skip to Main Content
Tsipras Lafazanis Kok Gram 708

ΦΠΑ, 13η σύνταξη, κατώτατος μισθός -Πίσω ολοταχώς

  • Παίρνει πίσω τις υποσχέσεις η κυβέρνηση
  • Οι προεκλογικές εξαγγελίες-φάροι του Αλέξη Τσίπρα που πήγαν «περίπατο»
  • Η κυβέρνηση «καίγεται» για συμφωνία εδώ και τώρα και προχωράει σε συμβιβασμούς
  • «Αντάρτικο» στο ΣΥΡΙΖΑ για τις εξαγγελίες που… χάνονται
  • Εσωκομματικές φωνές αναμένονται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (14:00)

Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα και τα περιθώρια για μια συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών να γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά το Μέγαρο Μαξίμου υποχωρεί σταδιακά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολλά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν.

Ηδη ΦΠΑ, επιστροφή 13ης σύνταξης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχουν ήδη σβηστεί από τη λίστα των εξαγγελιών που η κυβέρνηση θα υλοποιούσε μέσα στο 2015.
Μπορεί η κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε εργασιακό και ασφαλιστικό», ωστόσο με το πρόβλημα ρευστότητας στα ταμειακά διαθέσιμα να γίνεται όλο και μεγαλύτερο, δεδομένης της έλλειψης χρημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα για τον Ιούνιο, η οπισθοχώρηση της Αθήνας γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να κατευνάσει τα πνεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αντιδράσεις ολοένα και φουντώνουν με τους υπέρμαχους της ρήξης να ανεβάζουν τους τόνους.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες-φάροι που πήγαν «περίπατο»

ΦΠΑ, επιστροφή 13ης σύνταξης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ βρίσκονται πλέον εκτός κυβερνητικής ατζέντας τουλάχιστον για το 2015.

Ηδη μετά το φιάσκο στο ΦΠΑ και τις εκπτώσεις που τελικά δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει το ΥΠΟΙΚ, σήμερα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης είπε πως και η 13η σύνταξη δεν θα επιστρέψει μέσα στο έτος.

Υπενθυμίζεται πως και ο κατώτατος μισθός δεν αναμένεται να αυξηθεί πριν το 2016, ενώ ο ΕΝΦΙΑ παραμένει μέχρι νεοτέρας.

Κορωνάκης: Και η 13η σύνταξη πάει για το 2016

Όπως είπε μιλώντας στο Mega ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης οι δανειστές αμφισβητούν ότι η Ελλάδα έχει τους πόρους για να δώσει τη 13η σύνταξη και έτσι είναι πολύ πιθανό και αυτή η εξαγγελία να πάει πίσω έναν χρόνο όπως και οι εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό ή τον ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά υπήρξαν σκέψεις για αντικατάσταση της 13η σύνταξης με επίδομα. Στη συνέχεια υπήρξε σκέψη το επίδομα (δεν ειπώθηκε ποσό) να δοθεί σε όσους λαμβάνουν σύνταξη ως 500 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό θα επανέλθει στα 751 ευρώ από τον Ιούλιο του 2016. Υπενθυμίζεται πως στην απόσυρση του σχεδίου νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τις συλλογικές συμβάσεις επέμεναν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Εσωκομματικό κρας-τεστ -Συνεδριάζει η πολίτικη γραμματεία

Οι «θερμές» διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δίνουν τον τόνο στις διεργασίες σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τους περισσότερους βουλευτές να διαμηνύουν πως είναι υπέρ μιας συμφωνίας στην οποία θα παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές».

Τέλος, στις 2μμ συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είναι αυτός που θα σταλεί σήμερα να αντιμετωπίσει τα πυρά (στην προηγούμενη κομματική συνεδρίαση είχε σταλεί ο Γιάννης Δραγασάκης), ενώ στη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα συγκαλέσουν Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο με το «παζλ» απόψεων και ρευμάτων να αποτελεί σημείο-κλειδί στο παρά πέντε της συμφωνίας.

Εντωμεταξύ όσο πλησιάζει η στιγμή της συμφωνίας εντείνονται και οι φωνές για ρήξη με τους δανειστές από πολλά τα κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι η λύση που αναμένεται να δοθεί δεν θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η προσοχή πέφτει επάνω στον κ. Λαφαζάνη επικεφαλής της Πλατφόρμας που επηρεάζει περί τους 30 βουλευτές, καθώς και οι υπόλοιπες τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.  Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως μία πιθανή διαφοροποίηση τόσων βουλευτών στα μέτρα της συμφωνίας θα ανοίξει θέμα δεδηλωμένης.

Οι βουλευτές που φωνάζουν

Εκτός από τους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Σκουρλέτη που δεν κάνει χιλιοστό πίσω από τις κόκκινες γραμμές, το Μέγαρο Μαξίμου «βλέπει» τους εξής πιθανούς «αντάρτες:

Ευαγγελία Αμανατίδου

Ιωάννα Γαϊτάνη

Ελένη Ψαρρέα

Δημήτρη Κοδέλα,

Βασίλης Χατζηλάμπρου,

Μαρία Τριανταφύλλου που έχουν έντονες διαφωνίες.

Ο κ. Νίκος Μανιός επίσης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει μία συμφωνία που θα σημαίνει υποχώρηση από βασικές προεκλογικές εξαγγελίες. Επίσης υπάρχουν βουλευτές όπως η κα Ραχήλ Μακρή και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα συμπεριφερθούν την κρίσιμη στιγμή. Ενδεικτικό είναι πως ο τελευταίος δήλωνε σήμερα πως «ή κάνουμε διαπραγμάτευση ή κοροϊδευόμαστε», όταν τον ρώτησαν πώς βλέπει τις εξαγγελίες για 13η σύνταξη, ΦΠΑ και κατώτατο μισθό να ακυρώνονται.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top