Το πόρισμα για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων – Πόσο μειώνονται οι τιμές ανά περιοχή
Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από 5% έως 20% εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών η αρμόδια Επιτροπή για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών που έχει συσταθεί.
Η Επιτροπή εισηγείται, οι μειώσεις τιμών να κυμαίνονται από περίπου 5% στις φθηνότερες περιοχές, να κλιμακώνονται σε επίπεδο 10% στις μεσαίες και να φθάνουν ως το 20% στις ακριβότερες περιοχές, στις οποίες η απόκλιση μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων έχει διευρυνθεί περισσότερο υπέρ των τελευταίων τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην κτηματαγορά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του news.247.gr, η αρμόδια Επιτροπή προτείνει:
– Μείωση 5% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις «φθηνές» περιοχές
– Μείωση 15%-20% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις «μεσαίες» περιοχές
– Μείωση 10% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις «ακριβές» περιοχές
Να σημειωθεί εδώ πως μια περιοχή χαρακτηρίζεται:
– Φθηνή, για αξίες έως 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό
– Μεσαία, για αξίες άνω των 1.000 ευρώ και έως 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό
– Ακριβή, για αξίες άνω των 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό
Για να επιτευχθούν οι ανωτέρω εισηγήσεις και να συσταθεί το γρηγορότερο δυνατόν το απαραίτητο πόρισμα, η 11μελής επιτροπή προχώρησε στον διαχωρισμό όλων των περιοχών της Αττικής, σε οκτώ διαφορετικές ζώνες, ανάλογα με τις ισχύουσες τιμές, ως εξής:
– 600- 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
1.050- 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
1.550- 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
2.050- 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
2.550- 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
3.050- 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
3.550- 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο
4.050 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και άνω
Τις τελικές αποφάσεις για τη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα λάβει εντός του 2016 η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα γίνει εντός του 2016 και ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος θα υπολογισθεί σε μια πιο αξιόπιστη βάση τιμών που θα προσεγγίζει τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.
Η μείωση των τιμών των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων θα σημαίνει και μειώσεις των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.
aftodioikisi.gr



