skip to Main Content
Ανδρέας Κωνσταντάτος: Πόσο θα αντέξουν οι πολίτες να πυροβολούν τα πόδια τους;

Ανδρέας Κωνσταντάτος: Πόσο θα αντέξουν οι πολίτες να πυροβολούν τα πόδια τους;

Ανδρέας Κωνσταντάτος: Πόσο θα αντέξουν οι πολίτες να πυροβολούν τα πόδια τους;

Η Σρι Λάνκα είναι μια χώρα πολύ μακριά μας, μια χώρα της Ασίας -Ειρηνικού, που για πρώτη φορά στην ιστορία της χρεοκόπησε.

Τι μας νοιάζει θα μου πείτε, κι έχετε δίκιο αλλά θα πω τη μικρή της ιστορία. Χρεοκόπησε από μια κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία και επιδεινώθηκε από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Σρι Λάνκα, μπορεί να είναι η πρώτη μιας σειράς χωρών που μαστίζονται από την έλλειψη καυσίμων και σιτηρών και μπορεί να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες και προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο.

Παρότι στην Ουκρανία υπάρχουν τώρα, αποθηκευμένα σιτηρά 25 εκατομμυρίων τόνων, η Ρωσία τα “μπλόκαρε” και αρνείται να ανοίξει το λιμάνι της Οδησσού για να σταλούν στις χώρες που τα έχουν άμεση ανάγκη.

Ζητά την άρση των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση για την εισβολή της για να ανοίξει το λιμάνι και η Δύση της ζητά να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Αδιέξοδο.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, καθώς χώρες που παράγουν σιτηρά και θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος της παγκόσμιας ζήτησης, όπως η Ινδία, απαγόρευσαν τις εξαγωγές τους για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Τριπλασιάστηκαν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά

Στην Ευρώπη και τη χώρα μας βλέπουμε την ακρίβεια να ‘τρώει”’ καθημερινά το εισόδημα μας με τις αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα. Ακόμα και στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που παράγουμε.

Ένα κιλό ντομάτες κοστίζει 2,5 -3 ευρώ, λίγο πάνω από ένα λίτρο βενζίνης, ένα κιλό κεράσια 15 ευρώ, σχεδόν 7 λίτρα βενζίνης.

Οι παραγωγοί, προειδοποιούν πως οι τιμές δεν θα πέσουν καθώς έχει αυξηθεί κατά πολύ η τιμή των λιπασμάτων και των καυσίμων. Υπολογίζεται πως οι τιμές στα οπωροκηπευτικά έχουν τριπλασιαστεί. Ακόμα και η τιμή του καλαμποκιού για καλλιέργεια έχει διπλασιαστεί από πέρσι.

Η κυβέρνηση γνωρίζει την κατάσταση στην αγορά, αλλά δεν μπορεί να επέμβει στο ράλι των αυξήσεων. Έσβησε προσωρινά τη “φωτιά” στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά εξακολουθεί να καίει στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στα καύσιμα και σ όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Θα πυροβολούμε τα πόδια μας;

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Ε.Ε. να πάρει γρήγορα αποφάσεις, για την ανακούφιση των πολιτών της, σημειώνοντας πολύ σωστά σε συνέντευξη του σε αμερικανικό δίκτυο MSNBC πως “όταν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Ρωσία από ό,τι στους πολίτες μας”

Σίγουρα η χώρα μας δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε θα πεινάσει, όπως η Σρι Λάνκα που βρίσκεται στην άλλη μεριά της γης ή όπως χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που εξαρτώνται, σχεδόν αποκλειστικά από τα σιτηρά Ουκρανίας και Ρωσίας και δεν φταίνε σε τίποτα.

Επειδή όμως το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται ακόμα και κανείς δεν γνωρίζει αν επεκταθεί σε γειτονικές χώρες ή εξελιχθεί σ ένα είδος ψυχρού πολέμου με χρόνιες επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι έτοιμες, αν δεν δράσουν άμεσα, για τα χειρότερα.

Καθώς ο στασιμοπληθωρισμός και η οικονομική καχεξία μπορεί να οδηγήσει ευρωπαίους πολίτες σε δυσαρέσκεια και σε απόσυρση της υποστήριξης τους προς τις κυβερνήσεις τους, που επιμένουν σε κυρώσεις που δεν οδηγούν σε τερματισμό του πολέμου και παράλληλα πλήττουν και τους ίδιους. Μέχρι στιγμής κάνουν υπομονή…

Η αυταρχική Ρωσία στριμωγμένη από τις κυρώσεις, μπορεί και παίζει με την πείνα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμα και των δικών της.
Η δημοκρατική Δύση δεν μπορεί, όπως έδειξε και η προεδρική εκλογή στη Γαλλία. Οι πολίτες της Ε.Ε. διερωτούνται πόσο θα αντέξουν ακόμα να πυροβολούν τα πόδια τους;

Πηγή: afteroffice.gr

Πηγή

Back To Top