![Από την Κεφαλονιά στο Λονδίνο: Ο Ηλίας Γεωργάτος και ο γύρος πρόκληση των 4 κιλών [εικόνες]](https://anexarttitosblog.gr/wp-content/uploads/2025/01/apo-tin-kefalonia-sto-londino-o-ilias-georgatos-kai-o-gyros-proklisi-ton-4-kilon-eikones.jpg)
Από την Κεφαλονιά στο Λονδίνο: Ο Ηλίας Γεωργάτος και ο γύρος-πρόκληση των 4 κιλών [εικόνες]
Ο Ηλίας Γεωργάτος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, μετανάστευσε στο Λονδίνο πριν από επτά χρόνια, αναζητώντας νέες ευκαιρίες. Παρά τις δυσκολίες, κατόρθωσε να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση, το σουβλατζίδικο “Pittagoras”. Με την αυθεντική ελληνική γεύση και το μοναδικό ταπεραμέντο του, κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη των Βρετανών.
Η μεγάλη ατραξιόν του μαγαζιού είναι ο “γίγας γύρος” των 4 κιλών. Η πρόκληση για τους πελάτες είναι απλή: όποιος καταφέρει να τον φάει μέσα σε 15 λεπτά, τον απολαμβάνει δωρεάν· αλλιώς, κοστίζει 50 λίρες. «Το λογοπαίγνιο στο όνομα του μαγαζιού τραβά την προσοχή, αλλά αυτό που πραγματικά ενθουσιάζει είναι το φαγητό μας. Το βίντεο της πρόκλησης που ανέβασα στο TikTok και στο Instagram έγινε viral μέσα σε λίγες ημέρες!» εξηγεί ο Ηλίας.
Η ιστορία μιας οικογενειακής παράδοσης
Ο Ηλίας μεγάλωσε μέσα στα σουβλατζίδικα της οικογένειάς του στο Ληξούρι. Ο παππούς του ήταν εκείνος που πρωτοέφερε το σουβλάκι στην Κεφαλονιά το 1956, ενώ ο πατέρας του ανέπτυξε την επιχείρηση με τα διάσημα “Τσιλίκος”. Παρά την απόφασή του να αποστασιοποιηθεί από τον οικογενειακό κλάδο, η αγάπη του για τη δουλειά αυτή τον οδήγησε στο άνοιγμα του πρώτου του καταστήματος στο Λονδίνο, πριν από 3,5 χρόνια.
Σήμερα, διατηρεί δύο επιτυχημένα καταστήματα, ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει άλλα δύο στο Canary Wharf και στο London Fields.
Γεύσεις Ελλάδας με μια πινελιά οικογένειας
Ο Ηλίας τονίζει ότι η οικογένειά του αποτελεί βασικό κομμάτι της πορείας του. «Ο γιος μου λατρεύει τον γύρο, ενώ η κόρη μου προτιμά το σουβλάκι κοτόπουλο. Μέσω της κουζίνας μας, μεταφέρουμε ένα κομμάτι της Ελλάδας στους πελάτες μας.» Έχει ήδη παρουσιάσει το ελληνικό φαγητό στο σχολείο του γιου του, κερδίζοντας τις εντυπώσεις μαθητών και δασκάλων.
Ο Ιταλός συνέταιρός του, Gianni Perillo, μοιράζεται την ίδια αγάπη για την ποιότητα και το καλό φαγητό. «Η συνεργασία μας είναι βασισμένη στις κοινές μας αξίες, και όλα όσα έχουμε πετύχει έγιναν χωρίς δάνεια ή επενδυτές, μόνο με σκληρή δουλειά», αναφέρει ο Ηλίας. Με ορίζοντα το 2027, ο στόχος τους είναι να λειτουργούν 10 καταστήματα.
Η ιστορία του Ηλία Γεωργάτου αποδεικνύει πως με όραμα και σκληρή δουλειά, οι ελληνικές γεύσεις μπορούν να ξεχωρίσουν ακόμα και στις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.