skip to Main Content
KTIRIOO 656 355

Το Μαξίμου αποφασίζει μετωπική σύγκρουση μετά το μπλόκο των δανειστών – Στη Βουλή κανονικά το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις

– Λίγες ημέρες πριν τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα οι δανειστές έχουν εξαπολύσει πόλεμο με σκοπό την πίεση
– Πηγές του Μαξίμου καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για να απαντήσουν στους εκβιασμούς των δανειστών
– Η Ζ. Κωνσταντοπούλου από τη Βουλή ξεκαθάρισε πως η νομοθετική πρωτοβουλία δεν εκβιάζεται
– Η κυβέρνηση ως απάντηση φέρνει με τη μορφή κατεπείγοντος τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Μετά το μπλοκάρισμα που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες σε όλα τα νομοσχέδια που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προωθεί ήρθε η απάντηση και από κυβερνητικές πηγές που επιμένουν πως τα νομοσχέδια θα προχωρήσουν κανονικά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως “το να θεωρεί κανείς «μονομερή ενέργεια» την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Καλούμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς.

Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;”.

Εκτός από τις κυβερνητικές πηγές που έσπευσαν να επισημάνουν πως παρά τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών τα νομοσχέδια θα προχωρήσουν στη Βουλή, ήρθε και απάντηση δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση μέσα στη Βουλή.

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ηςΦεβρουαρίου και σημείωσε πως η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ο κ. Βούτσης επεσήμανε πως η είσηγηση της υπουργού αποτελεί έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιά

Φυσικά σχόλιο έκανε και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου που σημείωσε πως η νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής δεν εκβιάζεται.

Είχε προηγηθεί το μπλόκο τόσο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση όσο και τις 100 δόσεις από τον επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, κ. Κοστέλλο, ο οποίος όπως αναφέρει το Channel 4 εστάλη και επιστολή προς την ελληνική πλευρά με την οποία ζητά να προηγηθούν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις πριν κατατεθούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Σε επιστολή του Ντεκλάν Κοστέλο προς την ελληνική πλευρά αναφέρει πως τόσο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις πριν περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να γίνουν περισσότερες διαπραγματεύσεις για αυτά. Μάλιστα, προειδοποιεί πως σε περίπτωση που κατατεθούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδιο, αυτή η ενέργεια θα ήταν μονομερής και ασυνεπής ως προς τις δεσμεύσεις μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή του για τη ρύθμιση των 100 δόσεων λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, κατά την άποψη του Τόμας Βίζερ, σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ως παράδειγμα αναφέρει τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε εκατό δόσεις και τί έχει να κάνει αυτό με τους απλούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους, όπως λέει, θα ήταν ευτυχείς εάν είχαν φορολογικές υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του EuroWorking Group, δηλώνει «απολύτως αισιόδοξος» για μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, παρατηρώντας συγχρόνως πως οι τελευταίες δύο εβδομάδες πέρασαν μάλλον με παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις παρά με σκληρή εργασία.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top