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους, θα πρέπει να προσδιορίσουν μόνο μια (1) βάρδια για την οποία επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το ωράριο λειτουργίας, καθώς και τον αριθμό των παιδιών (προσφερόμενων θέσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική Πρόσκληση), που θα δηλώσουν στην αίτηση συμμετοχής τους.

Στην παράγραφο 2.3.2 περ. 4 όπου αναφέρεται «Οι Δομές των περιπτώσεων Α1.1, Α1.2, Α1.3, Α2, Β1 και Β2, που παρέχουν υπηρεσίες μετακίνησης θα πρέπει να δηλώσουν σαφώς στην αίτηση συμμετοχής της Δομής τις εξυπηρετούμενες περιοχές», με τον όρο «εξυπηρετούμενες περιοχές» εννοούνται περιοχές εντός του Δήμου που εδρεύει η Δομή και περιοχές εντός των όμορων δήμων από το Δήμο που εδρεύει η Δομή.

Η υποχρέωση των υποψηφίων που θα ανακηρυχθούν Ανάδοχοι για τήρηση στην έδρα του Φορέα / Δομής φακέλου με αντίγραφα όλων των αναφερομένων στην ανωτέρω Πρόσκληση δικαιολογητικών (συμμετοχής και για την υπογραφή της σύμβασης) υφίσταται για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών μετά τη λήξη του παιδαγωγικού έτους για το οποίο συμμετείχαν.

Το έντυπο «Αίτηση Συμμετοχής των Ωφελούμενων» θα αναρτηθεί στις 25/07/2014 στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. και θα είναι το μόνο το οποίο ισχύει, προκειμένου να συμπληρωθεί και να υποβληθεί από τον κάθε γονέα, που θέλει να υποβάλλει υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική Πρόσκληση. Σημειώνεται ότι, οποιαδήποτε άλλη μορφή εντύπου συμμετοχής δεν θα ληφθεί υπόψη και η αίτηση θα απορρίπτεται.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top