skip to Main Content
1

Απόφαση σήμερα για το επίδομα θέρμανσης –Ποιοι θα το πάρουν

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το «κουρεμένο» κατά 50% επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Εν συνεχεία θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Στο υπουργείο «σβήνουν και γράφουν» μέχρι την τελευταία στιγμή αναζητώντας πόρους. Μια λύση που εξετάζεται είναι να χρησιμοποιηθούν 13 έως 15 δισ. που μπορεί να περισσέψουν από το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να είναι μικρότερη – ή και καθόλου – η μείωση του επιδόματος στις ορεινές περιοχές, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές θα ισχύσει η μείωση κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, το επίδομα από 25 λεπτά το λίτρο, θα περιοριστεί περίπου στα 12,5 λεπτά το λίτρο. Έτσι δεν αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θα το λάβουν το 2018 μειωμένο.

Το συνολικό ύψος του κονδυλίου που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 για τη χορήγηση του επιδόματος της περιόδου από 15-10-2017 έως 30-4-2018 θα είναι 55 εκατ. ευρώ, ακριβώς το μισό απ’ αυτό το οποίο χορηγήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (110 εκατ. ευρώ).

Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης και με δεδομένο ότι το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμα οι προθεσμίες θα μεταφερθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάει ένα μήνα πίσω η διαδικασία, προκειμένου να υπολογιστούν και οι αιτήσεις που θα κατατεθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου και να πληρωθεί η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης τον Φεβρουάριο αντί για Ιανουάριο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν ως εξής:

Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ. Αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.

Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

 

Μονογονεϊκές οικογένειες: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

Με το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται στα επίπεδα του 1 ευρώ το λίτρο στους περισσότερους νομούς της χώρας, το ύψος του επιδόματος αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

1. Στην πρώτη ζώνη (νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων και Σερρών): το επίδομα θα ανέλθει στα 250 ευρώ για έναν εργένη ή τα 312,5 ευρώ για ένα ζευγάρι

2. Στη δεύτερη ζώνη (νομοί Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδική, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη Έβρος και Μαγνησία), το επίδομα θα περιοριστεί στα 150 ευρώ για τον άγαμο ή στα 187,5 ευρώ για το ζευγάρι.

3. Στην 3η ζώνη (Αττική, Κορινθία, Ηλεία, Αχαία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβος, Φωκίδα, Εύβοια, Χίος και Κέρκυρα) το επίδομα περιορίζεται στα 80 ευρώ για τον άγαμο και 100 ευρώ για το ζευγάρι.

4. Στην 4η ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα, Μεσσηνία Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος) το επίδομα θα κυμαίνεται από τα 50 έως τα 62,5 ευρώ.

Ο καπνός από τα τζάκια έπνιξε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η έλλειψη χρημάτων για πετρέλαιο θέρμανσης έχει κι άλλες επιπτώσεις, όπως η αιθαλομίχλη που «έπνιξε» την ατμόσφαιρα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και πολλών άλλων μεγαλουπόλεων στη χώρα, αφού σε αρκετά νοικουριά καίνε ότι βρουν σε σόμπες και τζάκια.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές δυστυχώς, αφού έπεσε η ένταση των ανέμων και αυτό το φαινόμενο που οφείλεται στην αυξημένη χρήση των τζακιών ταλαιπωρεί τις 2-3 τελευταίες ημέρες.

Πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται δυσφορία από την έντονη μυρωδιά και την αποπνικτική αίσθηση που υπάρχει ολόγυρα, ενώ ένα θολό πέπλο σκεπάζει ειδικά τις βραδινές ώρες μεγάλες περιοχές.

Από τις αρμόδιες Αρχές γίνεται λόγος για ανάγκη να περιοριστεί η χρήση των τζακιών αλλά και των ξυλόσομπων, στο απολύτως αναγκαίο επίπεδο, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.

Η αιθαλομίχλη είναι το είδος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρουσιάζεται όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως αιωρουμένων σωματιδίων (κυρίως αιθάλης), διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία.

Όταν σε μια περιοχή υπάρχουν αυξημένες εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές και τοπογραφικές συνθήκες που εμποδίζουν τη φυσική διάχυση της ρύπανσης, τότε οι ρύποι εγκλωβίζονται στην περιοχή με αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ρύπων και τη δημιουργία αιθαλομίχλης, αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρά τεμάχια ύλης σε στερεή ή υγρή φάση, που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τέτοια σωματίδια είναι η σκόνη, η αιθάλη (καπνός), διάφορα μέταλλα κλπ. Σαν αιθάλη (καπνός) αναφέρονται τα μικρά σωματίδια τα οποία προέρχονται από ατελείς καύσεις, είναι μαύρου χρώματος και αποτελούνται κυρίως από άνθρακα.

Οι κυριότερες ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής αιωρουμένων σωματιδίων είναι οι κάθε είδους καύσεις (για παραγωγή ενέργειας, για θέρμανση κλπ) οι διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες, η κυκλοφορία οχημάτων και κάθε είδους μεταφορικών μέσων.

aftodioikisi.gr

Back To Top