skip to Main Content
STA81 New 660 223 630 200

Φόροι: Πιέσεις για νέες αυξήσεις – Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των δανειστών

Στα 3,5 δισ η πρόβλεψη για το έλλειμμα, φέρνει επιπλέον φόρους
– Φοροκαταιγίδα για όσους έχουν μπλοκάκια και νέα αύξηση της έκτακτης εισφοράς
– Ζητούν να αλλάξει ο νόμος που ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και να αυξηθούν οι φόροι

Με… ταξί έφτασε στο κεντρικό ξενοδοχείο για τη συνάντηση με το κουαρτέτο των δανειστών ο Ε. Τσακαλώτος, πιο… υπουργικά ο Γ. Σταθάκης ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τη μεγάλη βουτιά στο χρηματιστήριο και ειδικά την πτώση των τραπεζικών μετοχών…
Σήμερα στην προγραμματισμένη συνάντηση με την τρόικα θα ανοίξει τόσο το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο οι δανειστές με βάση τα στοιχεία της οικονομίας από το έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων πιέζουν στην κατεύθυνση της αύξησης των φόρων για να συγκρατηθεί το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα στα κρατικά έσοδα.

Χωρίς τέλος η φοροκαταιγίδα

Με τους δανειστές να προβλέπουν ότι το φετινό έλλειμμα θα φτάσει τα 3,5 οι απαιτήσεις για την αύξηση των εσόδων γίνονται ασφυκτικές. Το κουαρτέτο των δανειστών απαιτεί η κυβέρνηση να βαδίσει στα… σίγουρα με εξασφάλιση των εσόδων από μισθωτούς και συνταξιούχους που θα κληθούν για ακόμη μια φορά να πληρώσουν τη… νύφη.

Η απαίτηση των δανειστών είναι να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις και μπλοκάκια από το 55% που είναι για φέτος στο 75% και για το 2016% στο 100%, κάτι που θα σημάνει σοβαρή επιβάρυνση για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως για ανθρώπους που αμείβονται με μπλοκάκι και έχουν έσοδα μερικών εκατοντάδων ευρώ το μήνα.

Παράλληλα οι δανειστές ζητούν να αυξηθεί και η έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 το χρόνο από το 4% στο 6%.

Μάλιστα για να γίνουν τα παραπάνω απαιτείται να αλλάξει ο νόμος που ψηφίστηκε μερικές ημέρες πριν στις 15 Ιουλίου από την ελληνική Βουλή ως μέρος των προαπαιτούμενων.

Το απίστευτο είναι ότι ενώ πλήττονται τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα έρχεται μείωση του φόρου από το 8% στο 6% για τους μόλις 230 φορολογούμενους που συγκεντρώνουν πλούτο στη χώρα μας με εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ και μάλιστα την ώρα που αυξάνεται η φορολόγηση όσων έχουν μισθό μόνο 500 ευρώ το μήνα.

Ουσιαστικά το νέο κύμα των φορολογικών βαρών αναμένεται να πλήξει κυρίως τα μεσαία εισοδήματα.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν με τη μείωση στο αφορολόγητο όρθιο του ΕΝΦΙΑ κάτω από τις 300.000 ευρώ, στις 250.000 όπως λένε οι πληροφορίες, τότε τα φορολογικά βάρη για τη μέση ελληνική οικογένεια θα αυξηθούν κατά πολύ καθώς παράλληλα υπάρξει αύξηση των συντελεστών του ή αλλαγές στους συντελεστές για τις κατοικίες που έχουν χαμηλή αντικειμενική αξία και κυμαίνονται σήμερα από 2 έως 2,9 ευρώ/τ.μ., με ταυτόχρονη όμως αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ και σήμερα υπολογίζονται με συντελεστές 6 έως 13 ευρώ/τ.μ. Ο φόρος των ακινήτων όλα δείχνουν ότι θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις.

Οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν εφέτος μέσα σε λιγότερο από έξη μήνες 8 δισ ευρώ σε φόρους κάθε είδους. Τρία δισ ευρώ θα πληρώσουμε φέτος μόνο μέσω της φορολογίας εισοδήματος. Ήδη υπολογίζονται σε 1.246.000 οι φορολογούμενοι έχουν πάρει ήδη ειδοποίηση για πληρωμή επιπλέον φόρου. Ενώ συνολικά μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, αν υπολογίσει κανείς και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας οι φόροι που θα πληρωθούν ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

newsit.gr

Back To Top