skip to Main Content
Αγεφύρωτο πρόβλημα στην πεζογέφυρα

Αγεφύρωτο πρόβλημα στην πεζογέφυρα

Ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης-04-2022, για τις πεζογέφυρες που κατασκευάστηκαν στον παραλιακό Σάμης – Καραβομύλου και τα σχόλια που γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την άνετη πρόσβαση των ΑμεΑ από αυτές, έκανε ο Δήμαρχος Σάμης, Μάκης Μονιάς.
Μεταφέρω αυτολεξεί, όσα ειπώθηκαν από τον Δήμαρχο για το θέμα.
“Όπως όλοι γνωρίζετε, είναι σχεδόν στο 95% η ολοκλήρωση των γεφυρών στον παραλιακό της Σάμης – Καραβομύλου.
Κι επειδή υπάρχουν αρκετοί σχολιασμοί και ειδικά για τη μία γέφυρα, ότι δεν τηρεί τις προϋποθέσεις για να περνάνε οι ΑμεΑ.
Οφείλω να πω στο Σώμα και σε όσους μας ακούνε, ότι πρωταρχικός στόχος όλων μας, φαντάζομαι κι εμένανε και όλων μας, είναι να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες τόσο στα πεζοδρόμιά μας αλλά και όπου είναι πεζόδρομοι και για τους ΑμεΑ.
Η συγκεκριμένη γέφυρα, ο μελετητής έλαβε υπόψη του,
κάποιους νόμους, απαραίτητες προϋποθέσεις, που υπάρχουνε για τις παραλίες.
Το πρώτο είναι ότι η συγκεκριμένη παραλία, ανάμεσα στην οδογέφυρα και στη πεζογέφυρα, έπρεπε να έχει διπλή έξοδο και αυτό είναι μια νομοθεσία που έγινε μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι. Και πρέπει να έχει διπλή έξοδο και από τη γέφυρα αυτή να περνάνε τα οχήματα ασφαλείας.
Δηλαδή να περνάει πυροσβεστικό, το εκατό, ασθενοφόρο, Αστυνομία κτλπ.
Μία από τις προϋποθέσεις ήταν αυτή. Δεύτερη προϋπόθεση, ότι είναι εκβολή χειμάρρου και λαμβάνοντας υπόψη του ο μελετητής, τη λεκάνη απορροής που υπάρχει και τους δείχτες βροχής, που υπάρχουν και οι τελευταίοι ήτανε του “Ιανού”, ήτανε και αυτό ένα σημείο που ο μελετητής έπρεπε να το λάβει υπόψη του.
Καθώς επίσης έπρεπε ο μελετητής, να λάβει υπόψη του
τη στατική μελέτη της γέφυρας και την επάρκειά της, όσον αφορά σεισμική δόνηση, λόγω του σαθρού του εδάφους.
Όλα αυτά δημιουργήσανε, η γέφυρα αυτή να μην είναι τόσο βατή για τους…ειδικά για τους ανθρώπους ΑμεΑ.
Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε, αν και εφόσον μπορέσει ο Δήμος, να πάρει την χρηματοδότηση, γιατί το έχουμε εντάξει στο ( πρόγραμμα ) “Αντώνη Τρίτση”, το παραλιακό μέτωπο αυτό, να φτιάξουμε τη μελέτη του, είναι σίγουρο ότι η γέφυρα δεν θα είναι, όταν ολοκληρωθεί δηλαδή το παραλιακό μέτωπο, δεν θα έχει αυτή τη κλίση που έχει τώρα.
Αυτά τα είπα, γιατί δεν έγινε ούτε αυτοσχεδιασμός, έγινε μία πολύ συγκροτημένη μελέτη, εληφθήκανε όλα τα υπόψιν από τον μελετητή, όλη η κείμενη νομοθεσία, απλά δεν μπορούσε στην παρούσα φάση, να είναι βατή για τους… τόσο βατή για τους ΑμεΑ.
Αυτά είχα να πω, αν θέλετε κάτι να ρωτήσετε”
Σε ερώτηση του προέδρου του Δ.Σ. Παντελή Αμούργη, σχετικά με τη κλήση της γέφυρας όταν γίνει ο πεζόδρομος, ο Δήμαρχος απάντησε.
“Υπάρχουνε προϋποθέσεις γιατί ο δρόμος θα σηκωθεί, είναι μερικά τεχνικά, οι ειδικοί τα γνωρίζουνε, ο δρόμος δεν θα έχει αυτό το ύψος, ο δρόμος θα σηκωθεί πιο πάνω, κατά συνέπεια η γέφυρα δεν θα έχει τέτοιες κλίσεις”.
Η απομαγνητοφώνηση έγινε από βίντεο του zervata press, που μετέδωσε, απ’ ευθείας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με αυτά που ακούστηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους, περί “ευαισθησίας για τα ΑμεΑ”
Δεν φτάνει μόνο να λες ότι είσαι ευαίσθητος για τα ΑμεΑ, αλλά να το δείχνεις και με τα έργα σου, όταν ειδικά είσαι σε θέση ευθύνης.
Και για να μην παρεξηγηθώ και βγουν πάλι διάφοροι και πουν, “ο Καβαλλιεράτος κτυπά πάλι τον Δήμο”, στα παρακάτω που θα αναφέρω δεν αφορούν επ’ ουδενί τη σημερινή Δημοτική Αρχή.
Η κατάσταση αυτή υπάρχει χρόνια, δεν είναι σημερινή.
Η ευαισθησία μας και η φροντίδα μας για τα ΑΜΕΑ, σαν κοινωνία και σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση, “καθρεφτίζεται” περίτρανα στα σπήλαια και στη πρόσβαση σε αυτά των ΑμεΑ.
Δεν υπάρχει καμία μέριμνα γι’ αυτά, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα στην Μελισσάνη για να κατέβει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα, στο λιμνοσπήλαιο, να υφίσταται μία κατάσταση που κανέναν μας δεν τιμά. Ιδιαίτερα, τους αιρετούς, που τα προηγούμενα χρόνια το μόνο που έκαναν ήταν, να εισπράττουν!!
Επανειλημμένα είχα αναδείξει το θέμα αυτό μα κανενός “το αυτί δεν ίδρωσε”.
Θεωρώ δεδομένο πως η σημερινή Δημοτική Αρχή μέσα από τις μελέτες που ετοιμάζει για τα σπήλαια, θα δώσει λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.
(Τάσος Γερασίμου Καβαλλιεράτος F/B)

Πηγή

Back To Top