Βλέπει κορυφή ο ΝΕΟΛ-Νίκησε την Παναχαική
Σε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι με αλλεπάλληλες εναλλαγές στο προβάδισμα και τεράστιες ποσότητες πάθους να διοχετεύονται και από τις δύο ομάδες στο παρκέ, το Ληξούρι επιβλήθηκε της Παναχαϊκής με 54-58 στην Αγυιά, κερδίζοντας το ντέρμπι της 10ης αγωνιστικής στην Α1 ΕΣΚΑ-Η.
Οι «κοκκινόμαυροι» που δεν είχαν σε καλή μέρα τον Ρέλλα και ταυτόχρονα αντιμετώπισαν πρόβλημα στο μαρκάρισμα του Μαρούλη, που τους «πλήγωσε» από το ζωγραφιστό, γνώρισαν τη δεύτερη συνεχόμενη και τρίτη συνολικά ήττα τους, χάνοντας την επαφή με τη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ενώ η ομάδα του Τζουγανάτου στον αντίποδα, σύλλεξε το 9ο ροζ φύλλο αγώνα και ακολουθεί κατά πόδας τη Κεφαλλονιά.
Ο Αγώνας
Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν από νωρίς τη διάθεσή τους να ταΐσουν τον Μαρούλη (center), με τον προαναφερθέντα να δημιουργεί το 0-4 ένα λεπτό μετά την έναρξη του αγώνα. Η Παναχαϊκή μέσω του Διαμαντόπουλου βρήκε δίοδο προς το καλάθι και με έξι συνεχόμενους, δικούς του πόντους, διαμόρφωσε το 6-7 στο 4′. Ο Μασούρας ήταν αυτός που έδωσε το πρώτο προβάδισμα στους γηπεδούχους (10-9 στο 5’20») αλλά το Ληξούρι απάντησε άμεσα και έκλεισε μάλιστα το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ (14-16), έπειτα από buzzer beater κάρφωμα του Τρυφωνόπουλου.
Ο ρυθμός στη δεύτερη περίοδο έπεσε αισθητά, με το σκορ στο 15′ να βρίσκει την ομάδα του Τζουγανάτου στο +1 (19-20). Το συγκεκριμένο μοτίβο που είχε πάρει η αναμέτρηση, ευνοούσε το Ληξούρι, που διαθέτοντας δυνατή front line, έλεγχε τον αγώνα. Ακολούθησε ένα ξέφρενο διάστημα ενός λεπτού (17′-18′), με τους «κοκκινόμαυρους» να αστοχούν σε συνεχόμενα σουτ, να ανανεώνουν τις επιθέσεις τους με ριμπάουντ αλλά μη μπορώντας να μετουσιώσουν τις πολλές ευκαιρίες που είχαν, σε πόντους, η λήξη του πρώτου ημιχρόνου, τους βρήκε σε ρόλο κυνηγού(23-26). Σε κάθε περίπτωση, ίδιον του παιχνιδιού για την ομάδα του Πολυδωρόπουλου, αποτελεί το χαμηλό ποσοστό στα σουτ έξω από τα 6,75μ.
Το Ληξούρι στο ξεκίνημα του δεύτερου μισού έπαιξε καταπληκτική άμυνα και σε συνδυασμό, με την βελτίωση του Παναγή Συνοδινού, πήρε τη μεγαλύτερη διαφορά του στο παιχνίδι (27-36 στο 23’30») η οποία αργότερα έφτασε και το +10(29-39 στο 24’30») με τρίποντο του προαναφερθέντα (ενδεικτικά, αυτό ήταν το πρώτο εύστοχο τρίποντο στην αναμέτρηση). Η Παναχαϊκή δεν πτοήθηκε από το παραπάνω γεγονός και με αντεπίθεση διαρκείας έτρεξε ένα μικρό σερί 6-0 για να ροκανίσει τη διαφορά στους 4π (35-39 στο 26′), κάτι που ανάγκασε τον coach Τζουγανάτο να καλέσει time out. Τη κεκτημένη ταχύτητα των «κοκκινόμαυρων», επιβράδυνε ο Π. Συνοδινός, πετυχαίνοντας δύσκολο τρίποντο πάνω σε άμυνα, διαμορφώνοντας το 35-42 και εν συνεχεία με πανομοιότυπο τρόπο και τον Λιάκο αυτή τη φορά να σκοράρει, το σκορ έγινε έγινε 36-45 (στο 27′). Εκεί που οι φιλοξενούμενοι άντεξαν αρχικά στη πίεση και πήραν εκ νέου τα ηνία της αναμέτρησης, οι γηπεδούχοι έκλεισαν τη τρίτη περίοδο με σερί 4-0, που ουσιαστικά τους κράτησε «ζωντανούς». (40-48 στο 30′).
Ο Παλλαδινός που μέχρι και το 30′ δεν είχε σκοράρει καθόλου, πήρε από το χέρι την Παναχαϊκή και πετυχαίνοντας 8 από τους 11 πόντους της ομάδας του ως εκείνο το σημείο (μεσολάβησε ένα τρίποντο από τον Σαμαρά) την έφερε σε απόσταση βολής (49-51 στο 32’40») και εν συνεχεία, πάλι με τον ίδιο πρωταγωνιστή, επήλθε η απόλυτη ισοπαλία (51-51 στο 33′). Οι «κοκκινόμαυροι» λίγο αργότερα ανέκτησαν το προβάδισμα του αγώνα, έπειτα από σχεδόν 15 λεπτά (52-51 στο 33’30»). Το Ληξούρι έφερε ξανά τον αγώνα στα ίσια (52-52 στο 34′) κάτι που έξι λεπτά πριν το φινάλε, έκανε να αναβλύσει και στους δύο αντιπάλους, το ένστικτο της επιβίωσης. Το πάθος συνεπικουρούμενο από το άγχος και το έντονο «θέλω» της νίκης, έριξαν τον δαιμονιώδη ρυθμό που είχε πάρει ο αγώνας. Έπρεπε να περάσουν 2’30» μέχρι να «επιτευχθεί» κάποιο καλάθι (κάρφωμα του Τρυφωνόπουλου στο 36’30» για το 52-54), κάτι που δεν επέφερε όμως πρόωρο νικητή, καθώς ο Καπερώνης με δίποντο ισοφάρισε για ακόμη μια φορά (54-54 στο 37’50»). Ο αγώνας διατηρώντας το χαρακτήρα του ντέρμπι στο ακέραιο, οδηγήθηκε στο τελευταίο λεπτό, με το ενδεχόμενο επικράτησης να είναι ισοπίθανο και για τους δύο αντιπάλους. Ο Μαρούλης, 49» πριν τη λήξη έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του (54-55). Η Παναχαϊκή έχασε την ευκαιρία να προσπεράσει, ενώ τα πράγματα για την ίδια, έγιναν ακόμη χειρότερα, καθώς ο Π. Συνοδινός όχι απλά πήρε το αμυντικό ριμπάουντ αλλά κέρδισε και το φάουλ, για να οδηγηθεί στη γραμμή των βολών. Εκεί ευστόχησε και στις δύο, διαμορφώνοντας το 54-57 (14» πριν το τέλος). Ο Ρέλλας στην απέναντι πλευρά του παρκέ, προσπάθησε να εκμαιεύσει το φάουλ και τελικά το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο, με το Ληξούρι να είναι αυτό που πανηγύρισε στο τέλος μια πολύ δύσκολη νίκη.
Τα Δεκάλεπτα: 14-16, 23-26, 40-48, 54-58
Οι Συνθέσεις:
Παναχαϊκή(Πολυδωρόπουλος): Μασούρας 5, Λιβιεράτος 5, Ζαπανιώτης 4, Ζαφειρόπουλος 4, Διαμαντόπουλος 10, Ρέλλας 5, Σαμαράς 7, Παπαγεωργίου, Καπερώνης 3, Ξούλος 1, Λεβεντόπουλος, Παλλαδινός 8
ΝΕΟΛ(Τζουγανάτος): Μπετι, Παπαγιάννης, Συνοδινός Π 18, Ντούλες, Βεργανελάκης 7, Συνοδινός Χ, Λιάκος 3, Σκροπολίθας, Μαρούλης 20, Τρυφωνόπουλος 10, Κλαυδιανός, Αραβαντινός
Νίκος Καλουδιώτης

Μάρκος Τζουγανάτος: «Κλειδί της νίκης η άμυνα, ιστορική ομάδα η Παναχαϊκή»

Στην καλή αμυντική παρουσία του Ληξουρίου στάθηκε ο προπονητής της ομάδας, Μάρκος Τζουγανάτος σε δηλώσεις που παραχώρησε στο sport24patras.gr μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Παναχαϊκή.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μάρκου Τζουγανάτου στο Sport24patras.gr :
«Η άμυνα ήταν το κλειδί για την επικράτηση. Κρατήσαμε τη Παναχαϊκή στους 54 πόντους, κάτι που μας έδωσε ουσιαστικά τη νίκη».
Για το παιχνίδι στο ζωγραφιστό:
«Έχουμε από τους καλύτερους ψηλούς της κατηγορίας και για αυτό η δράση στο post είναι κομμάτι του παιχνιδιού μας. Σε ότι έχει να κάνει όμως με το σημερινό παιχνίδι, πιστεύω ότι υπήρχε μια αρμονία στο παιχνίδι από τη περιφέρεια και το post».
Για το αν έχουν αναπροσαρμοστεί οι στόχοι μετά το εξαιρετικό ξεκίνημα στη σεζόν:
«Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει. Θέλουμε να ευχαριστιόμαστε το κάθε παιχνίδι και να πάμε όσο ψηλότερα μπορούμε. Μια νίκη και αντίστοιχα μια ήττα δεν συνεπάγεται και τη κατάκτηση πρωταθλήματος. Στο τέλος θα κάνουμε «ταμείο». Η Παναχαϊκή είναι μια ιστορική ομάδα και η σημερινή της ήττα δεν σημαίνει ότι θα χάσει την άνοδο».
Νίκος Καλουδιώτης
http://www.sport24patras.gr



