skip to Main Content
An40

13η επιστημονική εκδήλωση «Τα σύγχρονα δεδομένα για τη διάγνωση και θεραπεία των μεταβολικών νοσημάτων» Γράφει η Αναστασία Κανάκη

Πραγματοποιήθηκε χθες η 1η μέρα της τριήμερης επιστημονικής εκδήλωσης «Σύγχρονες Απόψεις στα Μεταβολικά Νοσήματα», με αντικείμενο τα σύγχρονα δεδομένα για τη διάγνωση και θεραπεία των μεταβολικών νοσημάτων (Διαβήτης, Παχυσαρκία, Υπέρταση, Υπερλιπιδαιμία, Μεταβολικό Σύνδρομο κ.ά.).

 

Ήταν μια διοργάνωση του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων (Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν.), σε συνεργασία με την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Ο χώρος διεξαγωγής των εργασιών του συνεδρίου ήταν η Φιλαρμονική Σχολή Αργοστολίου και τις επόμενες ημέρες ο χώρος διεξαγωγής θα είναι και το ΤΕΙ Ληξουρίου επίσης.

Στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν περισσότεροι από 35 εξειδικευμένοι επιστήμονες ομιλητές, εισηγητές, και 130 περίπου εξειδικευμένοι επιστήμονες και ερευνητές.

Το πρόγραμμα της χθεσινής εκδήλωσης είχε ως εξής:

  • Βήµα Πρωτοβάθµιας φροντίδας, Συντονιστής: Σ. Λυκιαρδόπουλος
  • Αναιµίες γ΄ ηλικίας: Διαφοροδιάγνωση (Β. Λιόση)
  • Καρδιακή ανεπάρκεια: Τύποι, Παθοφυσιολογία, θεραπευτικές παρεµβάσεις (Η. Κανέλλος)
  • Οστεοπόρωση: Διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση (Β. Γκιζλής)
  • ΧΑΠ: Κατηγοριοποίηση, κλινική εικόνα, συνήθεις θεραπευτικές παρεµβάσεις (Χ. Βέρρας)

Διάλεξη – Πρόεδρος: Α. Καµαράτος

Η επίδραση του stress στην αλλαγή του δυσµεταβολικού προτύπου: Σύγχρονη Θεώρηση (Γ. Μπέλλος)

Eναρκτήρια Διάλεξη – Πρόεδρος: Α. Μελιδώνης

Η σεξουαλική ζωή προσδιοριστικός παράγοντας ψυχικής και σωµατικής υγείας (Θ. Ασκητής)

Ακολούθησε η Τελετή Έναρξης.

 

Η οργανωτική επιτροπή αποτελούταν από τους γιατρούς: Ανδρέα Μελιδώνη, Πρόεδρο και μέλη την Ν. Αλεξανδροπούλου, Σ. Ζαφειράτου, Α. Καμαράτος και Α. Παπαζαφειροπούλου.

Με αφορμή την πραγματοποίηση της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ (Ελληνικό Κολλέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων), Συντονιστής Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής – Διαβητολογικού Κέντρου, ΓΝ Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» δήλωσε ότι:

«Πρόκειται για μια εκδήλωση, που γίνεται για 2η συνεχή χρονιά, σε μια προσπάθεια να θεσμοθετηθεί κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, το ετήσιο μεταβολικό συνέδριο στην Κεφαλονιά, το όμορφο νησί του Ιουνίου».

Αναφερόμενος στα θέματα που θα συζητιόντουσαν στο συνέδριο, δήλωσε ότι:

 «Τα μεταβολικά νοσήματα, απόρροια του ασύμμετρου – τοξικού σημερινού τρόπου ζωής, αποτελούν τις επιδημικές απειλές για την υγεία της κοινωνίας και τη σύγχρονη πρόκληση για τους θεραπευτές. Πρόκληση που απαιτεί συγκροτημένη γνώση και δεξιότητα ιατρικής παρέμβασης, και αυτό θα επιχειρήσουμε μέσα από τον διάλογο και την επιστημονική γνώση, να γίνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, στοχευόμενη και χρήσιμη επιστημονική συνάντηση».

 

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Ευάγγελος Κεκάτος δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, συνεπώς και μια δύσκολη εποχή για τα νοσοκομεία! Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, καθώς το «δύσκολο» με την Ελλάδα είναι έννοιες συνώνυμες! Η Ελλάδα πάντα είχε δυσκολίες, αλλά πάντα τις ξεπερνούσε! Εμείς πιστεύουμε ότι και τα προβλήματα της στελέχωσης των νοσοκομείων, που είναι εξαιρετικά σοβαρά, θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο, -αυτή είναι η αισιοδοξία της πολιτικής- και πιστεύω πως μέσα απ την καλή συνεργασία, μόνο κάτι πολύ καλό μπορεί να βγει!»

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, κ. Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος δήλωσε: «Συνέδρια όπως το σημερινό, τονώνουν τον τομέα της Υγείας! Βρισκόμαστε όλοι σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την υγεία, που είναι το μεγαλύτερο αγαθό του ανθρώπου! Πιστεύω όμως, πως όλοι ενωμένοι –γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου- θα δώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ασθενείς και τους πολίτες αυτής της χώρας!»

Back To Top