skip to Main Content
Tsipras Dragasakis Ypourgiko1 574 355

Τσίπρας σε υπουργούς: Κόψτε ό,τι είναι περιττό και μη δίνετε την εντύπωση πως θα τα δώσουμε όλα! Μικρότερο κατά 2 δισ. το πρόγραμμα παροχών

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το κυβερνητικό συμβούλιο και στις 17:00 η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
– Πυρετωδώς ετοιμάζεται η κυβέρνηση για τις προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν αύριο
– Εντολή Τσίπρα προς υπουργούς να… βρουν από που θα εξοικονομηθούν χρήματα και ποιες δαπάνες θα περικοπούν
– Να μη δίνεται η εντύπωση πως η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα σε όλους ζήτησε ο πρωθυπουργός
– Θέλει οι προγραμματικές δηλώσεις να είναι ένα… μήνυμα καλής θέλησης ενόψει τουEurogroup που θα δίνει παρουσία και της Κριστίν Λαγκάρντ
– Σταδιακά θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις – Όλα όσα εξετάζει η κυβέρνηση

Σβήσε… γράψε τις τελευταίες ώρες στην κυβέρνηση, καθώς οι προγραμματικές δηλώσεις που ξεκινούν την Κυριακή θα ακουστούν… στα πέρατα της οικουμένης και θα παίξουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στη μάχη της διαπραγμάτευσης, κυρίως ενόψει του κρισιμότατου Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης.

Οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα είναι τεράστιες. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά το τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ, της υποβάθμισης από την Standard & Poor’s και την προειδοποίηση από τη Moody’s, στο Eurogroup θα είναι παρούσα και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξέρει πως όσα θα πει στις προγραμματικές δηλώσεις θα είναι σαν να τα λέει στους δανειστές. Και γι’ αυτό τις τελευταίες ώρες έχει ξεκινήσει από το Μαξίμου ένας αγώνας δρόμου για να σταλούν… οδηγίες προς τους υπουργούς για τα όσα θα εξαγγείλουν στη Βουλή.

«Να μη δοθεί η εντύπωση πως θα τα δώσουμε όλα σε όλους» είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού στους υπουργούς του, τονίζοντας πως δεν θέλει να γυρίσει η χώρα στην προ κρίσης περίοδο. Ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παρουσιάσουν προτάσεις για το που θα υπάρξουν περικοπές σε σπατάλες και από που θα εξοικονομηθούν χρήματα.

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αλλά και στη νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, ο κ. Τσίπρας στη Βουλή αναμένεται να περιγράψει το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν σχέση και με το φορολογικό σύστημα, τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι προγραμματικές δηλώσεις ξαναγράφονται με τροποποίησεις, ώστε να αποφευχθούν οι εξαγγελίες που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν κι άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως οι εξαγγελίες θα πάρουν μια μικρή… παράταση, αφού η εφαρμογή των υποσχέσεων που έχουν δημοσιονομικό κόστος θα γίνει… σταδιακά.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να εξαγγείλουν στη Βουλή μέτρα που αφορούν την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μη εφαρμογή διατάξεων για μείωση συντάξεων, αλλά και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας, θα δοθεί βάρος στη δημιουργία 300.000 θέσεων απασχόλησης, ενώ στο Ασφαλιστικό προβλέπεται επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.

Επίσης στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, μέτρο όμως που θα συνδυαστεί με κίνητρα στις επιχειρήσεις (φορολογικά, ασφαλιστικά).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, δε, το πρόγραμμα των παροχών της κυβέρνησης θα είναι μικρότερο κατά δυο δισ. ευρώ σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η νέα κυβέρνηση βρήκε λιγότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top