skip to Main Content
OYRES2 473 355

Τράπεζες: Πότε θα ανοίξουν – Tο “κούρεμα” καταθέσεων, και τι θα γίνει με τα ΑΤΜ

Στις τράπεζες η Ελλάδα αναστενάζει και από τις τράπεζες εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η συμφωνία, ενώ στις τράπεζες αναμένονται μεγάλες εξελίξεις μετά τη συμφωνία, πολύ δε περισσότερο αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Ας δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, αρχίζοντας από το ΄κούρεμα¨ που τόσο τρόμο σκόρπισε τις τελευταίες ημέρες.

Οπως είπε η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής κ. Λούκα Κατσέλη, οι καταθέσεις από την 1 Ιανουαρίου 2015 είναι εγγυημένες ως 100.000 ευρώ από το ευρωσύστημα. Συνεπώς εντός του ευρώ υπάρχει η ευρωπαϊκή ομπρέλα που προστατεύει τους μικροκαταθέτες.

Εκτός ευρώ τα πάντα εξαρτώνται από τις δυνατότητες της ελληνικής ομπρέλας, καθώς και από τις ανάγκες των τραπεζών.
Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να υπάρξει ¨κούρεμα” καταθέσεων. Η κ. Κατσέλη από την πλευρά της ανέφερε στο Mega πως τυχόν ¨κούρεμα” καταθέσεων, καθώς και το μέγεθος αυτού θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες.

Στο ερώτημα πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες η απάντηση είναι πως τα πάντα εξαρτώνται από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους. Αν αυτή γίνει μέχρι την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να αυξήσει τον ELA, οπότε από την Τρίτη θα μπορέσουν να ανοίξουν τα καταστήματα των τραπεζών και να αυξήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν προς τους πελάτες τους.

Όμως δεν πρόκειται να λειτουργούν όπως πριν από τα capital controls. Συνεπώς δεν θα προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες. Αυτές θα αποκαθίστανται σταδιακά με τελευταία την απελευθέρωση των αναλήψεων από τους καταθέτες.
Σε πρώτη φάση θα αυξηθεί το ποσό της ανάληψης και όσο θα αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία αυτό θα αυξάνει.

Όμως η πλήρης απελευθέρωση δεν θα γίνει παρά μόνο όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις τράπεζες. Στην Κύπρο η πλήρης αποκατάσταση έγινε ύστερα από δύο χρόνια.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε είναι άγνωστο τι θα συμβεί. Το σίγουρο είναι πως οι ανατροπές θα είναι τεράστιες και απρόβλεπτες, ενώ δεν αποκλείεται πλήρης κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Πάντως, οι δανειολήπτες να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες που υπόσχονται σεισάχθεια. Τίποτα δεν θα χαριστεί. Απλώς τα δάνεια θα εκφραστούν στο νέο νόμισμα και οι πληρωμές θα γίνονται με το νέο νόμισμα.

Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι φήμες για συγχώνευση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η δημιουργία δύο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, αλλά όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι με γνώση τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πληγές που θα προκαλέσουν τα capital controls και συνεπώς από την κατάσταση που θα βρεθούν οι τράπεζες μετά την Κυριακή.

Πάντως, σε περίπτωση συγχώνευσης των τεσσάρων τραπεζών σε δύο, θα προκληθεί μεγάλο πλήγμα στους τραπεζοϋπαλλήλους, αφού η πράξη αυτή θα προκαλέσει κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

newsit.gr

Back To Top