skip to Main Content
An

Αλλιώς τα είπε ο Γαβρόγλου, αλλιώς ο Τσίπρας για το ΤΕΙ – «Απορρόφηση» ονόμασε την συγχώνευση

Άλλα είπε ο υπουργός Παιδείας, και άλλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, για την συγχώνευση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ουσιαστικά, επανέφερε το θέμα του περίφημου πορίσματος της σχετικής Επιτροπής , πόρισμα που, λίγες ώρες πριν, ο υπουργός είχε πει ότι δεν ισχύει, ενώ εξήγγειλε την «απορρόφηση» όπως είπε, του ΤΕΙ από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Ο πρωθυπουργός, μπορεί να έκανε πράγματι δώρο στον προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστημίου άλλο 1 εκ. ευρώ, όμως αναφέρθηκε και με αρνητική χροιά στο θέμα της «τοπικότητας» επαναφέροντας μαύρα, ή έστω γκρίζα, σύννεφα στο θέμα της παραμονής τμήματος στο Ληξούρι.

Το ύφος του αντιπεριφερειάρχη όταν ακούει το «ενσωμάτωση» λέει πολλά…

Λίγες ώρες πριν, ο υπουργός Παιδείας είχε προαναγγείλει τη δημιουργία μίας νέας επιτροπής καθηγητών που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για τρία διαφορετικά τμήματα, δύο από τα οποία θα λειτουργούν στην Κέρκυρα και ένα στο Ληξούρι. Και μάλιστα είχε προσθέσει ότι, σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν ομόφωνα (αυτό το «ομόφωνα» προκάλεσε πολλές ανησυχίες), τότε η κατάσταση στο ΤΕΙ του Ληξουρίου θα έμενε όπως έχει.

Ο κ. Τσίπρας όμως δεν έκανε καμία αναφορά για τη δέσμευση αυτή του υπουργού και εξήγγειλε ουσιαστικά την εκκίνηση συγχωνεύσεων αυτού του τύπου από τα Ιόνια Νησιά. Και μάλιστα χρησιμοποίησε τον όρο «απορρόφηση», ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε στη νέα επιτροπή που θα δημιουργηθεί.

Δεν γνωρίζουμε εάν δεν πρόλαβε να ενημερωθεί για τις χθεσινές εξελίξεις και απλώς διάβασε τον λόγο που είχε προετοιμάσει από πιο νωρίς, πάντως γεγονός είναι ότι η ομιλία του, μάλλον επανέφερε τα… σύννεφα πάνω από το τμήμα του ΤΕΙ στο Ληξούρι, παρά τα διέλυσε.

O πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ο οποίος έχει ακούσει… πολλά τις τελευταίες μέρες για το πόρισμα το οποίο δέχτηκε να υπογράψει

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε τα εξής:

«Θα ξεκινήσω με την Παιδεία. Τα δύο ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, το Ιόνιο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, διευρύνοντας τις δυνατότητες συνεργασίας τους, ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες μία συζήτηση, η οποία σήμερα βρίσκεται στο σημείο να δώσει τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης στην περιφέρεια και με βάση το πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και των Ιονίων, θέλω να ανακοινώσω σήμερα την απόφαση για την ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο πανεπιστήμιο.

Ο σκοπός αυτής της επιλογής είναι η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην περιφέρεια των Ιονίων νήσων. Στην Κέρκυρα επίσης προτείνουμε την ίδρυση τμήματος τουρισμού, ενώ το Ιόνιο πανεπιστήμιο θα αγκαλιάσει με τις δομές του όλη την περιφέρεια και όχι μόνο το μεγαλύτερο νησί κύριε περιφερειάρχη (σημ. αστειεύτηκε με τον περιφερειάρχη, λόγω… τοπικότητας), αλλά όλη την περιφέρεια. Και βεβαίως πιστεύω ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Καλό το αστειάκι προς τον περιφερειάρχη, ελπίζουμε μόνο να μην μας κοπούν τα γέλια όταν βγει το πόρισμα της νέας επιτροπής (αν βγει…)

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός:
«Το εγχείρημα ξεκινά βεβαίως από την περιφέρεια Ιονίου όπου οι ακαδημαϊκές συνθήκες είναι ώριμες, αλλά θέλουμε παρόμοια εγχειρήματα να επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Τα κριτήρια στα οποία στηρίχθηκε ο σχεδιασμός αυτός είναι αποκλειστικά συνδεδεμένα με την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών και με τη συμβολή τους στο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας. Αυτό πιστεύω θα επιτευχθεί μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας, της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων δομών και της δημιουργίας νέων πανεπιστημιακών δομών, στον ευρύτερο χώρο της περιφέρειας. Για όλα αυτά άμεσα θα ενισχυθεί το Ιόνιο πανεπιστήμιο με επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό του και επιθυμία μας και έγνοια μας είναι να συζητηθεί τώρα το πόρισμα αυτής της επιτροπής από όλα τα τμήματα και να οδηγηθούμε σε ένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά αναβαθμισμένο τοπίο ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας στα Ιόνια Νησιά.

Οι σχεδιασμοί, θέλω να τονίσω, ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη και το στοιχείο της τοπικότητας, θέλω όμως να μαι ειλικρινής απέναντί σας, χωρίς αυτό να σημαίνει και παράδοση άνευ όρων στην αδράνεια που έχουν δημιουργήσει οι παλιές παθογένειες…».
Πηγή: kefalonitikanea.gr

Back To Top