skip to Main Content
An653

Το σχέδιο για την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες – Τι προβλέπει για τα χρήματα σε σεντούκια και στο εξωτερικό

Τα χρήματα που είναι είτε στα σεντούκια, είτε στο εξωτερικό θα μπορούν να τα “αποκαλύψουν” όσοι τα έχουν φυλαγμένα και … αδήλωτα. Για όσους δεν το κάνουν τα πρόστιμα θα πέσουν βροχή, ενώ κινδυνεύουν πάντα ακόμη και με φυλάκιση.

Ο στόχος είναι είτε χρήματα που βγήκαν απ’ τις τράπεζες λόγω capital control, είτε για άλλο λόγο τους τελευταίους μήνες, αλλά και χρήματα που “διέφυγαν” στο εξωτερικό. Το ποσό ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισ. Ευρώ και ο στόχος είναι τα χρήματα να επιστρέψουν στις τράπεζες ή ακόμη και σε ελληνικά ομόλογα.

Το σχέδιο θα συζητηθεί βέβαια πρώτα με τους δανειστές, ωστόσο θα είναι σε κάθε περίπτωση έτοιμο ως τις 15 Δεκεμβρίου και θα προβλέπει “αμνηστία” μέχρις ενός βαθμούς για όσους οικειοθελώς αποκαλύψουν τα ποσά που έχουν.

Με την αποκάλυψη του ποσού αυτόματα ο κάτοχος θα απαλλάσσεται από τα πρόστιμα για το διάστημα που τα ποσά παρέμεναν αδήλωτα και θα μπαίνει σε νέο καθεστώς.

Το σχέδιο προβλέπει μεν πολύ υψηλό φόρο που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 40% με 45% ωστόσο ο πολίτης θα μπορεί να έχει σημαντική ελάφρυνση με δύο τρόπους. Είτε κάνοντας προθεσμιακή κατάθεση είτε αγοράζοντας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της κατάθεσης ή του ομολόγου τόσο μικρότερος θα είναι ο φόρος για τα αδήλωτα χρήματα.

aftodioikisi.gr

Back To Top