skip to Main Content
ARBANITAKHS DIONYSHS

6 Ιουνίου 1944: «Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»

Η μέρα της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία.

Η D-DAYη πιο μεγάλη μέρα του πολέμου και η πιο αποφασιστική.

Και δεν είναι μόνο μεγάλη για την αίσια έκβαση του πολέμου υπέρ των συμμάχων και για την στρατιωτική ιστορία, αλλά και για την Ελλάδα. 135.000 στρατιώτες, 4000 πολεμικά και εμπορικά πλοία, 20.000 αεροπλάνα με ηγέτες τους στρατηγούς Αιζενχάουερ, Τέντερ, Μοντγκόμερι, Ντάμσευ, Χότζες, Πάτον, αντιμέτωποι με την γερμανική πλευρά με ηγέτες τους στρατάρχες Ρούστεντ, Ρόμελ, στρατηγούς Κλούνγκε, Ντόλμαν, Κάουζερ, Έμπερμπαχ, Σπέρλε, Σβίπεμπεργκ, που όμως δεν είχα τα μέσα για να υπερασπιστούν το «τείχος του Ατλαντικού» κάτι που για τον Χίτλερ εθεωρείτο απόρθητο.

Η ελληνική σημαία ήταν εκεί σε αυτή την μεγάλη μάχη για το τελειωτικό στην  γερμανική στρατιωτική μηχανή.

Οι κορβέτες μας ΚΡΙΕΖΗΣ Κ-32, και ΤΟΜΠΑΖΗΣ C-69, με κυβερνήτες τους τότε Πλωτάρχες Δημήτριο Κιοσσέ και Γεώργιο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, έκαναν αισθητή την παρουσία του ναυτικού μας με την ενεργό συμμετοχή τους, την ναυτοσύνη τους, και την ανδρεία τους, κάτω από την άξια διοίκηση των κυβερνητών τους.

Και δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο καθόλα άξιοι αξιωματικοί έφτασαν στην θέση του Αρχηγού ΓΕΝ.

Επίσης και το εμπορικό μας ναυτικό συμμετέχει με τα φορτηγά ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.,ΕΛΛΑΣ, ΑΜΕΡΙΚΗ, με πλοιάρχους αντίστοιχα τους Γεώργιο Χαλικιά, Δημήτρη Παρίση, Γεώργιο Τσιλύβα και Σπύρο Θεοφυλάτο.

Οι κορβέτες ήταν πλοία του στόλου μας που παρελήφθησαν από τους Άγγλους τον Νοέμβριο του 1943, 4 συνολικά, ΚΡΙΕΖΗΣ, ΤΟΜΠΑΖΗΣ, ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, εκτοπίσματος 4000-15000 τόνων, με εξωτερική ισχυρή κατασκευή για τις σκληρές καιρικές συνθήκες του ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ. Ήταν τα γνωστά «τσοπανόσκυλα» των νηοπομπών.

Για την εν γένει δράση του ΚΡΙΕΖΗ γράφει ο Αντιπλοίαρχος εν αποστρατεία (τότε σημαιοφόρος) Ντίμης Ματάλας στο βιβλίο του, «ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ».

Ο εν αποστρατεία πλοίαρχος Γρηγόριος Παυλάκης, ύπαρχος τότε του ΚΡΙΕΖΗ (ανθυποπλοίαρχος) θυμάται (σε συνέντευξή του στον κ.Μπλαβέρη στον ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ)…

«Στις 09:00 ακούγεται από το μεγάφωνο της γέφυρας του ΚΡΙΕΖΗ που είχε συνδεθεί με τον ασύρματο του πλοίου, η χαρακτηριστική φωνή του Τσώρτσιλ από το BBC. «Σήμερον την πρωίαν ναυτικαί δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, Αμερικής, Καναδά, Γαλλίας, Πολωνίας, Ολλανδίας και της Ελλάδος ενήργησαν απόβαση στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο.»

Ο κυβερνήτης μας, ο αείμνηστος Κιοσσές με τον πατριωτισμό και την θρησκευτική ευλάβεια που τον διέκρινε, μας δίνει τον χαρούμενο αναστάσιμο χαιρετισμό: «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Σύντομα θα γυρίσουμε νικητές στην πατρίδα».

Όλοι ζητωκραυγάσαμε την μεγάλη αυτή στιγμή.

Το 2004 απονέμεται στον απόστρατο πλοίαρχο Γεώργιο Παυλάκη η υψίστη ηθική αμοιβή της Γαλλικής Δημοκρατίας, η αναγόρευσις σε «Ιππότη της Λεγεώνος της Τιμής».

Επίσης από την γαλλική κυβέρνηση τιμήθηκαν πολλές φορές οι εν ζωή, της εποχής εκείνης που αναφέρονται με τους τότε βαθμούς τους.

Από τον ΚΡΙΕΖΗ, σημαιοφόροι Κλεάνθης Ζερβός, Ντίμης Ματάλας, Φώτης Λυκιαρδόπουλος, οι κελευστές μηχανικός Μιχαήλ Παπανδρέου, πυροβολητές Νικόλαος Μονοκρούσος, Ευστράτιος Καρπούζης, Γεώργιος Παντέλαρος και από τον ΤΟΜΠΑΖΗ ο σημαιοφόρος Ρωμανός Ράικος.

Η μικρή Ελλάδα που τόσα και τόσα υπέφερε και πολύ περισσότερα υπόμεινε, έδειξε την μεγαλοσύνη της σε όλα τα πολεμικά μέτωπα, όπου και αν εκλήθη. Πολέμησε με ψηλά το κεφάλι, με ηθικό και ανδρεία αλλά και ψυχικό μεγαλείο. Αυτά ήταν τα κύρια εφόδια της μεγαλοσύνης μας.

Είναι επίκαιρο το τετράστιχο του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη:

«Ελλάς, το μεγαλείο σου βασίλεμα δεν έχει

Και δίχως γνέφια τους καιρούς η δόξα σου διατρέχει.

Όσες φορές ο ήλιος σου να σε φωτίσει ερθεί

Θε να σε βρει πεντάμορφη, στεφανωμένη, ορθή.»

Πηγές: ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Back To Top