skip to Main Content
Eki1

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

https://www.dropbox.com/s/3kn258ar52fjepg/%CE%91%CE%A6%CE%99%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%9C%CE%91%20%CE%95%CE%9A%CE%9A%CE%99%20-%20big.wmv?dl=0

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 14 Φλεβάρη 2015 η προγραμματισμένη εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης στο ΤΕΙ Ληξουρίου με θέμα : «Σεισμοί. Ένας χρόνος μετά. Απολογισμός και πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα».

Στην εκδήλωση εισηγητικά μίλησαν οι:

  • Γαβρίλης Γιώργος – Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Ι.
  • Βαλλιάνος Βαγγέλης – Πολιτικός μηχανικός, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής.
  • Γεωργόπουλος Διονύσης – Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοπροβολή αφιερωμένη στην ταξική αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από κάθε γωνιά της Ελλάδας από Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών της Ο.Γ.Ε., Λαϊκές Επιτροπές κ.ά. αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Κεφαλονιά τον Γενάρη του 2014, όπως και στην ταξική αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε άμεσα από τους ταξικούς φορείς του Νομού (ΕΚΚΙ, Λαϊκή Επιτροπή Παλικής, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Ομάδες γυναικών Αργοστολίου και Ληξουρίου κ.ά).

Ο Πρόεδρος του ΕΚΚΙ αναφέρθηκε στην εμπειρία που υπάρχει από την οργανωμένη πάλη για τα συμφέροντα των σεισμοπλήκτων στο Νομό μέσα από τους ταξικούς φορείς του κινήματος, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην άμεση οργάνωση της λαϊκής πάλης με ολοκληρωμένο πλαίσιο και πολύμορφη δράση. Επίσης αναφέρθηκε στην υποκριτική και εμπαικτική στάση των άλλων δυνάμεων στο Νομό και κατέληξε με το ότι μόνο η οργανωμένη πάλη κόντρα στις επιλογές του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης  μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Το μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της στέγης και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα με κρατική ευθύνη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάργησης του σχετικού ΦΕΚ που υποβαθμίζει τις αποζημιώσεις των σεισμοπλήκτων και δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα της στέγης για τον πληγέντα λαό της Παλικής.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ τόνισε την ανάγκη για σύγχρονες, δωρεάν, ασφαλείς υποδομές και σχολικά κτίρια, την ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης μέσα από τακτικούς και ολοκληρωμένους ελέγχους, όπως και για τη σημασία της λήψης μέτρων για τους σεισμόπληκτους μαθητές (ποσόστωση κ.ά).

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν  ότι ένα χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς δεν έχουν επιλυθεί βασικά προβλήματα από την πλευρά του κράτους, της Περιφέρειας και του Δήμου όλο αυτό το διάστημα (στέγη, αποζημιώσεις, οδικό δίκτυο, σχολικά κτίρια κ.ά), καταδίκασαν τη λογική της «επιστροφής στην πρότερη κατάσταση» που θέτει ξανά σε κίνδυνο το λαό σε περίπτωση νέου σεισμού, όπως και της σημειακές παρεμβάσεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα το διαιωνίζουν.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι παραβρισκόμενοι (15μελές ΓΕΛ Ληξουρίου, Σύλλογοι Γονέων, κάτοικοι Εργατικών Κατοικιών), αναδεικνύοντας την άθλια κατάσταση που βιώνουν, η οποία επιδεινώνεται όσο περνά ο καιρός.

Επικαιροποιήθηκε το πλαίσιο πάλης για την αντισεισμική θωράκιση και τέθηκαν οι εξής στόχοι για το αμέσως επόμενο διάστημα:

  • Συνέντευξη τύπου
  • Παρέμβαση των φορέων του ταξικού κινήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο Ληξούρι
  • Παράσταση στο ΤΑΣ (Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων)
  • Μαζική παράσταση στην Αθήνα, στο Υπουργείο Υποδομών (την ημέρα που θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση οι μαθητές του Νομού στο Υπουργείο Παιδείας) για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο στο Νομό μετά από τους σεισμούς.

Τα οξύτατα προβλήματα που αναδείχτηκαν και παραμένουν άλυτα ένα χρόνο μετά, έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τη λογική της «ομαλοποίησης» της προηγούμενης Κυβέρνησης αλλά και της σημερινής που θυσιάζουν την ασφάλεια των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων στο βωμό των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων και των εφοπλιστών.

Τα παραπάνω φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη της οργανωμένης λαϊκής πάλης.

Ούτε βήμα πίσω! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από τους φορείς του ταξικού κινήματος στο Νομό για την ικανοποίηση των αναγκών των σεισμοπλήκτων.

 

 

 

Αργοστόλι, 15 Φλεβάρη 2015

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΚΙ                                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΚΚΙ

 

 

ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                               ΖΙΑΝΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

eki1 eki

Back To Top