skip to Main Content
44846210 256931168343286 1752182971269382144 N

Αλυσανδράτος: “Υπέρ του ενός Δήμου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο”.

 

Η απόφαση του Δ.Σ από την μια τυπικά και… αριθμητικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, είναι υπέρ του ενός δήμου, αλλά αν αθροιστούν οι συνολικές θετικές ψήφοι υπέρ, προκύπτει… διάσπαση.

Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει με την τελική απόφαση κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κεφαλονιάς για την διάσπαση ή μη  σε περισσότερους δήμους. Κι αυτό γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία 16 ψήφων υπέρ του ενός δήμου έναντι 15 ψήφων για την δημιουργία 4 δήμων στις αντίστοιχες επαρχίες του νησιού, αν όμως αθροιστούν και οι υπόλοιπες ψήφοι για την δημιουργία 5 ή 3 δήμων, τότε το συνολικό άθροισμα υπέρ της διάσπασης αλλάζει και προκύπτει πλειοψηφία 20 ψήφων υπέρ της διάσπασης (ανεξαρτήτως των πόσων δήμων), έναντι 16 που ψήφισαν κατά, που ψήφισαν δηλαδή να παραμείνει ένας ενιαίος δήμος με την σημερινή του μορφή.

Έτσι, με σκοπό να διευκρινιστεί ποια τελικά-τουλάχιστον επισήμως-η οριστικά τελική απόφαση του Δ.Σ, τα Κεφαλονιτίκα Νέα επικοινωνήσαμε με τον κύριο πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Κεφαλονιάς, κύριο Γεράσιμο-Σταύρο Αλυσανδράτο, ο οποίος και ξεκάθαρα μας δήλωσε πως η απόφαση του χθεσινό-βραδινού Δ.Σ είναι, όπως ο ίδιος μας ανέφερε: “κατά πλειοψηφία 16 ψήφων να παραμείνει ένας δήμος στην Κεφαλονιά“.

Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με την δήλωση στα Κ.Ν του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου , θα προκαλέσει πολύ πιθανόν αντιδράσεις στους δημότες και τις πρωτοβουλίες που πότε με συλλογή υπογραφών (4.500 ψήφοι στην Παλλική) και πότε μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις (Σάμη-Αγ. Ευφημία-Πόρος) επιζητούν έντονα την άμεση διάσπαση του δήμου, καθώς κι εύλογα ερωτήματα για το αρχικό θέμα του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν η φημολογούμενη διάσπαση ή μη του δήμου της Κεφαλονιάς και πως αυτή εξελίχθηκε σε αριθμητικό μπέρδεμα, με ουσιαστικά δυο αποτελέσματαένα τυπικό με πλειοψηφία 16 ψήφων υπέρ του ενός δήμου, 15 υπέρ 4 δήμων, 3 υπέρ 3 δήμων και 2 ψήφων υπέρ 5 δήμων, αλλά και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αυτό που συνολικά και με άθροιση των ψήφων για 4,3 ή 5 δήμους,  τάχθηκε με πλειοψηφία 20 ψήφων υπέρ της διάσπασης. Αλλά ας δούμε τι έγινε αναλυτικά:

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση και με την μαζική παρουσία μέχρι και αργά το βράδυ κατοίκων από τις τέσσερις επαρχίες της Κεφαλονιάς που επιθυμούν να δουν έναν νέο δήμο στα γεωγραφικά όρια της επαρχίας τους, τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο της Κεφαλονιάς ναι μεν αποφάσισε με 20 ψήφους έναντι 16 το σπάσιμο του δήμου Κεφαλονιάς, αλλά… 

Πραγματικά σε μια ιστορική και πολύ σημαντική συνεδρίαση όπου δόθηκε ο λόγος σε κατοίκους του νησιού και εκπροσώπους φορέων και κινήσεων, σε περιφερειακούς συμβούλους, όπως στον κύριο Νικόλαο Βαλλιανάτο και στον πρώην αντιπεριφερειάρχη κύριο Σωτήρη Κουρή, στον γραμματέα της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς, κο Παγώνη, στην εκπρόσωπο των εργαζομένων του ενιαίου δήμου Κεφαλονιάς κα Τσιμάρα και φυσικά στην βουλευτή των νησιών μας, κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η διάσπαση του δήμου σε 4 δήμους (επαρχίας Πάλλης, Σάμης, Ελειού-Πρόννων, Κρανιάς-Αργοστολίου και με τα χωριά της Θηνιάς να παραμένουν στο Αργοστόλι), χωρίς όμως την πολυπόθητη ομοφωνία ή έστω μια συντριπτική πλειοψηφία που θα δεσμεύσει απόλυτα τον υπουργό Εσωτερικών στην άμεση διάσπαση του δήμου της Κεφαλονιάς.
Άλλωστε, ακόμη και η πρόταση της διάσπασης σε 4 δήμους που έλαβε από μόνη της 15 ψήφους δεν ήταν η μοναδική που τέθηκε από τους συμβούλους και τις παρατάξεις που ήταν υπέρ της διάσπασης, καθώς άλλες δύο προτάσεις έλαβαν συνολικά 5 ψήφους και πιο συγκεκριμένα η πρόταση για σπάσιμο σε τρεις δήμους 3 ψήφους και η πρόταση για σπάσιμο σε πέντε δήμους (5ος δήμος στην Λειβαθώ), όπου και η προσωπική άποψη του δημάρχου, έλαβε 2 ψήφους. Εξάλλου, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε δική της πρόταση την οποία υπερασπίστηκε με την δική της ψήφο.
Η… “πολυπλοκότητα” αυτή των διασπάσεων του δήμου που προτάθηκαν, εξάλλου, ήταν η αφορμή που δόθηκε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να… ανακοινώσει απόφαση περί μη διάσπασης του δήμου με 16 ψήφους έναντι 15 υπέρ της διάσπασης, κι αυτό γιατί υπολογίστηκαν τα ΟΧΙ μόνο με τα ΝΑΙ για 4 δήμους, χωρίς δηλαδή τα ΝΑΙ για τρεις ή πέντε δήμους που συνολικά έφταναν τις 20 ψήφους. Κάτι που προκύπτει  από την εξέλιξη του Δημοτικού Συμβουλίου και το πραγματικό  αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε  ήδη απο χθές και για το οποίο προέκυψαν διαφορετικές ερμηνείες, απόψεις και προσεγγίσεις.
Από την δημοτική παράταξη, τώρα, της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, την “Ισχυρή Κεφαλονιά” ο δήμαρχος και επικεφαλής της Αλέξανδρος Παρίσης, άφησε “ελεύθερους” τους συμβούλους του για ψήφο κατά…. συνείδηση, χωρίς δηλαδή κομματική ή πιο σωστά παραταξιακή “πειθαρχία”, με τον ίδιο όπως και τον αναπληρωτή δήμαρχο κύριο Λυκούδη, να δηλώνουν εξ αρχής υπέρ της διάσπασης.
Το… μπαλάκι πλέον για την διάσπαση του δήμου Κεφαλονιάς πηγαίνει πλέον στην πλευρά του υπουργού Εσωτερικών.  Στην περίπτωση, μάλιστα, που επικρατήσει το σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο θα αλλάξει το χωροταξικό σε κάποιους δήμους άμεσα, μόνο αν έχει εξασφαλιστεί ομόφωνη ή πολύ ισχυρή απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων τους, με δεδομένη την χθεσινή “πολύπλοκη” απόφαση του Δ.Σ που από την μια τυπικά και… αριθμητικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, αποφάσισε υπέρ του ενός δήμου, αλλά αν αθροιστούν οι συνολικές θετικές ψήφοι υπέρ,  προκύπτει…διάσπαση, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Το μόνο σίγουρα ότι το ζήτημα τώρα ανοίγει ακόμη πιο πολύ και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, άμεσα.
Πηγή:

Ρεπορτάζ-Σύνταξη-Επιμέλεια
Back To Top