skip to Main Content
An12

20 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον Πύργο του Άιφελ!!! Γράφει η Αναστασία Κανάκη

an8

Nομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για τον Πύργο του Άιφελ;

Το σύμβολο του Παρισιού κλείνει τα 126 του χρόνια φέτος και ο «Α» σας αποκαλύπτει αξιοπερίεργα στοιχεία, σε σχέση με την ιστορία του, με ένα μίνι αφιέρωμα σε ένα απ τα διασημότερα κτίσματα στον κόσμο:

  1. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε μέσα σε δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 1889.

an7

 

  1. Θα χρησίμευε ως πύλη εισόδου στον χώρο της παγκόσμιας έκθεσης του 1889, για με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Γαλλική επανάσταση.

 

 

  1. Δεν ήταν ιδέα του Γκουστάβ Άιφελ, αλλά των δύο μηχανικών του, Maurice Koechlin και Emile Nouguierπου τον σχεδίασαν, αφού ο ίδιος δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μόνο ύστερα από προτροπή του αρχιτέκτονα Stephen Sauvestre ο Αιφελ ανέλαβε το τελικό σχέδιο και αγόρασε τα δικαιώματα.

 

  1. Χρειάστηκαν 300 εργάτες, 18.038 κομμάτια σφυρήλατου σιδήρου και 2.500 εκ. πριτσίνια, ενώ ζυγίζει 10.000 τόνους και φθάνει 300 μέτρα ύψος.

 

 

  1. Συμβόλιζε τις μεγάλες εξελίξεις στη βιομηχανία και την επιστήμη. Η άλλη εξέλιξη εκείνης της εποχής ήταν η φωτογραφία.

 

  1. Τον πρώτο καιρό οι ανελκυστήρες του πύργου δεν λειτουργούσαν και οι 30.000 επισκέπτες ανέβαιναν 1.710 σκαλιά ως την κορυφή. Τέθηκαν σε λειτουργία 2 μήνες αργότερα.

 

 

  1. Οι Παριζιάνοι τον μίσησαν αποκαλώντας τον τερατούργημα. Έστελναν μαζικά επιστολές διαμαρτυρίας στις εφημερίδες, υποστηρίζοντας πως ο πύργος δεν ταίριαζε με την αρχιτεκτονική και την αισθητική της πόλης. Πολλοί, ανάμεσα τους ήταν αρχιτέκτονες και διανοούμενοι, είχαν μαζέψει υπογραφές  εναντίον του.

an

  1. Ο μυθιστοριογράφος Γκυ Ντε Μωπασσάν γευμάτιζε καθημερινά στο εστιατόριο του πύργου, γιατί ήταν το μοναδικό μέρος στην πόλη, όπου δεν έβλεπε τον πύργο! Το ύψος του πύργου αλλάζει αναλόγως την εποχή. Το καλοκαίρι αυξάνεται 17 εκατοστά. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει το χειμώνα είναι 4-8 ίντσες πιο κοντός.

 

 

  1. Ήταν προγραμματισμένο να μείνει στη θέση του μόνο για 20 χρόνια. Ο Γαλλικός στρατός όμως και η κυβέρνηση τον χρησιμοποίησαν για τηλεπικοινωνίες. Το 1909 έληξε η άδειά του, αλλά ο δήμος αποφάσισε να μην τον κατεδαφίσει.

 

  1. Δεν είχε πάντα το χρώμα που βλέπουμε σήμερα. Αρχικά βάφτηκε κίτρινος το 1889 και από το 1954 μέχρι και το 1961 καφέ.

an9

  1. Δεν είναι βαμμένος το ίδιο απ τη βάση ως την κορυφή. Ψηλά έχει σκούρα απόχρωση, ενώ χαμηλά το χρώμα ανοίγει.

 

  1. Κάθε 7 χρόνια 60 τόνοι βαφής χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την σκουριά.

an3

  1. Έπαιζε σημαντικό ρόλο στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στη Μάχη του Μάρνη, το 1914. Στέλνανε σινιάλα από τη κορυφή του πύργου του Άιφελ στους Γάλλους στρατιώτες. Στον Α παγκόσμιο πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε για εκπομπή ραδιοφωνικών σημάτων.

 

  1. Στον Β παγκόσμιο πόλεμο, τα καλώδια των ανελκυστήρων κόπηκαν, για να εμποδίσουν τους Ναζί στη χρήση τους.

 

  1. Από το 1920 μέχρι και το 1930, ο Πύργος του Άιφελ λειτουργούσε σαν σταντ για διαφημιστικά. Η μια του μεριά ήταν γεμάτη από διαφημιστικές αφίσες  της Citroën. Καμία άλλη μάρκα όμως δεν χρησιμοποίησε το μνημείο για να αναρτήσει τις διαφημίσεις της.

 

 

  1. Το 1889, η Γαλλική εφημερίδα Le Figaro έστησε στον δεύτερο όροφο του πύργου του Άιφελ, το τυπογραφείο της.
Back To Top