Κρυστάλλινα νερά και λευκό βότσαλο: Βουτιές στις παραλίες της Ιθάκης [εικόνες]

Η Ιθάκη είναι ένα νησί χαμηλών τόνων και πολλών φυσικών ομορφιών. Αιώνιος προορισμός. Όσον αφορά τις παραλίες, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αδικείται: δεν φημίζεται τόσο γι’ αυτές, παρόλο που θα μπορούσαν κάλλιστα να συγκριθούν με της Κεφαλονιάς ή της Λευκάδας.
Σχεδόν σε όλες τις παραλίες θα βρείτε βότσαλα, μικρά και μεγάλα και λιγοστές υποδομές, γεγονός που θα χαροποιήσει όσους αγαπούν τις ελεύθερες παραλίες και το παρθένο τοπίο χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, όμως, αν βρεθείτε για διακοπές στο νησί, η ομπρέλα κρίνεται απαραίτητη. Πολλές από τις παραλίες του νησιού είναι πιο εύκολα προσβάσιμες με καραβάκι. Θα βρείτε πολλά να κάνουν ημερήσιες εκδρομές και μεταφορές σε αυτές.
Φιλιατρό
Είναι η πιο πολυσύχναστη και κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού. Ο λόγος που προσελκύει πολλούς επισκέπτες είναι τα διάφανα καταγάλανα νερά της, τα οποία σας επιτρέπουν να βλέπετε ξεκάθαρα τον βυθό με τις μεγάλες του πέτρες. Πίσω ακριβώς από την παραλία, υπάρχει ελαιώνας κι εκεί θα βρείτε σκιά. Διαφορετικά, η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και το beach bar σερβίρει εκτός από καφέ και χυμό και φαγητό.
Σημειώστε ότι το βότσαλο είναι αρκετά μεγάλο και ίσως χρειαστείτε ελαστικό αδιάβροχο παπούτσι για να κινείστε πιο άνετα. Το συγκεκριμένο αντικείμενο μάλλον θα σας χρειαστεί σε όλες τις παραλίες του νησιού, οι περισσότερες από τις οποίες είναι βοτσαλωτές.
Πλατύς Άμμος
Η πιο βόρεια παραλία του νησιού είναι για πολλούς και η πιο εντυπωσιακή. Είναι από τις λίγες που έχουν άμμο και μάλιστα λευκή και ψιλή, γεγονός που μαζί με τα καταγάλανα νερά, την κάνουν να θυμίζει Σεϋχέλλες. Δεν είναι προσβάσιμη από την ξηρά και θα φτάσετε εδώ μόνο με σκάφος ή καραβάκι από τις Φρίκες ή το Κιόνι. Δεν είναι οργανωμένη, δεν έχει πολλές σκιές και θα πρέπει να έρθετε εξοπλισμένοι με ομπρέλα ή νερό. Να σημειωθεί ότι γίνονται τακτικές πτώσεις βράχων και οι λουόμενοι θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

![Κατάμεστη η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Γεράσιμου Μεταξά [εικόνες]](https://anexarttitosblog.gr/wp-content/uploads/2026/08/katamesti-i-korgialeneios-vivliothiki-stin-parousiasi-tou-vivliou-tou-gerasimou-metaxa-eikones.jpg)

