skip to Main Content

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ

Αυτό το διάστημα οι Δημοτικές Αρχές των Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης φέρνουν ή πρόκειται να φέρουν προς έγκριση, την (253/2020 12 Αυγούστου 2020) απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, για αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, δηλαδή την τερατώδη αύξηση των τιμολογίων που θα ισχύσουν από την νέα χρονιά 2021.

Πρόκειται για μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση ανάκτησης του πλήρους «κόστους» του νερού, με νέα χαράτσια στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και  με νέες «εξαιρέσεις» για τους ομίλους και τους μεγάλους επιχειρηματίες. Το ίδιο το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ (αποτελείται και από εκπροσώπους και των 3 Δήμων), ομολογεί ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε στην κατεύθυνση του «κόστους – οφέλους» της «Στρατηγικής της Ε.Ένωσης» που διατρέχει οριζόντια την πολιτική των κυβερνήσεων και όλων των τοπικών αρχών. Σε αυτά τα πλαίσια η εμπορευματοποίηση του νερού, επιβάλλει να είναι ένα καθαρά ανταποδοτικό προϊόν προς πώληση και μάλιστα με όρους ταξικούς.

Συγκεκριμένα η απόφαση που πάρθηκε μετά από διαβούλευση με όλες τις Δημοτικές Αρχές Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης, προβλέπει :

  • την χρέωση της παροχής νερού σε όλα τα δημοτικά κτίρια, στους χώρους πρασίνου, αθλητικές εγκαταστάσεις και παραλίες ακόμη και στις σχολικές μονάδες (!!!), με την τιμή της πρώτης κλίμακας του οικιακού τιμολογίου ανά Δήμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρεώσουν έμμεσα οι Δήμοι τους Δημότες τους, με ένα ακόμη χαράτσι.
  • την αύξηση της τιμής του νερού με 0,30 € ανά κυβικό (!!!), πράγμα που πραχτικά σημαίνει αύξηση μέχρι και 250% (!!!) στην κλίμακα μικρής κατανάλωσης, που κυρίως εμπίπτουν τα λαϊκά στρώματα, φθάνοντας μέχρι και 27% στην κλίμακα μεγάλης κατανάλωσης που εμπίπτουν οι επιχειρήσεις – μεγάλοι καταναλωτές.
  • την αναπροσαρμογή τιμής πώλησης νερού σε ιδιώτες στο 1,00 €ανά κυβικό πλέον ΦΠΑ!!!
  • την κατάργηση «Ειδικού τέλους»80% και την μεταφορά αυτού στα αρχικά τιμολόγια χρέωσης, με μείωση του Φ.Π.Α. από 24% στο 13%, που όμως είναι «άνθρακες ο θησαυρός», αφού πραχτικά η μικρή μείωση που προκύπτει, εξαϋλώνεται μέσα στην μεγάλη αύξηση που συντελείται γενικά στο νερό, λόγω του  + 0,30 € ανά κυβικό.

Για τις παραπάνω αυξήσεις η ΔΕΥΑΚ επικαλείται το υψηλό κόστος λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας νερού της πόλης Αργοστολίου. Για άλλη μια φορά λοιπόν θα ζήσουμε το εκβιαστικό δίλλημα από όλους τους τοπικούς διαχειριστές που διαχρονικά έχουν παρελάσει εναλλάξ από την ΔΕΥΑΚ και ευθύνονται για την κατάσταση, ότι ή « αποδέχεστε τις αυξήσεις ή χρεοκοπεί η ΔΕΥΑΚ», λόγω των χρεών, των υποχρεώσεών της στην ΔΕΗ και στην ΜΕΣΟΓΕΙΟ Α.Ε ( για 6 χρόνια που έχει υπογράψει σύμβαση και από το 2019, θα αποδίδει 400.000 έως 450.000 τον χρόνο).

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι βασική αιτία και αυτής της κατάστασης στο νερό όπως άλλωστε και στα σκουπίδια, είναι κατ΄αρχάς η επιχειρηματοποίηση και η εμπορευματοποίησή του. Σημαντική ευθύνη επίσης φέρνουν όλες οι Δημοτικές Αρχές που μέχρι σήμερα αποδέχτηκαν και διαχειρίστηκαν το νερό με αυτά τα επιχειρηματικά και ταξικά κριτήρια.

Οι ίδιες αυτές οι Δ.Αρχές και οι πολιτικές δυνάμεις που τους στηρίζουν εκτός των άλλων σήμερα, καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα παραπάνω χαράτσια όταν έδωσαν και δίνουν ασυλία στους συστηματικούς, μεγαλοοφειλέτες-μεγαλοεπιχειρηματίες της ΔΕΥΑΚ που (σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της), της χρωστούν το ποσό των 7.000.000 ευρώ αποκρύβοντάς το από τον λαό !!!

Η Λαϊκή Συσπείρωση προεκλογικά είχε προβλέψει τα νέα χαράτσια για το νερό. Μετεκλογικά και με την συμμετοχή μέλους της στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, έχει καταγγείλει όλες τις επιλογές της πλειοψηφίας  που φορτώνουν τα βάρη στους καλοπληρωτές εργαζόμενους. Απέναντι σε αυτούς λοιπόν που πληρώνουν μέχρι την τελευταία δεκάρα των λογαριασμών ή αυτούς που τους απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς  όταν αδυνατούν να πληρώσουν, αποτελεί σήμερα μεγάλη πρόκληση και ύβρη η συνεχής άρνηση της εταιρείας και του προέδρου της, να δώσει στην διάθεση του εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης τον πλήρη κατάλογο των μεγαλοοφειλετών, επικαλούμενη τάχα τα «προσωπικά τους δεδομένα»(!!!)

Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” καλούμε τις Δημοτικές αρχές Μιχαλάτου (ΠΑΣΟΚ- επιχειρηματίες) – Μονιά (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ)– Κατσιβέλη (ΝΔ) ως συνέχεια όλων των προηγούμενων,

  • Να μην προχωρήσουν σε καμία αύξηση των τιμολογίων.
  • Να απαιτήσουν να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρέη των επιχειρηματιών- μεγαλοοφειλετών στην ΔΕΥΑΚ, να σταματήσουν αμέσως την επιχειρηματική δράση στο νερό. Να πληρώσουν το κράτος και το κεφάλαιο και να ανακτήσουν οι Δήμοι με την ενίσχυση των υπηρεσιών τους την διαχείριση του νερού ως ένα λαϊκό αγαθό.
  • Να διεκδικήσουν κρατική χρηματοδότηση και να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα έργα και τις πολιτικές εμπλουτισμού των υπόγειων και επιφανειακών υδροφορέων (φράγματα – λιμνοδεξαμενές), σε κάθε δήμο και σε όλο τον νομό, ώστε να εξασφαλιστεί φθηνό, επαρκές και υγιεινό νερό. Η αδράνειά τους για τέτοια έργα και η ευρωπαϊκή επιλεξιμότητα, οδηγούν σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους κτηνοτρόφους κ.α. που πληρώνουν πανάκριβο το νερό,  όταν υπάρχει.
  • Να αποφύγουν κοστοβόρες αφαλατώσεις και εμβαλωματικές παρεμβάσεις και να δώσουν μόνιμη λύση όχι μόνο στην ύδρευση αλλά και στην άρδευση για τον πρωτογενή τομέα

Σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι η λύση βρίσκεται, μόνο σε ένα Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης του νερού που θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού σε κάθε Νομό και Δήμο, με γνώμονα το σύνολο των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών.

Βασική προϋπόθεση για την παραπάνω λύση είναι να αντιμετωπιστεί το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως επιχειρηματοποιημένο ανταποδοτικό προϊόν, κάτι που προϋποθέτει φυσικά ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού και όχι του κεφαλαίου.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ  14/9/2020        Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης

 

 

 

Πηγή

Back To Top