skip to Main Content
GALIATSATOS UODWROS1

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΘΟΔΩΡΟΥ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ADRIPLAN

Αγαπητοί διοργανωτές της σημερινής συνάντησης.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να εκφράσω τη λύπη μου που, τελικά, δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ λόγω της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που γίνεται σήμερα και αύριο στη Λευκάδα.

Η θαλάσσια οικονομία είναι εξαιρετικά σημαντική για μια νησιωτική Περιφέρειας όπως η δική μας. Βασική μας αρχή, όμως, είναι η ανάπτυξη να έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και την ευημερία του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της θάλασσας και των ακτών θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και την ήπιας μορφής ανάπτυξη.

Δηλαδή, εντατικές δραστηριότητες με σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στις περιοχές που αναπτύσσονται όπως ιχθυοκαλλιέργειες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη θάλασσα και παράκτιες βιομηχανικές ζώνες θα πρέπει να μην έρχονται σε σύγκρουση με τις παραδοσιακές μορφές οικονομίας όπως η ήπια τουριστική ανάπτυξη και ο πρωτογενής τομέας, αλλά να τις ενισχύουν.

Επιπλέον, δύο ακόμα θέματα που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη είναι η προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και οι επιπτώσεις που αυτή η δραστηριότητα μπορεί να έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον καθώς και η πρόσφατη ανησυχία για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Επειδή όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν επισταμένα πριν τεθούν οι προδιαγραφές των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν κατά την Προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός θα πρέπει να βρεθεί στο κέντρο της προσοχής μας.

Γι αυτό το λόγο, το έργο ADRIPLAN που έχει ακριβώς αυτό το στόχο, δηλαδή το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για την περιοχή βόρεια της Κέρκυρας, είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Γνωρίζουμε ότι έχουν προκύψει κάποια διοικητικά προβλήματα και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν έχει ανταποκριθεί στο ρόλο της μέχρι σήμερα σε αυτό το πρόγραμμα. Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι αμέσως μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα και να συμμετάσχουμε ενεργά στην εξέλιξη του προγράμματος.

Σας εύχομαι η σημερινή συνάντηση να είναι εποικοδομητική και θα επιθυμούσα να μου κοινοποιήσετε τα αποτελέσματα της.

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Back To Top